Izvor: B92, 23.Mar.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mušaraf podržava najavljenu vladu

Islamabad -- Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf dao je punu podršku predstojećoj vladi, koju će predvoditi Jusaf Raza Gilani.

Gilani je inačće zvaničnik Pakistanske narodne partije (PPP), kojeg je Mušaraf ranije zatvarao. "Koja god nova vlada se formira, uživaće moju punu podršku", rekao je Mušaraf na godišnjoj vojnoj paradi na sportskoj stadionu u Islamabadu, koju je prenosila nacionalna televizija.

"Nadam se da će ove nove vlade sačuvati politički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mir... i nastaviti borbu protiv terorizma i ekstremizma", kazao je Mušaraf.

Partija ubijene bivše premijerke Benazir Buto, PPP, koja je pobedila na nedavnim izborima, imenovala je juče za mandatara Gilanija, nekadašnjeg predsednika Nacionalne skupštine, koji je četiri godine odležao u zatvoru pošto je 2001. optužen da je, protivno zakonu, potpisivao imenovanja na razne državne dužnosti.

Gilani, koji je na slobodi od 2006, izjavio je juče da zemlja prolazi kroz težak period i da su mu potrebni "molitve i saradnja čitave zemlje".

Očekuje se da će Gilani dobiti ubeđivu većinu na sednici Nacionalne skupštine u ponedeljak, jer koalicija na čelu sa PPP ima dve trećine mesta u parlamentu.

Ukoliko sve prođe kako se očekuje, on će već u utorak podneti zakletvu Mušarafu.

Mušaraf, saveznik SAD u regionu u borbi protiv terorizma, bio je general kada je došao na vlast u državnom udaru 1999, a sa položaja šefa vojske povukao se u novembru.

Partije koje su mu naklonjene doživele su poraz na parlamentarnim izborima 18. februara, prethodno odloženim zbog ubistva Buto uoči Nove godine.
Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.