Vojna parada zapanjila svet: Postaje li Kina prva ekonomska i vojna sila? VIDEO

Izvor: B92, 02.Okt.2019, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna parada zapanjila svet: Postaje li Kina prva ekonomska i vojna sila? VIDEO

Beograd -- Na grandioznoj vojnoj paradi juče je NR Kina svečano proslavila 70 godina postojanja.

Najmnogoljudnija zemlja sveta prvi put je izvezla pirinač 1981. godine i od tada do danas svoj privredni rast duguje izvozu najrazličitijih proizvoda.

Da li je blizu dan kada će postati prva ekonomska, vojna i politička sila sveta?

"Kina je davno bila priznavana od strane svih suseda kao superiorna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kultura u doba carskih dinastija, ali mnogi smatraju da je Komunistička partija najuspešnija ’dinastija’ zato što je uspela da razreši mnoge probleme sa kojima se Kina kroz vekove suočavala", kaže za Prvu TV Dragana Mitrović, profesorka FPN i direktorka Instituta za azijske studije.

Ona ističe da je za vreme vladavine KP očuvana celovitost na ogromnoj teritoriji gde žive razne etničke skupine koje ne osećaju uvek pripadnost Kini, kao i ogromna kopnena ali i morska granica.

"Još Deng Sjaoping je rekao da će proći nekoliko tuceta generacija dok Kina postane najznačajnija zemlja sveta", podsetio je Borislav Korkodelović, spoljnopolitički komenator.

On se osvrnuo na situaciju sa Tajvanom jer je ,kako kaže, to veoma razvijena zemlja, u nekim segmentima čak može da bude konkurencija Kini, naročito u elektronici, a značajan je tajvanski kapital u Kini, dok ona insistira na tome da je to kineska teritorija.

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.