Đurić: Knez Lazar ostaje večno na Kosvu kao i Srbi

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jun.2016, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Knez Lazar ostaje večno na Kosvu kao i Srbi

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić otkrio je danas posle podne, na Vidovdan, u Severnoj Mitrovici spomenik knezu Lazaru Hrebeljanoviću, koji je predvodio srpsku vojsku u bici protiv turske vojske na Kosovu 1389, i poručio da će "Lazar ostati na Kosovu jer su i Srbi ovde rešeni da ostanu".

"Lazar je ovde da ostane jer su i Srbi ovde da bi ostali i neka danas ovde pred Bogom i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pred svetim knezom Lazarom to bude naša zakletva", rekao je Đurić.

On je poručio da je Vidovdanska zakletva zakletva čitavog srpskog naroda, i da bez gledanja u prošlost nema budućnosti.

"Bez kosovske lekcije ne može biti ni budućih pobeda a prva pobeda koju svaki Srbin treba da ostvari jeste pobeda nad sopstvenim identitetskim dilemama i nesigurnostima", rekao je Đurić i poručio da srpski narod mora čuvati svoj identitet i biti složan jer se bez toga ne može uspešno suočavati sa izazovima.

Prema njegovim rečima, narod i država se mogu voleti na različite načine, ali se Srbija ne može voleti bez Kosova i Metohije.

Đurić je rekao da je "Lazarov glas nađačavao buku i bes silnih" i usmeravao srpski narod na pravi put podsečajući na to ko je i odakle potiče."Toliko je snažan i neodoljiv zov Lazarev da nas je i danas ovde okupio da podiglemo jedan pravi kip dostojan njegove veličine", rekao je Đurić i dodao da je srpski narod posle Kosovskog boja više voleo da podiže spomenike od reči koje je mogao kroz istoriju da nosi sa sobom u zbeg i koje niko nije mogao da sruši i oskrnavi.

Đurić je rekao da "kosovska legenda" za srpski narod ima snažnu političku dimenziju, nacionalnu simboliku i poruku kako da bude bolji i uspešniji.

Vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom osveštao je spomenik knezu Lazaru, visok deset metara, rad vajara Miroljuba Stamenkovića.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Knez Lazar ostaje večno, kao i Srbi"

Izvor: Mondo, 28.Jun.2016

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić otkrio je danas posle podne, na Vidovdan, u Severnoj Kosovskoj Mitrovici spomenik knezu Lazaru Hrebeljanoviću...Foto: Screenshot..Đurić je poručio da će "Lazar ostati na Kosovu jer su i Srbi ovde rešeni da ostanu"..."Lazar je...

Nastavak na Mondo...

OBELEŽENA GODIŠNjICA KOSOVSKOG BOJA: Naše svetinje čuvaju naše duše

Izvor: Večernje novosti, 28.Jun.2016

Otkrivanjem znamenja knezu Lazaru, liturgijom i parastosom na Gazimestanu obeleženo 627 godina od kosovskog boja LAZAR je ovde da ostane, jer su i Srbi ovde da ostanu. Na Vidovdan 2016. godine, ovde pred Bogom, pred ljudima i pred svetim knezom Lazarom, neka to bude naša zakletva...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.