Održana vojna parada: Najjači su na svetu

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 09:56

Održana vojna parada: "Najjači su na svetu"

Kineski i ruski zvaničnici prisustvovali su vojnoj paradi u prestonici Severne Koreje, organizovanoj povodom obeležavanja 70 godina od završetka korejskog rata.

Njega Pjongjang slavi kao Dan pobede.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i i član Politbiroa Komunističke partije Kine Li Hongdžong stajali su tokom parade pored severnokorejskog predsednika Kim Džong-una dok su posmatrali vežbu napada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dronovima i najnovije severnokorejske nuklearne rakete, preneo je Rojters.

Parada je održana tokom protekle noći, a tokom smotre Kim, Šojgu i Li su pričali, smejali se i salutirali dok su severnokorejski vojnici marširali, vidi se na snimcima koje su objavili severnokorejski mediji. Na paradi su prikazane i najnovije severnokorejske balističke interkontinentalne rakete "hvasong-17" i "hvasong-18" za koje se veruje da imaju domet da pogode mete bilo gde u SAD, objavila je britanska agencija.

Kim je priredio prijem i ručak za Šojgua tokom kojeg je izrazio solidarnost sa ruskim narodom i vojskom, a razgovarali su o strateškoj bezbednosnoj i odbrambenoj saradnji dve zemlje. Šojgu je pohvalio severnokorejsku vojsku kao "najjaču na svetu", javila je KCNA.

Na drugom sastanku, Šojgu je pročitao pozdravni govor ruskog predsednika Vladimira Putina koji je zahvalio Severnoj Koreji na podršci Rusiji tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

U govoru na paradi, ministar odbrane general Kang Sun-nam optužio je SAD i njihove saveznike za povećanje napetosti u regionu. Severna Koreja je pod sankcijama UN zbog svog raketnog i nuklearnog programa od 2006. godine, a to uključuje zabranu razvoja balističkih projektila.

Rusija i Kina su se poslednjih godina protivile nastojanju SAD da se Severnoj Koreji uvedu nove sankcije zbog nastavka razvoja balističkih projektila, tvrdeći da sankcije treba ublažiti u humanitarne svrhe i da treba otpočeti pregovore sa Pjongjangom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.