Vojna parada povodom 70. godina NR Kine: od auto-žirova, preko aviona specijalnih namena do novih balističkih raketa i hiperzvučniih bespilotnih letelica

Izvor: TangoSix.rs, 04.Okt.2019, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna parada povodom 70. godina NR Kine: od auto-žirova, preko aviona specijalnih namena do novih balističkih raketa i hiperzvučniih bespilotnih letelica

Narodna Republika Kina obeležila je 70 godina svog postojanja grandioznom vojnom paradom priređenoj 1. oktobra u Pekingu na glavnom gradskom trgu Tjenanmen na kojoj je učestvovalo 15 hiljada vojnika, 580 jedinica vojne tehnike i 160 aviona i helikoptera.
Mnogi tipovi naoružanja prikazani su po prvi put, NR Kina je pokazala gotovo sve najmodernije što ima i tako opravdala ocene pojedinih američkih vojnih zvaničnika da će najmnogoljudnija zemlja sveta u budućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << biti veća pretnja Sjedinjenim Državama od Rusije.
Počasna paljba neposredno pre početka parade. Na do sada najvećoj kineskoj vojnoj paradi u istoriji najviše novosti uočene su što se tiče balističkih raketa zemlja-zemlja malog, srednjeg i velikog dometa, krstarećih raketa zemlja-zemlja, protivbrodskih raketa, bespilotnih letelica ali i vazduhoplova. Takođe su pokazane i nove verzije poznatih sistema naoružanja koji se već nalaze u operativnoj upotrebi.
Tako je NR Kina pokazala svoju respektabilnu vojnu moć i ogroman tehnološki napredak koji je naročito ostvaren u poslednjih 20 godina pre svega zahvaljujući velikom ekonomskom rastu danas druge ekonomije sveta a treba napomenuti i to da je vojni budžet Kine prošle godine iznosio 250 milijardi dolara.
Helikopteri Z-8B nosili su zastave NR Kine, Komunističke partije i Narodnooslobodilačke armije. Iza helikoptera sa zastavama i njihovom pratnjom nalazila se cifra 70 koju su formirali helikopteri WZ-10 i WZ-19. Nakon što je predsednik NR Kine Si Đinping izvršio smotru, obišao i pozdravio učesnika parade, čast da otvore paradu imale su posade helikoptera. Prvo su proletele tri formacije sa po jednim srednjim transportnim helikopterom Z-8 (dalji tazvoj kineske kopije francuskog SA-321 Super Frelon) a njih su pratila po dva borbena helikoptera WZ-10. Svaki Z-8 je nosio po jednu zastavu i to zastavu NR Kine, zastavu Komunističke partije NR Kine i zastavu kineske Narodnooslobodilačke armije. Odmah iza njih je 20 helikoptera, od kojih 8 borbenih WZ-10 i 12 naoružanih izviđačkih WZ-19 su u čast jubileja formirali cifru 70.
Osnovni borbeni tenk Tip 99A. Laki tenk Tip 15. Borbeno vozilo pešadije ZBD-04A. Usledio je zatim defile pešadijskih ešalona raznih jedinica kineske vojske nakon čega su nastupili motorizovani ešaloni sa velikom količinom tehnike. Od oklopnih sredstava treba istaći osnovne borbene tenkove Tip 99A (ZTZ-99), lake tenkove Tip 15 (ZTQ-15), borbena vozila pešadije ZBD-04A, samohodne haubice mornaričke pešadije ZTD-05A, oklopna desantna vozila ZBD-03, samohodni protivtenkovski raketni sistem (lovac tenkova) HJ-10.
Samohodna haubica PLC-181. Samohodni višecevni lanseri raketa AR3 kalibra 370 mm. Od artiljerije su prikazane nove samohodne haubice 155 mm PLC-181 (SH-15) dometa do 50 km, samohodni višecevni lanseri raketa zemlja-zemlja AR3 kalibra 370 mm koji može koristiti vođene rakete dometa 220 km i nevođene dometa 280 km.
Balistička raketa DF-17 sa hipersoničnim bojevim blokom. Veliku pažnju privukli su sistemi zemlja-zemlja tj. balističke rakete srednjeg i velikog dometa. Najzanimljivija među njima bila je DF-17 sa hiperzvučnim bojevim blokom dometa 1800-2500 km. Ova raketa je trenutno jedino hiperzvučno oružije u upotrebi u kineskoj vojsci, smatra se da mogućnost manevrisanja čini raketu neuhvatljivom za bilo koju protivraketnu odbranu a razvoj ovakvog sistema pokazuje visok nivo razvijenosti kineske vojne industrije.
