Srpski mirovnjaci na paradi u Centralnoafričkoj Republici

Izvor: RTS, 29.Apr.2015, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski mirovnjaci na paradi u Centralnoafričkoj Republici

Na aerodromu "M`Poko" u Bangiju, u Centralnoafričkoj Republici, povodom proglašenja punih operativnih sposobnosti mirovne misije UN u toj zemlji, održana je vojna parada u kojoj su učestvovali i pripadnici Vojske Srbije.
Na paradi, među više od 500 učesnika postrojenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u 17 pešadijskih i motorizovanih ešelona, nastupio je i ešalon Vojske Srbije, saopštila je Vojske Srbije na svom sajtu.

Pripadnike misije UN pozdravili su premijer Centralnoafričke Republike Mahad Kamun, zamenik generalnog sekretara UN Erve Ladsus, specijalni predstavnik UN za tu državu general Babakar Gaj i komandant vojnih snaga misije UN general-major Martin Čomu Tumenta, navodi Tanjug.
Multidimenzionalna integrisana misija UN broji blizu 12.000 pripadnika vojnih i policijskih snaga, među kojima su i 72 pripadnika Vojske Srbije, od kojih je 68 formiralo vojnu bolnicu.
Osnovni zadatak misije je zaštita civila i potpuno zaustavljanje neprijateljstava između bivših zaraćenih strana, uz stvaranje uslova za uspostavavljanje državnog sistema na celoj teritoriji Republike.
Vojna bolnica iz sastava kontingenta Vojske Srbije "predstavlja značajnu kariku u vojnoj komponenti misije i za četiri meseca rada zbrinula je blizu 3.000 pacijenata", dodala je Vojska Srbije.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovani su i u mirovnim misjiama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Centralnoafričkoj Republici, na Bliskom istoku, u LIbanu i na Kipru.
Učestvuju i u multinacionalnim operacijama Evropske unije - u Somaliji i u državi Mali.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.