Izvor: Radio 021, 09.Sep.2019, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Hrvatske

Ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić, odbila je da primi protestnu notu Hrvatske zbog "pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije" u Hrvatsku, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Ambasadorka Srbije je danas pozvana u hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova kako bi se Srbiji izrazio protest zbog pokušaja pripadnika Vojske Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da 7. septembra uđu u Hrvatsku.

Hrvatsko ministarstvo navodi da je ambasadorka odbila da primi protestnu notu, ali da joj je ipak izražen protest, a Ministarstvo je događaj ocenilo kao provokaciju, u cilju izazivanja incidenta i najoštrije osudilo to što su u organizaciju događaja bile uključene zvanične institucije Republike Srbije.

"Hrvatska strana je istakla da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srpskog političkog vođstva, koje su usledile, smatra nastavkom neprimerenog postupanja i već duže vreme prisutnog obrasca javnog govora u Srbiji usmerenog protiv Hrvatske, susedne države i članice NATO i Evropske unije. Ovo je još jedna potvrda da Srbija nije spremna da se suoči s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Delegacija Vojske Srbije sprečena je da uđe u Hrvatsku, gde se zaputila na obeleževanje dana Jasenovačkih novomučenika. Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je poseta bila najavljena, a da su u prtljagu bile zvanične uniforme što je, kako kažu, dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe.

Posle ovog događaja, usledile su međusobne optužbe srpske i hrvatske strane, koja tvrdi da je postupila kao ozbiljna država. Ministar odbrane Aleksandar Vulin je, s druge strane, poručio da ovo više nije 1941. godina i da više ne važe zakoni NDH.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Odgovor Srbije na odgovor Hrvatske na odgovor Srbije

Izvor: B92, 10.Sep.2019, 08:31

Beograd -- Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo razlog što je ambasadorka Srbije u Zagrebu odbila da primi protestnu notu Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske...Naime, srpsko ministarstvo tvrdi da je najpre hrvatsko Ministarstva spoljnih i evropskih poslova odbilo da primi notu Srbije,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.