Diković: Heroji dali živote

Izvor: RTV Pink, 14.Mar.2015, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diković: Heroji dali živote

Velika tragedija je zadesila porodice nastradalih i Vojsku Srbije, rekao je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković na konferenciji za novinare povodom pada helikoptera. Letelica bila potpuno ispravna, rekao brigadni general Predrag Bandić. Formirane su dve komisije za utvrđivanje uzroka nesreće.



Ljubiša Diković je rekao da su pripadnici vojske do sada spasli hiljade života iz mećava, požara, poplava. "Nažalost, život bebe nisu uspeli da spasu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << i za taj poduhvat su dali svoj život. Dali su život za tek rođeno dete", naveo je Diković.Diković je rekao da je uviđaj završen i da istražni organi nastavljaju da rade svoj posao u skladu sa zakonom, kao i da je formirana komisija koja će ispitati eventualnu odgovornost u ovom slučaju. General Diković je izrazio najdublje saučešće porodicama poginulih pripadnika vojske i civila koji su nastradali u padu helikoptera. Komandant 204. vazduhoplovne brigade Predrag Bandić rekao je da je posada sačinjena od istinskih heroja, koji su dežurali, spremni da izrše ovaj zadatak. "Dobili smo poziv u 19.30 da pomognemo u spasavanju bebe. Do 20.15 izvršeno je pregledanje meteorološke situacije", rekao je Bandić navodeći da su sve vreme bili u direktnom kontaktu sa zdravstvenim radnicima koji su pratili bebu. "Naređenje sam izdao lično, na osnovu odluke ministra odbrane", naveo je Bandić. Brigadni general je rekao da se let normalno odvijao do Raške, gde su prihvatili bebu. Let se odvijao bez problema do Mladenovca, a onda je, kako je dodao, došlo do pogoršanja vremena. U takvim okolnostima odlučeno je da je najbolje da se sleti na aerodrom "Nikola Tesla". "Oko 22.15 usledila su dva neuspešna pokušaja za sletanje, u 22.31 izgubljena je komunikacija. Pre poletanja uvereni smo u ispravnost helikoptera, a posada je ponos svakog komandanta pa i mene", naveo je Bandić. Komandant 890. mešovite helikopterske eskadrile, potpukovnik Miroslav Zečević je rekao da je Mi-17 bio jedan od najispravnijih helikoptera u našem vazduhoplovstvu. Potpuno je opremljen svim navigacijskim sredstvima, meteorološkim radarom, sistemima za instrumentalno prilaženje i svim potrebnim elementima za izvršenje leta. "Helikopter je bio apsolutno ispravan kada je bio izdat zadatak za poletanje", rekao je Zečević. Komandant Ratnog vazduhoplovstva, general major Ranko Živak rekao je da je u poslednjih 10 godina učinjeno dosta da se poboljša bezbednost letenja i da je helikopter Mi-8/17 bio u samom vrhu po bezbednosti u Vojsci Srbije. Živak je podsetio da se poslednji udes helikoptera tog tipa dogodio 1996. godine, a da je tehnika na tom tipu letelice otkazivala u proseku na 290 sati leta, što je izuzetno dobar rezultat. Potpukovnik Zečević je rekao da je poginuli major Omer Mehić imao oko 4.000 sati leta na transportnim helikopterima, a da je njegov kolega kapetan Milovan Đukarić bio pilot četvrte kategorije osposobljenosti.

Nastavak na RTV Pink...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.