Izvor: Politika, 08.Maj.2015, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novom broju „Magazina” u nedelju, 10. maja, čitajte:

10 PITANJA O DATUMIMA KOJE SLAVIMO

KAKO PRAZNICI NASTAJU I NESTAJU

Kad važni dani postanu nevažni

Dr Dragomir Bondžić i vojna parada u Parizu 14. jula, na Dan pada Bastilje

Svako društvo nastoji da sačuva sećanje na događaje, ljude, uspehe, stradanja. Neki u tome uspevaju, a nekima tradicija nije jača strana. Važne datume ne treba glorifikovati, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << već poštovati ali i kritički sagledavati - pa čak ni najveće događaje ne treba slaviti kroz bombastične izjave i velike reči, nego realno isticati njegov značaj i domete , kaže za „Magazin” dr Dragomir Bondžić, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju.

Piše Dragoljub Stevanović

----------------------------------------------------------

NE SAMO O POSLU: PROF. DR RADOSLAV NINKOVIĆ

U društvu dobrih pesnika

 „Doktor Rade”, kako su ga u našoj redakciji oslovljavali, porađao je, lečio, operisao... a sad uživa da bude - deda

Trebinjac koji je u Beogradu započeo karijeru lekara, za samo dve decenije rada u zemunskom porodilištu – ako bismo sve te novorođene bebe pokušali da prebrojimo – pomogao je „jednom osrednjem gradu” da dođe na svet. Danas uživa u društvu unuka Maše i Nađe i ne prestaje da čita. Prozu i poeziju, najradije se vraćajući delima Andrića, Dučića, Crnjanskog, Kiša... I sam je napisao dvadesetak knjiga, doduše stručnih, uz to stotine tekstova na stranicama „Politike”.

Piše Rajna Popović

----------------------------------------------------------

PRIČA O VERTIKALNIM BAŠTAMA

Zelenilo koje raste iz zidova

 

Hans Buster i tropski ambijent „Sani” hotela kojim se posebno ponosi

Holanđanin Hans Buster, organizacioni psiholog, nije ništa znao o baštama, zelenilu i uzgajanju biljaka dok nije upoznao Dimitrisa Atanasiadisa, agronoma iz Grčke. Slučajni susret na jednoj konferenciji uskoro je izrastao u poslovnu saradnju, i sad zajedno širom Balkana prave „viseće vrtove”. A Hans već tri godine živi u Beogradu u koji se, kaže, zaljubio na prvi pogled.

Piše Aleksandra Mijalković

----------------------------------------------------------

PORODIČNI LEKAR

Promene na koži nisu opasne, ali mogu da postanu

Redovna kontrola kod dermatologa je obavezna ako na koži postoje promene

Na koži se tokom života javljaju razne, mahom dobroćudne izrasline, čiji raspored i broj variraju od osobe do osobe. To su keratoze, mladeži, fibromi, pailomi, bradavice virusnog porekla... koje ne predstavljaju opasnost po zdravlje, ali mogu smetati iz estetskih razloga ili zbog čestog povređivanja. Neke promene na koži, pigmentovane ili ne, ipak mogu da postanu i rizične po zdravlje, zato lekari preporučuju redovan, brižljiv pregled.

Piše Dana Stanković

----------------------------------------------------------

NAŠ ČOVEK PUTUJE PLANETOM

Zoran na kraju sveta

Zoran Dimitrijević kao „sibirski Deda Mraz”

Pedesetpetogodišnji geometar iz Glavice kod Paraćina za sebe kaže da je belosvetski putnik, ali ne i avanturista. Proputovao je planetom, za tri godine prevalivši preko četrdeset hiljada kilometara. se probijao ekvatorijalnom džunglom, jeo gulaš od antilope, smrzavao u Sibiru i preznojavao u Africi... Sad se druži sa irvasima, ali uvek je srcem i mislima u zavičaju, sa svojom porodicom.

Piše Tomislav Đokić 
Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.