Lanser strategijskih nadzvučnih raketa zemlja-zemlja DF-100. Balističke rakete JL-2 koje se lansiraju sa podmornica. Interkontinentalna raketa DF-5B koja se lansira iz silosa. Od drugih balističkih raketa na Tjenanmenu su se mogle videti strategijska nadzvučna raketa velikog dometa DF-100, balistička raketa DF-26 dometa 4000 km (kojom se mogu gađati i brodovi), interkontinentalna balistička raketa JL-2 dometa 7000 km za naoružavanje podmornica, interkontinentalna balistička raketa DF-31AG dometa 11000 km, interkontinentalna balistička raketa DF-5B dometa 13000 km koja se lansira iz silosa.
Najjače naoružanje NR Kine, ICBM DF-41 dometa do 14000 km. Prikazana je i relativno nova interkontinentalna balistička raketa DF-41 čiji je procenjeni domet 12000-14000 km koja, kako se procenjuje ima 10-12 tzv. MIRV (multiple independently targetable reentry vehicle – odnosno nezavisno navođenih blokova sa nuklearnim bojevim glavama) i trenutno predstavlja glavni faktor odvraćanja od napada bilo kog potencijalnog neprijatelja.
Hiperzvučna bepsilotna letelica WZ-8. BPL WZ-8 se može odbaciti i sa bombardera H-6. Osim nadzvučnih i hiperzvučnih raketa prikazana je hiperzvučna bespilotna letelica sa oznakom WZ-8 čiju pogonsku grupu najverovatnije čine raketni motori,  pretpostavlja se da se može odbacivati i sa bombardera H-6 a navodno se već nalazi u operativnoj upotrebi.
Nova mlazna borbena BPL GJ-11 ‘’Sharp Sword’’. Na jednoj fotografiji borbena BPL GJ-2 Wing Loong II, nova mlazna borbena BPL GJ-11 i dronovi kamikaze. Još jedna do sada neviđena BPL jeste mlazna borbena BPL GJ-11 ‘’Sharp Sword’’ (izgledom vrlo sličnoj američkoj X-47B, evropskoj/francuskoj  nEUROn, ruskoj S-70 Ahotnjik) sa smanjenom vidljivošću u širokom spektru elektromagnetnog zračenja (stealth). Ispred nje je prošla dobro poznata izviđačko-borbena letelica GJ-2 Wing Loong II a iza GJ-11 tzv. dronovi-kamikaze.
Laki autožirovi za specijalne jedinice Hunting Eagle. Raketni sistem sa nadzvučnim protivbrodskim raketama YJ-12B. Ostale zanimljivosti koje treba pomenuti su laki autožirovi Hunting Eagle namenjenih specijalnim jedinicama, kao i obalski protivbordski raketni sistemi  sa nadzvučnim raketama YJ-12B dometa 300 km, potom nadzvučne protivbrodske rakete YJ-18 i YJ-18A dometa do 540 km za naoružanje površinskih ratnih brodova (pre svega razarača Tip-052D i Tip-055).
Laki mobilni raketni PVO sistem HQ-17A, ekvivalent ruskom Toru. Raketni PVO sistem HQ-16A srednjeg dometa, pandan ruskom Buku. “Kineski S-300“, RS PVO HQ-9B. Zastupljeni su bili i sistemi za protivvazduhoplovnu odbranu i to hibridni artiljerijsko-raketni sistem PVO HQ-6A sa dva sedmocevna rotirajuća topa 30 mm, raketni sistemi malog dometa HQ-17A, raketni PVO sistemi srednjeg dometa HQ-12A i HQ-16A, raketni PVO sistemi velikog dometa HQ-9B i HQ-22.
Interesantni brodski 11-cevni PA top H/PJ-11 30 mm. Pokazan je i deo sistema PVO brodova i to brodski protvavionski jedanaestocevni rotirajući topovi H/PJ-11 kalibra 30 mm, lanseri raketa HHQ-10 (FL-3000N) malog dometa i rakete sistema HHQ-9B (brodska verzija HQ-9) velikog i HHQ-16 (brodska verzija sistema HQ-16) srednjeg dometa. Pored ovih sistema prodefilovali su i različiti tipovi osmatračkih radara, sistema veze kao i sistema za elektronsko ratovanje.
Leteći radarski sistem KJ-2000 predvodi akro-grupu Ba Yi na avionima J-10. Leteći radarski sistem KJ-500 i lovci J-11B. lovci J-11B i leteći radarski sistem KJ-200. Nalet vojne avijacije najavljen je preletom letećeg radarskog sistema KJ-2000 (kineski dorađeni Il-76) koga je pratilo 8 borbenih aviona J-10A i S akro-grupe ‘’Prvi avgust’’ (Ba Yi) od kojih je 7 imalo generatore dima koji su ispuštali dimne tragove zelene, žute, plave i crvene boje. Odmah iza njih nalazila se formacija koju su činili leteći radarski sistem KJ-500 oko koga su letela 4 lovca J-11B (dalji razvoj nelicencne kopije Su-27) a potom i slična formacija sa 4 J-11B i letećim radarskim sistemom KJ-200.
