Danas je Dan žalosti

Izvor: Radio 021, 15.Mar.2015, 02:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Dan žalosti

Zbog pogibije sedam osoba u padu vojnog helikoptera, u Srbiji je danas Dan žalosti.

U padu helikoptera Vojske Srbije, koji je prevozio životno ugroženu bebu iz Raške u Beograd, poginulo je sedam osoba, među kojima posada helikoptera i medicinsko osoblje koje je bilo u pratnji bebe.

Stradali su pripadnici Vojske Srbije major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukelić, Nebojša Trajić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i anestetičar Miroslav Veselinović iz Novog Pazara, kao i beba iz porodice Ademović.

Vlada Srbije izjavila je saučešće porodicama stradalih i pozvala medije da usklade svoj sadržaj sa odredbama o danu žalosti.

Zakonom o danu žalosti predviđeno je da zastave budu spuštene na pola koplja, kako na državnim institucijama tako i na sportskim manifestacijama. Na javnim mestima, u kafićima, restoranima i drugim lokalima zabranjeno je emitovanje zabavne i narodne muzike, odnosno održavanje zabavnih programa.

Prema Zakonu, Vlada dan žalosti proglašava posle naročito tragičnog događaja, teške nesreće koja za posledicu ima smrt, ranjavanje ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi ili u slučaju smrti visokog državnog funkcionera, a, kada proceni, može da ga proglasi i u slučaju smrti ličnosti koja je imala velike zasluge za zemlju.

Ministarstvo omladine i sporta upozorilo je sportske organizacije da, ukoliko se zbog opravdanih okolnosti ne mogu odložiti takmičenja koja su planirana za nedelju, kada je dan žalosti u Srbiji, poštuju zakon, koji propisuje da se na stadionima i u halama zastave spuste na pola koplja.

Na pola jarbola ili koplja treba da se spuste zastave Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o susretima međunarodnog značaja, onda i zastava međunarodnih sportskih organizacija. Obaveza je i da, pre početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Trodnevna žalost u Novom Pazaru

Grad Novi Pazar proglasio je trodnevnu žalost povodom tragično nastradalih prilikom pada vojnog helikoptera koji je prevozio bebu iz tog grada u Beograd.

"Grad Novi Pazar proglasio je trodnevnu žalost, u nedelju, ponedeljak i utorak, i biće otkazane sve manifestacije u gradu. Grad će pomoći porodicama nastradalih iz Novog Pazara, ali i porodicama pilota", rekao je gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.