Dan oslobođenja Beograda: Migovi i vojna vežba

Izvor: Mondo, 13.Okt.2017, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan oslobođenja Beograda: Migovi i vojna vežba

Vojska Srbije obeležiće Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu u petak, 20. oktobra, na aerodromu Batajnica. Predsednik Vučić rekao da će na svečanosti, između ostalog, biti predstavljeni Migovi iz Rusije.

Foto: youtube/screenshot

Na svečanosti "Sloboda 2017" biće prikazan deo operativnih sposobnosti jedinica, a najavljeno je prikazivanje i dela nove opreme i lovačkih aviona >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Mig-29, koji su stigli kao donacije iz Rusije.

Biće prikazano devet ili deset Migova 29, što Srbija nije imala još od 1990. godine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Dakle, u poslednjih 30 godina to nismo imali da pokažemo, a sada ćemo da pokažemo", rekao je Vučić posle učešća u panel diskusiji na kraju Beogradskog bezbednosnog foruma.

Migovima protiv NATO

Po zvaničnoj monografiji 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije, Ratno vazduhoplovstvo SRJ ušlo je u rat protiv NATO 1999. godine sa 16 aviona Mig-29, prenosi agencija Beta.

Prema njegovim rečima, na svečanosti u Batajnici biće prikazana i oprema za 1.500 pripadnika Specijalne brigade koji treba da budu "krem de la krem" Vojske Srbije, koji u slučaju potrebe treba da prime prvi udar neprijatelja i da zato treba da budu savremeno opremljeni.

Vučić je rekao da još nisu stigle puške iz Belgije, jer će doći u martu, ali da će biti prikazana dva helikoptera Mi-17 iz Rusije i da će biti prikazani planovi za nabavku devet helikoptera H-145M iz Erbasa.

Po njegovim rečima, Srbija želi da obnavlja svoje vojne kapacitete radi svoje bezbednosti, a ne da bi nekoga ugrožavala.

NE LETE: Migove nećemo videti, bar do juna 2018.

U statičkom delu svečanosti "Sloboda 2017" biće predstavljeni i novi proizvodi Odbrambene industrije Srbije, a u letačkom prikazu učestvovaće avijacije Vojske Srbije i ruska akro grupa "Striži", koja takođe leti na avionima Mig-29.

Najavljeno je da će tom prikazu prisustvovati najviše vojno i državno rukovodstvo, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečanost će početi u podne.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.