Da se sačuva sloboda kao najveće pravo svakog čoveka

Izvor: juGmedia, 15.Okt.2018, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da se sačuva sloboda kao najveće pravo svakog čoveka

Primer neraskidive veze i vekovnog prijateljstva srpskog i francuskog naroda pokazala je Bela Palanka okupljajući predstavnike Francuske amabasade, Kopnenu Vojsku Srbije, predstavnike Pirotskog okruga, policije, lokalne samouprave, decu i građane povodom obeležavanja oslobođenja Bele Palanke u Prvom svetskom ratu.

Postavljena je spomen ploča u dvorištu Crkve Vaznesenja Gospodnjeg  na kojoj je svečanim polaganjem venaca i počasnom paljbom počasnog voda odata počast  >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << stradalim građanima Bele Palanke, francuskim vojnicima i majoru fracuske vojske Albertu Foru, koji su izgubili svoje živote 13.oktobra 1918. tokom oslobođenja Bele Palanke.

Potpukovnik Filip Delsol, francuski ataše za odbranu istakao je divljenje srpskom narodu na pokazanoj hrabrosti u ratovima i pohvalio inicijativu lokalnog rukovodstva za organizovanjem ovakvih svečanosti koje čuvaju od zaborava  istoriju Bele Palanke.

’Istorija naše zemlje nas uči da je svaki rat veoma skupo plaćen. Priče o pogibiji mnogih otkrivaju se tek danas posle jednog veka i zato svi mi moramo da prenesemo poruku sa ovog skupa da na današnji dan Bela Palanka slavi mir i slobodu i pravo dece da odlučuju o svojoj budućnosti“, rekao je Goran Miljković, predsednik opštine Bela Palanka na svečanoj akademiji ističući da svi mi moramo težiti rešavanju konflikta mirnim putem bez primene sile.

’Spomenici naše istorije prkos su svim vremenima i urezuju nam u srca neizmerni ponos pripadnosti slavnim herojima prošlosti. Danas se klanjamo senima onih koji su svoje živote utkali u našu slobodu i želim da više nikada ne bude potrebe da se životi daju za slobodu“, istakao je Miljković.

Sa obeležavanja oslobođenja Bele Palanke u Prvom svetskom ratu na simbolične načine poslate su poruke mira i želje svih da se sačuva sloboda kao najveće pravo svakog čoveka.

Deca, učesnici programa su to uradila na svoj jedinstven, originalan način. Uz pesmu ‘’Da rata ne bude’’, sišla su sa scene i publici delila cveće. Tokom svečane akademije prikazan je film o stradanjima našeg naroda u Prvom svetskom ratu i oslobođenju Bele Palanke. Učenici srednje škole ‘’Niketa Remezijanski’’ čitali su svedočenja Belopalančana, učesnika Prvog svetskog rata a u galeriji Ustanove kulture ‘’Remizijana’’ postavljen je izložba fotografija spomen obeležja sa teritorije opštine Bela Palanka iz ovog perioda.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.