Drecun: Srbija neće prihvatiti članstvo Kosova u UN u zamenu za ZSO

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Maj.2018, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Srbija neće prihvatiti članstvo Kosova u UN u zamenu za ZSO

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da Srbija neće prihvatiti članstvo Kosovo u Ujedinjenim nacijama u zamenu za Zajednicu srpskih opština.

Drecun je za Prvi program Radio Beograda kazao da je dolaženje do kompromisa putem dijaloga jedino prihvatljivo rešenje.

"Srbija neće prihvatiti članstvo lažne države Kosovo u Ujedinjenim nacijama u zamenu za >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Zajednicu srpskih opština", kazao je on komentarišući pisanje medija da zapadne zemlje razmatraju izmenu formata dijaloga Beograda i Prištine.

Večernje novosti su u današnjem izdanju objavile da zemlje Kvinte: Velika Britanija, Francuska, Italija, Nemačka i SAD, nastoje da se "pitanje Kosova reši najkasnije do kraja godine na štetu Srbije", a da se razmatraju i opcije izmene formata dijaloga Beograda i Prištine tokom kojeg bi svoj plan sproveli u delo.

List je naveo da jedan od modela o kojem se razmišlja jeste da se u pregovore uključi više posrednika i da se pod "firmom opšteprihvaćenog dogovora" i na brzinu progura ono što je za Srbiju neprihvatljivo, a to je stolica u UN za Kosovo u zamenu za ZSO.

Još godinu dana bez optužnica za OVK

Drecun je ranije danas ocenio da će novi tužilac za zločine Oslobodilačke vojske Kosova Džek Smit dobiti traženih godinu dana da se upozna sa procedurama i predmetima, što znači da prvih optužnica neće biti pre isteka tog roka.

"Nema dileme da će on dobiti taj period, što znači da nećemo imati prve optužnice pre isteka tog roka, pre nego što bude spreman. Još ne znamo ko će biti u njegovom timu, da li će prethodni tim nastaviti da radi sa njim što bi bilo dobro jer su oni upoznati sa celom problematikom", rekao je Drecun za RTS.

Ocenio je kao nemoguće da aktuelni kosovski predsednik Hašm Tači izbegne da se nađe na optužnici.

"Imajući u vidu da Dik Marti identifikuje zločinačku organizaciju Dreničku grupu koju predvodi Hašim Tači, da će se podići optužbe na osnovu komandne odgovornosti, onda je nemoguće da Tači izbegne da se nađe na optužnici, sem ako ne bude toliko snažnog političkog pritiska neke države da to izdejstvuje", rekao je Drecun.

On je rekao da je spremnost bivšeg glavnog tužioca za zločine OVK Dejvida Švendimena bila evidentna i da nije hteo da pravi ustupke, te da je možda zbog toga i otišao sa te dužnosti.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Drecun: Srbija neće prihvatiti članstvo Kosova u UN u zamenu za ZSO

Izvor: Beta, 12.Maj.2018

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da Srbija neće prihvatiti članstvo Kosovo u Ujedinjenim nacijama u zamenu za Zajednicu srpskih opština.Drecun je za Prvi program Radio Beograda kazao da je dolaženje do kompromisa putem dijaloga jedino prihvatljivo...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.