ČEKA SE ODLUKA VRHOVNOG KOMANDANTA! Vojska Srbije traži uvođenje obaveznog vojnog roka

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2024, 09:53

ČEKA SE ODLUKA VRHOVNOG KOMANDANTA! Vojska Srbije traži uvođenje obaveznog vojnog roka

Aktivni sastav Vojske Srbije čini oko 90,000  profesionalnih vojnih lica i zaposlenih civila dok rezerni sastav čini 120,000 lica.

U cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava, Generalštab Vojske Srbije kao najviši stručni i štabni organ za pripremu i upotrebu Vojske Srbije u miru i ratu pokrenuo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je inicijativu i predložio predsedniku Republike ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri meseca.

Predlog Generalštaba Vojske Srbije dolazi nakon detaljnog razmatranja opšte bezbednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Republika Srbija kao vojno neutralna zemlja, koji su nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske Srbije, a koji bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu naše zemlje.

To je, kako se navodi, učinjeno u cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava.

Prema podacima od prošle godine broj raspoloživih osoba za vojnu službu iznosi 2,579,620 lica u starosnoj dobi između 15 i 49 godina starosti, dok broj godišnje stasalih za vojnu službu iznosi do 120,000 lica.

Ono što je bitno napomenuti da je obavezno služenje vojnog roka suspendovano 2011. godine i da je za 13 godina veliki broj osoba u rezernom sastavu izašlo iz njega zbog navršene 65 godine života, a da u tom periodu novi regruti nisu služili vojni rok, pa se nije stvarao novi sastav za rezervni sastav vojske.

Par hiljada vojnika koji su služili dobrovoljni vojni rok od 6 meseci u navedenom periodu su u glavnom to činili radi zaposlenja u Vojsci Srbije kao profesionalni vojnici.

To samo ukazuje da se rezervni sastav Vojske Srbije značajno smanjio u periodu od 13 godina koji se meri u hiljadama pripadnika rezervnog sastava koji više nisu u službi rezerve, a da se profesionalni sastav povećao svega u par hiljada i to najviše u poslednjih par godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.