[FOTO-REPORTAŽA] „Granit 2023“: Kako je petina Vojske Srbije proslavila svoj Dan na batajničkom aerodromu

Izvor: TangoSix.rs, 24.Apr.2023, 11:08

[FOTO-REPORTAŽA] „Granit 2023“: Kako je petina Vojske Srbije proslavila svoj Dan na batajničkom aerodromu

Vojska Srbije obeležila je prekjuče svoj Dan, još jednim, može se reći grandioznim, događajem koji je i ovaj put zvanično opisan kao ‘‘prikaz sposobnosti Vojske Srbije‘‘. Priredba pod nazivom ‘‘Granit 2023‘‘ nije ipak bila samo prikaz sposobnosti vojske, već je imao i elemente nekih drugih manifestacija, poput aeromitinga, vojne parade, vojne vežbe, sajma naoružanja i vojne opreme. Uz naglasak da viđeno nije bio aero-miting i da se ovakvim manifestacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << sve više udaljavamo od pravog aero-mitinga koji nismo videli od 2012. godine.
Detaljnije o premijerama na događaju možete pročitati u našem prethodnom tekstu.
‘‘Granit 2023‘‘ se može porediti sa prošlogodišnjim prikazom ‘‘Štit 2022‘‘, ali su ovaj put brojke koje govore o samom događaju bile neuporedivo veće. Kako je zvanično saopšteno, učestvovalo je više od 5.000 pripadnika ministarstva odbrane i Vojske Srbije, prikazano je oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme među kojima i preko 60 vazduhoplova. Prema organizatoru, prikazu je prisustvovalo oko 45.500 posetilaca.
Na vežbi je učestvovalo preko 5.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Količinje nove tehnike merile su se desetinama / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Deo batajničkog aerodroma ‘‘Pukovnik-pilot Milenko Pavlović‘‘ na kome se odvijao događaj, činio se nedovoljno velikim za preterane količine tehnike koje su bile izložene i koje je vojska danima dovlačila iz svih krajeva Srbije. Sasvim sigurno da je to logistički bilo vrlo zahtevno i naporno, ne samo što se tiče transporta naoružanja, već i organizovanje smeštaja i uslova za život i rad četvrtine ili petine brojnog stanja vojnika naših oružanih snaga.
Plan izvođenja prikaza je bio sadržajan i interesantan, sastojao se od letačkog programa, padobranskog demo skoka, simulacije napada borbenih helikoptera, rešavanja talačke krize, izvlačenje specijalnih snaga, vazduhoplovne vatrene podrške, bliske manevarske vazdušne borbe, defilea ešelona specijalnih jedinica, naleta vazduhoplovnih ešelona, a tradicionalno je organizovan i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme.
Tradicionalni demo skok padobranaca sa zastavama Srbije i Vojske Srbije izveden je ovoga puta iz helikoptera H145M / Foto: Adrian Vukojević, Tango Six Pre nego što je program prikaza zvanično počeo, pred publikom je izveden letački program u kome su učestvovale posade lakog višenamenskog helikoptera Gazela, školskog aviona Lasta V-54 i školsko-borbenog aviona G-4 Super Galeb. Padobranski demo skok dva padobranca sa zastavama Republike Srbije i Vojske Srbije izveden je iz helikoptera H145M, a time je ujedno počela manifestacija.
Simulacija napada borbenih helikoptera izvedena je sa Mi-35M / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six H145M u naletu / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Helikopterski desant iz Mi-8T i Mi-17V-5 / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Evakuacija specijalnih snaga sistemom AirTEP / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Simulacija napada borbenih helikoptera izveden je sa 4 desantno-jurišna Mi-35M, njihovo dejstvo po ciljevima na zemlji je dočarala pirotehnika, potom je sa po jednim helikopterom Mi-8T i Mi-17V-5 izveden helikopterski desant specijalnih jedinica (dobro poznatim tehnikama Fast rope i uz pomoć alipinističkog užeta) koji su obezbeđivale posade dva laka naoružana helikoptera GAMA. Nakon što je, prema scenariju, uspešno rešena talačka situacija, sa dva helikoptera Mi-17V-5 je tehnikama ‘‘Grozd‘‘ i sistemom AirTEP izvršeno izvlačenje pripadnika specijalnih snaga, ovu akciju štitila su dva naoružana helikoptera H145M.
