500 plavih šlemova ide iz Srbije

Izvor: B92, 25.Nov.2011, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

500 plavih šlemova ide iz Srbije

Beograd -- Prema planu mirovnih operacija Vojske za 2012, broj mirovnjaka iz Srbije biće 7 puta veći. Troškove od milijardu dinara za misije podeliće Srbija i UN.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije uputiće sledeće godine oko 500 svojih pripadnika u mirovne operacije UN i EU u svetu. Mir na Bliskom istoku, u Ugandi i Somaliji, Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Libanu i Kipru čuvaće sedam puta više srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mirovnjaka nego u 2011. godine, pišu "Novosti".

Deo srpskih plavih šlemova biće u stalnoj pripravnosti da na poziv UN reaguje u ugroženim područjima u svetu.

Ovo je predviđeno Godišnjim planom upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama, koji će do kraja godine usvojiti Narodna skupština.

Angažman naše vojske preko granica, prema radnoj verziji rasporeda, koštaće oko milijardu dinara. To je za trećinu više nego što je predvideo ovogodišnji plan, koji je mirovnjacima namenio nešto više od 642 miliona dinara.

"Adrese međunarodnih operacija već su poznate mirovnjacima iz Srbije, ali će stroj naših vojnika u svetu biti neuporedivo duži nego što je to ove godine", kažu u Ministarstvu odbrane.

Prema planu misija, srpski plavi šlemovi premijerno bi mogli da stupe u Ugandu (petočlani medicinski tim), kao i na Golanskoj visoravni na Bliskom istoku (vojni posmatrači).

Poslednji koji su na zadatak otišli u beli svet su dvojica rečnih oficira VS, koji su se od kraja oktobra našli na francuskoj fregati ”Floreal” u vodama Somalije. Srpski vod koji čuva mir na Kipru prva je naša kompletna jedinica koja, posle mnogo godina, sa oružjem čuva mir u nekoj stranoj zemlji.

Operacije u svetu finansiraće solidarno Srbija i Ujedinjene nacije, koje će pokriti iznos od oko 600 miliona dinara. Najveći deo budžeta misija namenjen je platama i ostalim naknadama naših vojnika, dok će ostatak biti potrošen na nabavku i održavanje tehnike, troškove obuke, pripreme, zdravstvene usluge.

Kao i do sada, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova biće angažovani u dve mirovne misije - u Liberiji i na Haitiju. U Africi se do sada šest policajaca menjalo svake godine, a isti mandat imao je i tim od pet policijskih službenika na Haitiju. Na terenu oni su zaduženi za obuku, nadgledanje i savetovanje lokalnih policijskih jedinica.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.