Manifestacija sile Nikolasa Madura i novi protesti Huana Gvaida

Izvor: RTS, 06.Jul.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manifestacija sile Nikolasa Madura i novi protesti Huana Gvaida

U Venecueli je velikom vojnom paradom proslavljen Dan nezavisnosti. Nadgledao ju je predsednik Nikolas Maduro. Na drugoj strani, lider opozicije Huan Gvaido organizovao je nove antivladine proteste i režim nazvao diktatorskim.
Demonstracija vojne moći na paradi u Karakasu i prilika za iskazivanje podrške predsedniku Maduru, dok traje sukob >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa liderom opozicije Huanom Gvaidom. Šef venecuelanske države je ipak govorio pomirljivim tonom.

"Naredne nedelje biće dobrih vesti kada je reč o dijalogu vlasti i opozicije. On se nastavlja u Norveškoj. Mora postojati stalni forum za pregovaranje o miru u zemlji. Svi moramo nečega da se lišimo da bismo postigli sporazum. Pozivam na dijalog jer verujem u ovu zemlju, volim je i želim da svi građani imaju svetlu budućnost", poručio je Maduro.
Lider opozicije ne odustaje, pokušava da svrgne Madura uz podršku više od 50 zemalja, uključujući i Sjedinjene Američke Države.
"Ujedinjene nacije su ove nedelje jasno rekle da u Venecueli postoji diktatura ali i da svet to treba da vidi. Nismo se predali niti ćemo se predati diktaturi, nastavićemo sa uličnim protestima. Pod diktatorskim režimom trpimo, njemu smo se suprostavili. Preuzimam odgovornost za akcije koje ćemo preduzeti, uz podršku naroda", istakao je Maduro.
Zemlja je stekla nezavisnost od Španije 1811. godine kada je doneta Deklaracija o nezavisnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.