Izvor: Luftika.rs, 23.Jun.2021, 12:29

Vučić pravi sebi slet u Kragujevcu, škole pozvane da organizuju decu za Vidovdan

Sve osnovne i srednje škole u Kragujevcu dobile su mejlove od Školske uprave o “organizovanom praćenju vojne parade” na Vidovdan, 28. juna.
Parada će se održati na prostoru između Stadiona “Čika Dača” i Muzeja “21. oktobar”.
Na tom mestu u 13 časova održaće se vojna parada na kojoj će biti prikazana obučenost i najsavremenija >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << tehnička opremljenost Vojske Srbije, a u javnosti se pretpostavlja da će prisustvovati i predsednik države Aleksandar Vučić.
Kako je preneo portal Glas Šumadije, u mejlu upućenom direktorima škola navodi se da je potrebno da sve škole povedu učenike na tu manifestaciju.
“I to osnovne škole učenike od četvrtog do osmog razreda, a srednje škole učenike svih razreda. Učenici sa nastavnicima bi trebalo da mesta za posmatranje parade zauzmu najkasnije u 12 časova i 30 minuta. Učenicima od prvog do trećeg razreda osnovne škole preporučiti da paradi prisustvuju u pratnji roditelja”, navedeno je u mejlu.
U mejlu koji potpisuje rukovodilac školske uprave, Goran Joksimović, stoji i da je organizovan prevoz za učenike i nastavnike iz škola koje su udaljene od mesta održavanja parade, te da je potrebno da najkasnije do četvrtka, 24. juna do kraja radnog vremena, na mejl Školske uprave, škole pošalju podatke o broju učenika i nastavnika koji će prisustvovati ovoj manifestaciji.
“Poštovane direktorke i poštovani direktori, zbog značaja vojne parade za našu Državu, za našu Vojsku i za naš Grad, molimo vas da date sve od sebe da organizacija njenog praćenja bude na najvišem nivou i prema brojnosti učenika i prema obezbeđivanju njihove sigurnosti (nastavnici da izvrše pripremu učenika za praćenje parade)”, zaključuje se u saopštenju.
Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevac ocenila je poziv nastavnicima “sramnom zloupotrebom dece u zakonom zabranjene svrhe”. Unija je u saopštenju navela da su nastavnici, najblaže rečeno, neprijatno iznenađeni.
“Zbog situacije sa pandemijom, podele odeljenja na grupe do 15 učenika, nastave na daljinu, bolesti bližnjih… ova školska godina je bila dovoljno stresna, najpre za učenike, a onda i za prosvetne radnike, tako da mobilizaciju ovakve vrste ne samo da smatramo nepotrebnom, već sramnom zloupotrebom dece u zakonom zabranjene svrhe. Ne ulazeći u pitanje značaja planirane manifestacije, prosvetni radnici ne pristaju na obavezu da dolaze na tu, ili slične vrste parada, a naročito ne na to da ‘pripremamo učenike i njihove roditelje za praćenje parade’. Na edukacijama koje ste nam obezbedili, nismo stekli takve kompetencije”, navode iz kragujevačkog odbora Unije.
Taj sindikat je poručio nastavnicima da 28. juna dana podele đačke knjižice i svedočanstva svojim učenicima, uruče zaslužene nagrade za izuzetne rezultate u radu i učenju i da im požele prijatan i srećan raspust.
“Našim kolegama u nekim školama koji stidljivo prosleđuju obavezu prisustva vojnoj paradi svojim đacima u imejl porukama, poručujemo da se uzdrže. Ostavimo njihovim roditeljima da procene neophodnost ili značaj prisustva ovakvom skupu. Ukoliko bude imperativnih naređenja da nastavnici moraju da prisustvuju vojnoj paradi u Kragujevcu, ukoliko dođe do pretnji posledicama odbijanja, Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevca će svakom kolegi obezbediti ne samo pravnu, već svaku drugu potrebnu zaštitu”, navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica tog sindikata Ljiljana Miletić.
Na poziv na “organizovano praćenje vojne parade” reagovala je Narodna stranka (NS) u Kragujevcu koja je ocenila da je “upućen sraman dopis” u kome se nalaže da sve škole povedu svoje učenike na vojnu paradu koja je planirana za Vidovdan u Šumaricama.
“Umesto da tog dana, po tradiciji prisustvuju roditelјskim sastancima na kojima se dele knjižice i ostala priznanja i nagrade, naša deca će služiti kao dekor lokalnim stranačkim aktivistima na dočeku predsednika? I sve to po nesnosnim vrućinama koje teško podnose i profesionalci, što smo mogli da vidimo juče tokom još jednog ‘istorijskog’ govora ministra Vulina”, saopšteno je iz NS.
U ovoj stanci postavljaju pitanje šta je sledeće, sletovi i štafete za rođendan?
“Stariji Kragujevčani se sećaju natpisa Tito na zgradi Žitoprodukta – hoće li odatle uskoro da nas pozdravlјa ime, ili fotografija velikog Vođe”, pitaju u NS.
Ocenili su da u “normalnim” državama ovakvi događaji po pravilu izazivaju znatiželјu i pažnju javnosti i bez orkestriranog i prisilnog dovođenja publike.
Pozvali su prosvetne radnike i roditelјe da zaštite decu od ovakvih i sličnih zloupotreba.
“I pozivamo gospodina Gorana Joksimovića (načelnik Školske uprave) da javno saopšti ko mu je naredio da ovaj poziv pošalјe školama”, navela je NS.”
Izvor: 021.rs
Vučić plaća da rađate decu da ima ko da mu radi u fabrikama

Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Kragujevac

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.