82 godine od proboja logora Crveni krst u Nišu - zvaničnici Grada, Vojske Srbije i boračkih udruženja odali počast

Izvor: JuznaSrbija.info, 12.Feb.2024, 17:22

82 godine od proboja logora "Crveni krst" u Nišu - zvaničnici Grada, Vojske Srbije i boračkih udruženja odali počast

Logor Crveni krst u Nišu, danas poznat kao Memorijalni kompleks "12. februar", bio je jedan od koncentracionih logora osnovanih od strane Nemačkih okupacionih snaga tokom Drugog svetskog rata u Srbiji.

Prvobitno je bio namenjen za smeštaj ratnih zarobljenika jugoslovenske kraljevske vojske, ali je kasnije tokom rata služio i kao mesto konfiniranja nacionalista i drugih protivnika nacističke okupacije.

Logor se nalazio u zgradama koje su pre okupacije služile >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << kao vojni magacin srpske vojske, u industrijskoj zoni grada Niša. Gestapov šef u Nišu, SS kapetan Hajnrih Brant, bio je odgovoran za upravljanje logorom.

Jedan od najznačajnijih događaja vezanih za logor Crveni krst bio je proboj 12. februara 1942. godine. Organizovano bekstvo logoraša bilo je jedinstven događaj u porobljenoj Evropi. Nakon bekstva, logor je zvanično ograđen visokim zidom kako bi se sprečili slični događaji.

Prema procenama, kroz logor je tokom okupacije prošlo oko 30.000 zatvorenika, dok je oko 10.000 logoraša i zatvorenika iz drugih zatvora u gradu streljano na Bubnju kod Niša. Tačan broj streljanih nije mogao biti precizno utvrđen zbog nacističkog uništavanja tragova zločina.

Memorijalni kompleks "12. februar" danas se sastoji od muzeja koji je bio meta vandalizma tokom 2006. godine, ali je kasnije obnovljen i revitalizovan. Projekat arhitekte Sime Gušića za sređivanje kompleksa odobren je 2007. godine, a revitalizacija je sprovođena postepeno, godinama nakon toga. Prva faza nove postavke muzeja, otvorena 2013. godine, autorsko je delo Nebojše Ozimića i Ivane Gruden.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.