Orao J-22 u fiktivnom dejstvu po ciljevima na zemlji / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Iznad Batajnice je leteo ukupno 10 MiG-ova 29. Dežurni lovački par prikazao je blisku manevarsku vazdušnu borbu / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Vazduhoplovnu vatrenu podršku izveli su piloti jurišnika Orao i školsko-borbenih Super Galebova, a sasvim solidan prikaz bliske manevarske vazdušne borbe izveli su piloti dva MiG-a 29 (od kojih su neki bili interesantni našoj pažnji). Defile ešalona specijalnih jedinica na zemlji pratili su i naleti vazduhoplovnih ešalona koji su do sada imali največi broj aviona i helikoptera na ovaknim i sličnim događajima.
Prva od dve petorke Orlova koju je predvodio modernizovani dvosed naoružan raketama vazduh-zemlja VRVZ-200 i AGM-65 Maverick / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Četvorka “četvorki“ / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six U jednom od vazduhoplovnih ešalona nalazile su se 4 Gazele opšpte namene / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Nebo iznad batajničkog aerodroma zaparali su motori čak 30 aviona i 23 helikoptera, među avionima je bilo 8 MiG-ova 29, 10 Orlova, 4 Super Galeba, 6 Lasti i dve Utve-75, dok smo od helikoptera videli tri Mi-35M, 4 Mi-17V-5, dva Mi-8T, 4 H145M, 4 Gazele i 6 GAMA. Vrhunac naleta vazduhoplova bio je brisani let dva MiG-a 29 brzinom od oko 1.000 km/h.
Pilot MiG-a 29 rula ka publici / Foto: Adrian Vukojević, Tango Six Pozdrav publici nakon letačkog programa. Piloti 252. eskadrile / Foto: Adrian Vukojević, Tango Six Dva modernizovana Orla NJ-22 parkrirana ispred publike / Foto: Živojin Banković, Tango Six Posada Ka-32A11BC prikazala je dva načina gašenja požara / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Nakon toga su se piloti po dva aviona MiG-29, Orao, G-4 i Lasta, nakon sletanja, parkirali na stajanku ispred publike koja ih je oduševljeno pozdravila. U popodnevnom letačkom programu prisutni su mogli da vide i solo nastupe aviona Lasta V-54 i G-4, helikoptera GAMA, H145M, Mi-35M, a tu su bili i gosti iz Helikopterske jedinice MUP-a sa helikopterima H215 Super Puma i Ka-32A11BC.
Količine tehnike bile su zaista neverovatne, samo višecevnih lansera raketa Oganj bilo je 25 / Foto: Živojin Banković, Tango Six Vrapci, Pegazi, Cai Hong…. / Foto: Živojin Banković, Tango Six Posebna priča bio je taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme za koji nije moguće ne konstatovati da je bio, u najmanju ruku, nepotrebno preterivanje. Moguće da je jedna od namera bila da se prikaže da novih sistema iz domaćeg razvoja, u naoružanju Vojske Srbije sada ima u sasvim solidnom broju, ne po svega nekoliko nego po nekoliko desetina. Međutim, moglo se primetiti da se u cilju prikaza što većeg broja NVO, među serijskim primercima nekog sistema nalazio i bar jedan prototip neke nove verzije. Toliko je toga bilo izloženo, da čak i najveći fanatici odnosno zaljubljenici u vojnu tehniku ili nisu uspeli sve da obiđu ili su to uradili sa priličnim naporom.
Među serijskim Lazarima 3 našao se i prototip Lazar 3M / Foto: Živojin Banković, Tango Six Među 26 PASARS-a našla se i nova verzija sa radarskim obeleživačem ciljeva. U pozadini se vidi novi osmatrački radar GS-40 kao i modernizovani radar M-85 Žirafa / Foto: Živojin Banković, Tango Six Tako smo npr videli oko 50 oklopnih borbenih vozila transportera Lazar 3 (doduše bilo je i desetak vozila koji pripadaju Žandarmeriji, a zanimljiv je bio i prototip Lazara 3M), 53 borbena oklopna vozila BOV M-16 Miloš (među njima je bilo i specijalnih verzija odnosno prototipova kao npr Miloš 2 sa daljinski upravljivom stanicom koja ima top 20 mm, a tu je bilo i 9 plavo ofarabnih vozila za koje se pretpostavlja da su za izvoz), zatim 26 sistema PVO PASARS (uključujući prototipove), 18 samohodnih haubica Nora B52 M15, 10 komandnih vozila BOV KIV, 25 modernizovanih višecevnih lansera raketa Oganj M-17, 15 daljinski upravljivih besposadnih platformi Mali Miloš sa pratećim vozilima, 30 borbenih vozila pešadije M-80 takođe uključujući nekoliko prototipova i modernizovanih varijanti, 35 tenkova M-84 (među njima i 4 modernizovana M-84AS1 i 2).
