BIA potvrdila autentičnost snimka na kojem je ruski obaveštajac (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2019, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIA potvrdila autentičnost snimka na kojem je ruski obaveštajac (VIDEO)

Bezbednosno-informativna agencija potvrdila je autentičnost snimka na kojem ruski obaveštajac Georgij Kleban daje novac jednom, navodno srpskom oficiru.

Snimak je definitivno autentičan i na njemu se nedvosmisleno nalazi ruski obaveštajac Georgij Kleban, rečeno je Tanjugu u BIA.

Kada je reč o drugom čoveku sa snimka, za koga su mediji objavili da je srpski agent, u BIA kažu da na tom slučaju intenzivno rade VBA i sve ostale bezbednosne službe, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i samu BIA, kako bi svi relevantni podaci biti postupni državnom vrhu, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

O detaljima slučaja, javnost će biti obaveštena nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koja će biti održana sutra.

Vučić naložio istragu; Brnabić ako je istina imaćemo ozbiljan problem

Predsednik Srbije dao je nalog Vojnobezbednosnoj agenciji da istraži moguću špijunsku aferu, u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić

"Razgovarala sam s predsednikom Aleksandrom Vučićem, on je dao nalog Vojnobezbednosnoj agenciji da slučaj ispita. Još nemamo sve podatke, ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda će to biti ozbiljno pitanje i problem za nas", rekla je Brnabić za Blic.

Istakla je i da je Vučić sazvao sastanak u svojstvu vrhovnog komandanta Vojske Srbije, na kojem će obavestiti o rezultatima istrage i dodala da očekuje sve informacije tokom dana.

"Blic" je pisao da je ruski diplomata i pripadnik vojne obaveštajne službe Georgij Kleban akter snimka na kome se vidi kako daje novac jednom navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije.

Snimak je 17. novembra objavljen na Jutjubu, njegova autentičnost potvrđena je za "Blic", a potvrdio ga je i istraživački novinar Hristo Grozev na svom Tviter nalogu.



Vulin: Situacija ozbiljna

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je u poslednjih 24 sata, uz načelnika VBA generala Đuru Jovanića, imao više razgovora sa Vučićem, te da sutra očekuje više informacija o navodnoj špijunskoj aferi i da je situacija ozbiljna.

"Vrhovni komandant prikuplja informacije i očekujem da u toku sutrašnjeg dana pozove i okupi sve šefove obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi, kao i načelnika generalštaba VS. Situacija je ozbiljna i vrhovni komandant će zaključke doneti posle podrobnog i strpljivog razmatranja", rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin za Tanjug, odgovarajući na pitanje šta može da kaže o navodnoj špijunskoj aferi.

"A ono što bih lično dodao je da za mene postoje neke stvari koje su nesporne, ali sam siguran da se iza zavese krije i pokušaj udaljavanja Srbije od politike vojne neutralnosti. Verujem u pravednost, pronicljivost i nezavisnost Aleksandra Vučića u donošenju odluka", rekao je za Tanjug ministar Vulin.

Dragaš: Hitno otkriti identitet srpskog oficira i oštro ga sankcionisati

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenio je danas da snimak nove obaveštajne afere u Srbiji predstavlja alarm za srpske kontraobaveštajne službe, ako se dokaže da je autentičan.

Dragaš u izjavi za Tanjug navodi da u obaveštajno-bezbednosnom svetu ne postoje prijateljske službe i naglasio da se naše bezbednosne, odnosno kontraobaveštajne službe, prema svakom obaveštajnom prodoru strane službe odnose kao prema neprijateljskom aktu - bez obzira da li je u pitanju ruska služba ili neka druga.

Dodaje da je identitet ruskog obaveštajca otkriven i da je on bio zvaničnik pri ruskoj ambasadi do prošle godine.

"Što se tiče srpskog oficira koji prima novac, identitet se mora hitno otkriti i oštro sankcionisati, to prvo mora učiniti VBA, a potom srpski pravosudni organi", navodi Dragaš.

Srbija je, kako upozorava, u ovo turbulentno vreme, kada se vode obaveštajni ratovi velikih sila, pogodna teritorija za regrutovanje saradnika, ali i kao "treća teritorija" za delovanje ruskih službi, jer se u Srbiji osećaju sigurno i kao kod kuće.

Dragaš je uveren da je za nacionalnu bezbednost Srbije važno da osujeti mogućnost da postane moneta za potkusurivanje velikih sila i alat u rukama velikih obaveštajnih centara.