Mornarički patrolni avion Y-8Q. Avion za radio-tehničko izviđanje Y-9JZ. Y-9G, verzija transportera Y-9 za protivelektronska dejstva. U sledećim formacijama nalazile su se specijalne verzije transportnih aviona Y-8 (kineska kopija An-12) kao i Y-9. Prvo je nastupio leteći komandni centar Y-8T sa 4 lovca J-11B, potom leteći radarski sistem KJ-500H sa dva mornarička patrolna aviona Y-8Q (GX-6), leteći radarski sistem KJ-200H sa dva aviona za radio-tehničko izviđanje Y-9JZ, avion za radio-tehničko izviđanje Y-8JB i avioni za protivelektronska dejstva Y-8CB, Y-8G i Y-9G, i avion za propagandu i psihološki rat Y-9XZ. Usledile su zatim trojke običnih transportnih Y-9 kao i sanitetske verzije ovog aviona.
Najnovija verzija bombardera H-6N ima sistem za popunu gorivom u vazduhu. Novina među vazduhoplovima bila je nova verzija bombardera H-6 (dalji razvj kineske kopije Tu-16) sa oznakom H-6N koji ima sistem za dopunom u vazduhu. Bombarderi H-6N bili su naoružani krstarećim raketama KD-63 i CJ-10 a interesnanto je da ova verzija može nositi i protivbrodsku balističku raketu DF-21D koja se postavlja u ležištu ispod trupa koje je postavljenu umesto unutrašnjeg spremišta ubojnih sredstava.
Leteća cisterna HY-6DU sa borbenim avionima J-10B. Palubni višenamenski borbeni avioni J-15. Kina u upotrebi ima i borbene avione 5. generacije J-20. Višenamenski borbeni avioni J-16. Mogućnost pretakanja gorivom u vazduhu pokazana je formacijom leteće cisterne HY-6DU i dva višenamenska borbena aviona J-10B ‘’Vigorous Dragon’’. Mornaričku aviaciju predstavljala je formacija pet palubnih višenamenskih borbenih aviona J-15 ‘’Flying Shark’’. Kina je pokazala i svoj borbeni avion 5. generacije J-20 ‘’Mighty Dragon’’ takođe u formaciji od 5 aviona. Treba napomenuti da je do sada na J-20 već postignuta najmanje početna borbena sposobnost i da se serijska proizvodnja zahuktava. Posle J-20 proletele su formacije sa 5 višenamenskih borbenih aviona J-16 (avion na bazi dvoseda J-11BS i Su-30MKK) kao i 5 višenamenskih borbenim avionima J-10C.
Transportni helikopter Z-8B. Laki izviđačko-borbeni helikopteri WZ-19. Najnoviji kineski višenamenski borbeni helikopter Z-20. Na paradi je učestvovao veliki broj helikoptera koji su proletali u velikim formacijama od 5 do 9 helikoptera. Među njima su bili srednji transportni Z-8B, laki višenamenski Z-9WZ (dalji razvoj kineske kopije francuskog AS-365 Dauphin), borbeni WZ-10, laki naoružani izviđački WZ-19, a prvi put su viđeni višenamenski helikopteri Z-20 koji veoma podsećaju na američke S-70 Black Hawk koje NR Kina inače koristi još od 80-tih godina 20. veka.
Školsko-borbeni i laki jurišni avioni JL-10. Nadzvučni školsko-borbeni JL-9. Paradu su zatvorili avioni JL-8 demo tima “Red Falcon“. Iza helikoptera po prvi oput na paradi proletelo je pet školsko-borbenih aviona JL-10 ‘’Falcon’’, potom takođe prvi put na paradi 5 školsko-borbenih i lakih jurišnih JL-9 i na kraju 7 školsko-borbenih JL-8 demo tima ‘’Red Falcon’’ RV NR Kine koji su takođe imali generatore dima i ispuštali su crvene, plave i žute dimne tragove.
Sve fotografije skinute su sa zvaničnog sajta kineske vojske, kineske agencije Sinhua, i internet sajta Sino Defence Forum.
Video kompletne parade:


The post Vojna parada povodom 70. godina NR Kine: od auto-žirova, preko aviona specijalnih namena do novih balističkih raketa i hiperzvučniih bespilotnih letelica appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.