Američka komanda u Evropi za Glas Amerike: Kontinuirana saradnja sa Srbijom

Izvor: VOA, 09.Avg.2023, 18:26

Američka komanda u Evropi za Glas Amerike: Kontinuirana saradnja sa Srbijom

Američka vojna komanda u Evropi (USEUCOM) sa Vojskom Srbije sprovodi obuku usredsređenu na potragu i spasavanje uz upotrebu helikoptera, rečeno je Glasu Amerike u njenom sedištu u Štutgartu. Obuka u Srbiji traje od 7. do 11. avgusta, precizirala je američka vojna komanda. „Angažman je deo kontinuirane saradnje Srbije i američkih snaga – koja je posebno usredređena na sticanje profesionalnog iskustva u postupanju i planiranju helikopterskih operacija potrage i spasavanja. Podrazumeva upotrebu savremene opreme, pronalaženje i evakuaciju ljudi sa nepristupačnog terena u svim vremenskim uslovima“, navedeno je u pisanom odgovoru. U obuci učestvuju pripadnici američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi, pripadnici 31. borbenog krila 56. spasilačke eskadrile čije je sedište u bazi Avijano u Italiji, kao i 119. mešovita helikopterska eskadrila 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije. Pukovnik Kori Šej, visoki zvaničnik i ataše za odbranu u Srbiji, najviši je predstavnik američke vojske na obuci, navela je američka Komanda za Glas Amerike. „Taj događaj deo je tekuće serije obuka, ali nije deo veće vežbe. Koristi se helikopter američkog vazduhoplovstva HH-60 Pave Hawk, koji će leteti od Beograda do Niša, kao i jedna letelica srpskog vazduhoplovstva“, precizirano je u odgovoru. Američka komanda podvlači da se tokom obuke razvijaju važne sposobnosti i veštine - posebno u vreme prirodnih katastrofa. „Kroz takav vid saradnje Sjedinjene Države i njeni partneri imaju mogućnost za jedinstvenu i brzu reakciju“, navedeno je u odgovoru Glasu Amerike. Ministarstvo odbrane Srbije ranije je saopštilo da u zvaničnoj poseti Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani Vojske Srbije boravi delegacija Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država. Ukazano je da je cilj posete razmena iskustava u oblasti traganja i spasavanja. Delegacija Evropske komande Oružanih snaga SAD boravila je u Srbiji sličnim povodom tokom 2022. godine.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Američka vojna komanda u Evropi: Kontinuirana saradnja sa Vojskom Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2023

Američka vojna komanda u Evropi (USEUCOM) sa Vojskom Srbije sprovodi obuku usredsređenu na potragu i spasavanje uz upotrebu helikoptera, rečeno je danas Glasu Amerike u sedištu američke vojske u Štutgartu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Američka komanda u Evropi za Glas Amerike: Kontinuirana saradnja sa Srbijom

Izvor: Danas, 10.Avg.2023, 00:27

Američka vojna komanda u Evropi (USEUCOM) sprovodi obuku sa Vojskom Srbije usredsređenu na potragu i spasavanje uz upotrebu helikoptera, rečeno je Glasu Amerike (Voice of America) u njenom sedištu u Štutgartu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.