Defile orkestra Garde i egzercir na Kalemegdanu

Izvor: RTS, 21.Apr.2019, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Defile orkestra Garde i egzercir na Kalemegdanu

Povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije – 23. aprila, Reprezentativni orkestar Garde izveo je promenadni defile glavnom prestoničkom ulicom, a pripadnici Garde egzercir na Kalemegdanu.
Današnjem egzerciru na Kalemegdanu prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, sa saradnicima. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Praćeni aplauzima i pozitivnim utiscima mnogobrojne publike duž Knez Mihailove ulice, orkestar Garde promenadni defile započeo je kompozicijom "Marš na Drinu". Potom su se  smenjivale melodije marševa Kralja Milana Obrenovića, Srpska dvorska straža, Kraljeva Garda i ostalih prepoznatljivih melodija srpskih koračnica pod dirigentskom palicom majora Aleksandra Đurova.

Građani su sa oduševljenjem pratili gardiste tokom defilea, a zvucima vojne muzike i plavim gardijskim uniformama najviše su se obradovali najmlađi sugrađani.
Uz zvuke pešadijskog marša, Reprezentativni orkestar Garde se na Kalemegdanu pridružio pripadnicima Garde, koji su, na oduševljenje mnogobrojnih prolaznika na Kalemegdanskoj terasi izveli egzercir.

Plavi stroj je, s poluatomatskom puškom M-59/66 u ruci, u taktu muzike demonstrirao strojeve radnje, a atraktivna koreografija, spretnost radnji s puškom i skladnost pokreta gardista nagrađeni su gromoglasnim aplauzom prisutnih.
Vojska Srbije svoj praznik slavi 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, događaj koji je predstavljao prekretnicu u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Defile orkestra Garde i egzercir na Kalemegdanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2019

Povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije - 23. aprila, Reprezentativni orkestar Garde izveo je danas promenadni defile Knez Mihailovom ulicom, a pripadnici Garde egzercir na Kalemegdanu...Današnjem egzerciru na Kalemegdanu prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Promenadni koncert Vojnog orkestra Niš

Izvor: JuznaSrbija.info, 21.Apr.2019

Vojni orkestar „Niš“ Kopnene vojske izveo je juče u Nišu, povodom 23. aprila - Dana Vojske Srbije, promenadni koncert od Trga Kralja Milana i Obrenovićeve ulice do Trga Kralja Aleksandra...Brojni građani pratili su nastup niškog vojnog orkestra koji je pod dirigentskom palicom kapetana Dejana...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.