MRAP vozilo je ušlo u serijsku proizvodnju / Foto: Živojin Banković, Tango Six BOV OT M-21 je takođe ušao u proizvodnju, prikazano je 10 vozila nulte serije / Foto: Živojin Banković, Tango Six Novost je da je počela serijska proizvodnja dva tipa vozila: prikazano je po 10 MRAP vozila M-20 i BOV OT M-21.
Bilo je preterivanja i kod tehnike inostrane proizvodnje. Na stajanci je bilo parkirano 30 terenskih vozila HMMWV, 30 izviđačkih automobila BRDM-2MS, na travnatim površinama bilo je čak 30 T-72B1MS, divizion modernizovanih samohodnih haubica 2S1 Gvozdika.
Od sredstava u razvoju koja su takođe imali posebno izložbeno mesto, najznačajnije je pomenuti borbena vozila pešadije Lazanski i Lazar III P, samohodne haubice Nora B-52M21 i AGS-25 Aleksandar, višecevne lansere raketa Šumadija i Tamnava, raketne artiljerijske sisteme Morava i modularni Oganj, razna vučna artiljerijska oruđa. Među neborbenim sredstvima našli su se razni tipovi kamiona, terenskih, specijalnih transportnih, vatrogasnih i inžinjerskih vozila, pa i čamci među kojima je bilo i onih malo većih i naoružanih.
Deo baterije Pancira-S1E, u prvom planu je komandna stanica / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Pripadnici 250. raketne brigade postavili su bateriju raketnog sistema S-125M1T sa svim potrebnim komponentama jedinice, osmatrački radar, nišanski radar, lansirne rampe, komandno mesto / Foto: Živojin Banković, Tango Six Čitav divizion raketnog sistema PVO 2K12 Kub-M / Foto: Živojin Banković, Tango Six Lanseri raketnog sistema PVO FK-3 čija je baterija isporučena prošle godine / Foto: Uroš Mitrović Neverovatna je bila i postavka sistema PVO. Videli smo bateriju artiljerijsko-raketnih sistema Pancir-S1E sa svih 6 borbenih oruđa (vozilo koje se bilo prevrnulo je, sada znamo, popravljeno), komandnom stanicom i osmatračkim radarom P-12. Pripadnici ARJ za protivvazduhoplovna dejstva postavili su i čitavu bateriju raketnog sistema S-125M1T “Neva“ zajedno sa modernizovanim osmatračkim radarom P-12M, a tu je bio i kompletan divizion sa tri baterije raketnog sistema 2K12 Kub-M sa svim svojim elementima, uključujući i modernizovana sredstva. Neizbežan je bio i najmočniji raketni sistem PVO FK-3, ponovo smo kao i prošle godine mogli da vidimo skoro sve komponente čitave baterije ovog sistema. Vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje je bilo predstavljeno osmatračkim radarom AN/TPS-70.
Višenamenski borbeni avion MiG-29SM+ okićen raketama vazduh-vazduh R-27, R-77 i R-73 / Foto: Živojin Banković, Tango Six Prototip Lasta P1 u novoj “digi“ šemi farbanja / Foto: Branislav Milošević Najmlađi strpljivo čekaju da uđu u kabinu helikoptera H145M / Foto: Živojin Banković, Tango Six Ratno vazduhoplovstvo je u poređenju sa svim ovim, dakle brojnošću tehnike Kopnene vojske i PVO, kao i za razilku od vazduhoplova viđenih u vazduhu, na zemlji bilo relativno skromno predstavljeno. Posetioci su na statici mogli da vide višenamenski borbeni avion MiG-29SM+, jurišnik J-22 ‘‘Orao‘‘, dva školsko-borbena aviona G-4 Super Galeb, 5 školskih aviona Lasta  od kojih je najinteresantniji bio prvi prototip koji je dobio novu, ‘‘digitalnu‘‘ šemu farbanja, a jedna od Lasti je bila tehnološki demonstrator nove turboelisne varijante.
Izloženi su i školski avion Utva-75, avion za aero-foto snimanje iz vazduha PA-34-220T Seneca V, i transportni An-26, dok je fabrika Utva prikazala žirokopter Hawk 5 i laki višenamenski avion Sova. Iz helikopterske flote videli smo tri helikoptera Gazela u verzijama Hi-42 HERA (sada HO-42), laki naoružani GAMA HN-45M i tehnološki demonstrator modernizovane verzije GAMA, potom laki višenamenski H145M u naoružanoj verziji (zanimljvo sa podvešenom maketom rakete Pauk) i srednji transportni višenamenski Mi-17V-5 (takođe sa podvešenim domaćim ubojnim sredstvima koje se nalaze u razvoju).
The post [FOTO-REPORTAŽA] „Granit 2023“: Kako je petina Vojske Srbije proslavila svoj Dan na batajničkom aerodromu appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Vojna parada

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.