Izvor: TangoSix.rs, 09.Avg.2016, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekspoze mandatara za sastav nove Vlade Srbije: Politika odbrane – nema pominjanja nabavke novih letelica

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je u Narodnoj skupštini počeo sa čitanjem svog ekspozea odnosno predloga Programa rada nove Vlade Srbije.
Deo koji je nazvan „nacionalna bezbednost“ odnosio se i na planove razvoja i investicija u Vojsku Srbije i namensku industriju. Mandatar je rod avijacije pomenuo jedino u konstataciji da se „radi na prijemu novih školskih aviona“ (Lasta) i da je Vojska Srbije kupila dva >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << nova helikotera Mi-17. Poslednja tvrdnja očigledna je materijalna greška Ministarstva odbrane koje je pripremilo ovaj deo ekspozea budući da je sam mandatar izjavio da su u kupovini helikoptera učestovali i SMATSA i SDPR.
Osim najavljene nabavke sitema PVO kratkog dometa mandatar ni jednom rečju nije pomenuo niti nabavku novih aviona, niti helikoptera niti eventualne „donacije“ aviona i PVO sistema srednjeg dometa koje su u medijski prostor prethodne dve nedelje lansirali tabloidi i pomenule „Večeranje Novosti“.
– Ministarstvo odbrane je značajno doprinelo konsolidaciji domaće odbrambene industrije, a učinjeni su i napori da se u okviru budžetskih sredstava za odbranu optimizuje odnos personalnih, operativnih i investicionih troškova.
Planiranje razvoja i izgradnje ukupnih odbrambenih sposobnosti sistema odbrane zasnovano je na opredeljenju Republike Srbije za vojnom neutralnošću u odnosu na postojeće vojne saveze i primeni koncepta totalne odbrane, koji podrazumeva integralno angažovanje subjekata odbrane i odbramebenih potencijala. – potvrdio je Vučić još jednom opredeljenje države ka „vojnoj neutralnosti“.
Najavio je takođe i ponovnu izradu i „osavremenjavanje“ ključnih strategijskih dokumenata iz oblasti bezbednosti i odbrane:
– U mandatu prethodne Vlade uvojen je novi Strategijski pregled odbrane Republike Srbije, kojim su utvrđeni strateški ciljevi sistema odbrane. Do kraja 2016. godine Vlada će Narodnoj skupštini predložiti novi dugoročni plan razvoja sistema odbrane Republike Srbije u kojem će biti utvrđeni osnovni pravci razvoja do 2025. godine. Nakon toga, Vlada će uvojiti Srednjeročni plan i program razvoja sistema odbrane za period do 2020. godine, u kome će se detaljnije operacionalizovati stavovi i opredeljenja iz Dugoročnog plana razvoja sistema odbrane Republike Srbije.
Budžet za opremanje Vojske Srbije će imati tendeciju rasta, iz razloga njegovog izrazito razvojnog karaktera i direktnog uticaja kako na rast sposobnosti Vojske Srbije tako i na rast kapaciteta izvoznog potencijala odbrambene industrije Srbije. Modernizacija perspektivnog naoružanja i vojne opreme realizovaće se povećanjem budžeta za razvoj naoružanja i vojne opreme i do šest puta. U tom pravcu redefinisano je osam postojećih i definisano 14 novih perspektivnih projekata, kojima će se bitno unaprediti oprativne sposobnosti Vojske Srbije. – najavio je Vučić.
U delu ekspozea o odbrani istaknuto je da se Vojska Srbije neće brojno smanjivati a da će se povećanje broja pripadnika obaviti u sklopu dobrovoljnog služenja vojnog roka i specijalnih jedinica.
Najkonkretnije spominjanje nabavke novih sredstava naoružanja i vojne opreme bilo je u delu vezanom za domaću namensku industriju koja će, kako je najavljeno, povećati svoj udeo u opremanju vojske za 60%. Ni ovde nije bilo pominjanja nabavke bilo kog tipa novih ili modernizovanih letelica.
The post Ekspoze mandatara za sastav nove Vlade Srbije: Politika odbrane – nema pominjanja nabavke novih letelica appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.