Vojna parada – Korak pobednika

Izvor: RTS, 16.Okt.2014, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna parada – Korak pobednika

Povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, održana je vojna parada "Korak pobednika".

17.35 – Uz zvuke "Marša na Drinu" završena vojna parada "Korak pobednika". Predsednici Tomislav Nikolić i Vladimir Putin napustili svečanu binu.

17.20 – Nastupila ruska akrobatska grupa "Striži".

17.00 – Pored svečane bine defilovali su pešadijski, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vazduhoplovni i mehanizovani ešaloni i Rečna flotila Vojske Srbije.

16.45 – Garda Vojske Srbije izvela egzercir za goste i posmatrače parade.

16.30 – Počeo svečani defile Vojske Srbije i desant padobranaca.

16.25 – Posle srpskog predsednika, javnosti se obratio predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin. Ovde možete pročitati njihove govore

16.15 – Građanima se obratio predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić. 

16.10 – Intoniranjem koračnice "Marš na Drinu" i počasnom paljbom artiljerije Vojske Srbije u Beogradu, počela vojna parada "Korak pobednika".

Program je počeo svečanom artiljerijskom paljbom, nakon čega se predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić obratio okupljenima.

Građanima Srbije obratio se i predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin. Ceremoniji je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, kao i mnogi zvaničnici dve zemlje i predstavnici diplomatskog kora.

Program je nastavljen desantom 30 padobranaca, u širem rejonu spomenika "Večna vatra", između Bulevara Nikole Tesle i Dunava. Sa državnom i zastavom Vojske Srbije precizno su, iako po kiši, sleteli u blizini spomenika, praćeni aplauzima brojnih građana.

Usledio je svečani defile Vojske Srbije, sa načelnikom Generalštaba VS, generalom Ljubišom Dikovićem na čelu.

Ispred Palate Srbije predstavile su se pešadijske i tenkovske jedinice Vojske Srbije, dok su na Dunavu, pripadnici Rečne flotile pokazali svoje umeće.

Na paradi je učestvovalo oko 4.500 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Angažovano je više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme različite namene.

Uz motorna i borbena vozila, tenkove, različito artiljerijsko oružje i oružje za podršku Kopnenoj vojsci, prikazana su i protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namene za elektronska izviđanja, avioni, helikopteri.

Predstavljeni su samohodni višecevni lanser raketa "oganj", top haubica "nora", tenkovi M-84, raketni sistemi "neva" i "kub", protivavionski topovi "bofors", ali i nova sredstva naoružanja, koja će tek biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije, poput besplotnih letelica.

U sastavu vazduhoplovnog ešalona nalazile su se letelica Vojske Srbije – helikopteri tipa "gazela", M-8 i M-17, lovačko-bombarderska avijacija – avioni "mig 21" i "mig 29", kao i avioni "orao" "galeb" i transportni avion An-26. 

Piloti aviona i helikoptera Vojske Srbije priredili su svojevrsni defile u vazduhu, uz demonstriranje visokog umeća. Uprkos kiši koja je padala sve vreme, i ostale jedinice, uključujući i pripadnike Garde Vojske Srbije, koja je izvela počasni egzercir, prikazale su visok nivo obučenosti.

Posetiocima su prikazane i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, pukovske zastave iz Prvog svetskog rata i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije. 

U sastavu ešalona Rečne flotile, koja je izvela defile po Dunavu, bili su brodovi, desantno-jurišni čamci, minolovci, brod za posebne namene "Kozara", patrolni čamci i rečni brod posebne namene "36 Šabac", u čijem prikazanom umeću su uživali posmatrači sa Kalemegdana.

Parada se završila letom ruske akro-grupe "Striži", čiji su piloti u avionima "mig 29" prikazali akrobatsko umeće u vazduhu nad Beogradom.

Piloti četiri aviona prikazali su vrhunske sposobnosti, kreirajući razne formacije u vazduhu što je oduševilo građane, isto kao i samostalni let na petom avionu "Striži".

Veliki broj građana iz čitave Srbije okupio se duž Bulevara Nikole Tesle i na Kalemegdanu, odakle je najbolji pogled na defile brodova Rečne flotile i letački program.

Među zvaničnicima na vojnoj paradi bili su i predsednica parlamenta Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije, bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, premijer nekadašnje SRJ Momir Bulatović.

Tu su bili i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, crkveni velikodostojnici, gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Vojna parada "Korak pobednika" je, posle 29 godina, održana kod Palate Srbije i na Dunavu.

Paradu su organizovali Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na osnovu odluke predsednika Republike. Komandant je, po naređenju ministra odbrane, bio načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Održana vojna parada Korak pobednika (FOTO,VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Okt.2014

Vojna parada "Korak pobednika" povodom 70. godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, održana je danas na beogradskom Ušću. Defileu i ceremoniji prisustvovali su ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik i premijer Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, drugi zvaničnici dve zemlje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.