Izvor: Radio 021, 07.Avg.2019, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Defileom ratnih brodova u Novom Sadu obeležen Dan rečne flotile

Defileom ratnih brodova danas, 7. avgusta na Keju obeleženi su Dan rečne flotile i Dan roda rečnih jedinica Vojske Srbije.

Čestitajući pripadnicima rečnih jedinica Vojske Srbije njihov dan, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je istakao da je Vojska Srbije temelj sigurnosti i bezbednosti svih građana Srbije i da u prethodnih nekoliko godina, kroz proces modernizacije, doživljava svoju veliku obnovu.

Milićević je posebno izrazio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zadovoljstvo što su Vojska Srbije i civilne vlasti na istom zadatku.

"Pokrajinska vlada jeste partner sa Vojskom Srbije u rešavanju mnogih pitanja. Zajednički radimo i sa Komandom Rečne flotile i sa drugim jedinicama Vojske Republike Srbije i izuzetno smo zadovoljni tom saradnjom. Pre nekoliko meseci, na inicijativu Komande Rečne flotile, Pokrajinska vlada izdvojila je sredstva za produbljivanje ulaska u Dunavac kod Novog Sada, kako bi brodovi i pri niskom vodostaju mogli da isplove i nesmetano obavljaju svoje zadatke", istakao je Milićević.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da su svi pripadnici rečne flotile visoko obučeni, motivisani i spremni da izvrše svaki zadatak i dodao da je u toku, pored redovnog održavanja rečne flotile, i modernizacija naoružanja.

"Vojska Srbije na čitavoj teritoriji Republike Srbije je u stanju da garantuje mir i bezbednost za svakog ko živi u Srbiji, a snažna i jaka Vojska Srbije, snažna i jaka Srbija – jeste garant mira na čitavom Balkanu. Naše naoružavanje, opremanje i obučavanje je u funkciji mira", istakao je Vulin.

Kapetan bojnog broda Andrija Andrić, komandant Rečne flotile kopnene vojske, rekao je da su plovne, pontonirske, amfibijske i ronilačke jedinice osposobljene i opremljene da mogu da odgovore svim izazovima.

Dan Rečne flotile, ujedno Dan roda rečnih jedinica, obeležava se 6. avgusta, u znak sećanja na dan kada je, 1915. godine, na Savi kod beogradske Čukarice, porinut prvi srpski ratni brod "Jadar". Ulaskom novoizgrađenog "Jadra" u sastav Brodarske komande i snaga odbrane Beograda, otpočelo je zvanično formiranje srpske rečne flotile. Komanda i veći deo jedinica Rečne flotile se nalaze u Novom Sadu, a ostale baziraju u Beogradu i Šapcu.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.