Ruske vojne parade u slavu Dana pobede: Žal za atraktivnim premijerama nadoknadili preleti aviona i helikoptera

Izvor: TangoSix.rs, 09.Maj.2020, 12:52

Ruske vojne parade u slavu Dana pobede: Žal za atraktivnim premijerama nadoknadili preleti aviona i helikoptera

Globalna pandemija Korona virusa uticala je da ove godine Dan pobede u Drugom svetskom ratu Rusija uglavnom obeleži vazduhoplovnim paradama koje su održane iznad velikog broja značajnijih gradova među kojima je naravno bio i glavni grad Moskva.
Odlučeno je da se parada vojne tehnike na zemlji kao i marš “Besmrtnog puka“ održi kada se za to steknu uslovi, najverovatnije u septembru. Ove godine bilo je planirano da se na zemlji prikažu 24 nova ili modernizovana oružana >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << sistema.
Formacija “Kubinski brilijant“ akro grupa “Ruski vitezovi“ i “Striži“ / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Od tenkova i oklopnih vozila na Cvenom trgu trebalo je da da prodefiluju tenkovi T-90M “Proriv“ i T-80BVM, borbena vozila pešadije BMP-2M sa borbenim modulom ‘’Berežok’’, potom borbena vozila pešadije T-15 Barbaris na modularnoj guseničnoj platfromi “Armata“ sa daljinski upravljivom borbenom stanicom ‘’Kinžal’’, borbena vozila pešadije BMP-3 i Kurganec-25, oba vozila sa daljinski upravljivom borbenom stanicom ‘’Epoha’’.
Artiljeriju je trebalo da predstavljaju samogodni višecevni lanser raketa TOS-2 ‘’Tosočka’’, samohodne haubice 2S35 Koalicija-SV, potom obalski raketni sistem 3K60 “Bal“. Od novih sredstava inženjerije planiran je prikaz vozila za daljinsko razminiranje ‘’Listva’’ iz sastava sredstava obezbeđenja interkontinentalnih raketnih sistema “Topolj“ i “Jars“ kao i inženjerske mašine za daljinsko miniranje ISDM.
Izuzetno atraktivni trebalo je da budu ešaloni PVO tehnike u kojima bi se nalazili novi artiljerijski sistemi 2S38 ‘’Derivacija-PVO’’, raketni sistemi srednjeg dometa Buk-M3, raketni sistem srednjeg i velikog dometa S-350 “Vitjaz“, raketni sistem srednjeg i velikog dometa S-300V4. Među viđenom tehnikom našli bi se i sistemi za protivelektronska dejstva Palantin-K.
U vazdušnoj paradi jutros je proletelo 75 vazduhoplova iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije simbolišući 75. godina od Dana pobede. Iznad Crvenog trga je za nešto više od pet minuta proletelo 16 formacija u kojima su se nalazile sve značajnije, većinom borbene letelice ali je sve to već viđeno ranijih godina.
Formacije helikoptera poletale su sa aerodroma Kubinka. Na fotografiji se vide i helikopteri koji su bili rezerve / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Parada je počela naletom helikoptera, prvu formaciju je predvodio teški tranportni helikopter Mi-26 koga su pratila 4 transportno-borbena Mi-8AMTŠ. Iza njih nalazile su se formacije od po pet helikoptera, desantno-jurišnih Mi-35M i borbenih Ka-52 kao i Mi-28N.
Nakon helikoptera na nebu Moskve mogao se videti modernizovani leteći radarski sistem A-50U, zatim formacija tri teška transportna aviona Il-76MD, potom tri strategijska bombardera raketonosca Tu-95MS koji su prošli tzv. “malu“ modernizaciju (pogrešno se navodi da su to bili Tu-95MSM).
Avijacija Dalekog doleta bila je predstavljena sa još dve formacije, jednu je predvodio strategijski bombarder raketonosac Tu-160 koga su pratila 4 srednja bombardera Tu-22M3 a u drugoj su posade bombardera Tu-160 i leteće cisterne Il-78M prikaz pretakanje goriva u vazduhu.
Taktičku avijaciju predstavljale su formacije 4 MiG-a 29 od kojih jedan dvosed MiG-29UB i tri višenamenska MiG-29SMT, potom 4 frontovska bombardera Su-24M a kao i 2018. pojavila su se i četiti aviona MiG-31K sa hipersoničnim balističkim raketama H-47M2 “Kinžal“.
Takođe kao i 2018. u letu je prikazan i prvi ruski borbeni avion 5. generacije Su-57, a nakon formacije 4 ovakva aviona proletela je i tzv. “Taktička grupa“ koju su činila četiri višenamenska borbena aviona Su-30SM, četiri taktička bombardera Su-34 i dva višenamenska borbena aviona Su-35S.
Petnaestu formaciju činile su dve vojne akro grupe, “Ruski vitezovi“ na 5 aviona Su-30SM i “Striži“ na 4 MiG-29UB proletetli su u već davno ustaljenoj formaciji koja je nazvana “Kubinski brilijant“. Parada je završena preletom 6 jurišnih aviona Su-25 u verziji tegljača meta Su-25BM i dvoseda Su-25UB koji su generatorima dima formirali tragove u bojama ruske trobojke.
Galerijе fotografija možete videti na sledećem linku kao i ovde.

The post Ruske vojne parade u slavu Dana pobede: Žal za atraktivnim premijerama nadoknadili preleti aviona i helikoptera appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Korona virus, Dan pobede i Belorusija: Jedina zemlja u kojoj je održana vojna parada

Izvor: Danas, 09.Maj.2020

ReutersUčesnice parade u Minsku nisu nosile maske Ovog 9. maja nije bilo tenkova, parade, vojnika i veterana u centru Moskve da obeleže Dan pobede u Drugom svetskom ratu. Razlog za otkazivanje tradicionalne parade na Crvenom trgu je pandemija korona virusa, ali zato je Dan pobede svečano obeležen...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.