Ističe da nema dilemu da je afera velika opasnost za nacionalnu bezbednost naše zemlje.

Suđenje bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću za špijunažu u korist Amerikanaca još traje

Moguća špijunska afera, čiji akteri su ruski obaveštajac i srpski agent, mogla bi njene aktere da odvede pred sud, ukoliko se utvrdi da su izvršili krivično delo špijanaže, koje nije tako često u Srbiji, ali izaziva veliku pažnju javnosti.

Za ovo krivično delo u poslednjih petnaestak godina optuženi su penzionisani general Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić i penzionisani oficir nekadašnje Vojske Republike Srpske Krajine Čedo Čolović.

Perišiću i još dvojici okrivljenih suđenje za špijunažu u korist američke obaveštajne službe i dalje traje i odvija se bez prisustva javnosti zbog čuvanja vojnih tajni i drugih tajnih podataka.

Čedo Čolović se međutim pre tri godine, ubrzo po otkrivanju afere, nagodio sa tužilaštvom i osuđen je na kaznu zatvora od tri godine zbog špijunaže u korist Hrvatske.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, kazna od tri do 15 godina zatvora zaprećena je za one koji tajne - vojne, ekonomske ili službene saopšte, predaju ili učine dostupnim stranoj državi, stranoj organizaciji ili licu koje im služi.

Zatvor od pet do 15 godina zaprećen je za one koji za stranu državu ili organizaciju stvaraju obaveštajnu službu u Srbiji ili njome rukovode.

Od jedne do 10 godina zatvora zaprećeno je u slučaju stupanja u stranu obaveštajnu službu, a jedna do osam godina u slučaju pribavljanja tajnih podataka ili dokumenata u nameri da se saopšte ili predaju stranoj državi, organizaciji ili osobi koja im služi.

Dragišić: Narativ da obaveštajne aktivnosti sprovode samo zapadne službe treba promeniti kada vidimo da to rade i Rusi

Vojno-politički analitičar Zoran Dragišić ocenio je da otkrivanje nove obaveštajne afere u Srbiji potvrđuje da domaće službe odlično obavljaju posao i da građani mogu da imaju poverenja u sistem nacionalne bezbednosti.

"Ovo je prilično neprijatna situacija, koja potvrđuje tezu da u međunarodnim odnosima nema prijateljstava, da postoji samo interes i zato svi koji se zaklinju u Rusiju treba da se zamisle kada vidimo da i Rusija sprovodi nelegalne operacije prema Srbiji", rekao je Dragišić za Tanjug.

Dragišić je dodao da je uveren da službe znaju šta je predmet rada ruskog obaveštajca.

Profesor Fakulteta za bezbednost podseća da je Srbija zemlja prilično interesantna stranim obaveštajnim službama, i taj narativ da obaveštajne aktivnosti sprovode samo zapadne službe treba promeniti kada vidimo da to rade i Rusi.

Kako dodaje, činjenica da su naše službe otkrile "aferu" može da ohrabri građane da imamo poverenje u državu i svoj sistem nacionalne bezbednosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Špijunska afera u Srbiji? Vučić naložio ispitivanje VIDEO

Izvor: B92, 20.Nov.2019

Premijerka Brnabić rekla je da je predsednik Vučić dao nalog VBA da ispita moguću špijunsku aferu o vrbovanju srpskih agenata nakon pisanja pojedinih medija...Prema ranijem pisanju Radia Slobodna Evropa, ruski diplomata i pripadnik Vojne obaveštajne službe za koga se veruje da je Georgij Kleban...

Nastavak na B92...

Vučić naložio Vojnobezbednosnoj agenciji da istraži moguću špijunsku aferu

Izvor: Večernje novosti, 20.Nov.2019

Vučić je dao nalog VBA da slučaj ispita, rekla je Brnabićeva Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je nalog Vojnobezbednosnoj agenciji da istraži moguću špijunsku aferu, u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić."Razgovarala...

Nastavak na Večernje novosti...

Vulin: Više o špijunskoj aferi sutra, Vučić podrobno razmatra slučaj

Izvor: RTS, 20.Nov.2019

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je u poslednja 24 sata, uz načelnika VBA generala Đuru Jovanića, imao više razgovora sa Vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem i da sutra očekuje više informacija o navodnoj špijunskoj aferi. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.