Hrvati i danas slave zločine nad Srbima

Izvor: Cafe.ba, 04.Avg.2015, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati i danas slave zločine nad Srbima

ZAGREB - Svečanom vojnom paradom 3.000 pripadnika oružanih snaga, u prisustvu državnog vrha Hrvatske, u Zagrebu je obilježeno 20 godina od akcije hrvatske vojske "Oluja" u kojoj je ubijeno i nestalo 2.000 Srba, a protjerano njih 250.000.

Kolona duža od četiri kilometra, u kojoj je učestvovalo 300 vozila i 30 aviona, prošla je centrom Zagreba, nakon što je predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izdala >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << naredbu da mimohod krene, javili su hrvatski mediji.

Svečanosti su prisustvovali i premijer Hrvatske Zoran Milanović, te ministar odbrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ante Jeleč, dok je Kitarovićevu dočekao ministar odbrane Ante Kotromanović.

Među zvanicama u VIP loži bili su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač,

koje je Haški tribunal prvo osudio, a potom oslobodio krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995. godine.

Paradi su prisustvovale 42 strane delegacije, uz prateći kulturno-umjetnički program.

Iako je Zagreb za učešće na paradi poslao poziv svim članicama NATO-a, a bilo je i najava učešća američkih vojnika, koji će za tu priliku doći iz baze Aviono, manifestacija je održana bez učešća stranih vojnika.

Učešće su prvo najavili, a potom otkazali NJemačka, SAD, Slovenija i Velika Britanija.

U hrvatskoj vojnoj i policijskoj akciji "Oluja", koja je počela 4. avgusta 1995. godine, ubijeno je i nestalo 2.000 Srba, a više od 250.000 je protjerano iz Hrvatske.

U Republici Srpskoj i Srbiji sutra je Dan žalosti povodom 5. avgusta koji se obilježava kao Dan sjećanja na stradanje i progon Srba u ovoj akciji.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Oluja je etničko čišćenje i besmisleni pokolj

Izvor: Kurir, 04.Avg.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je akcija “Oluja“ bila etničko čišćenje i besmisleni pokolj srpskog naroda. On je to istakao na komemoraciji žrtvama akcije hrvatskih oružanih snaga koja se dogodila pre 20 godina...“Mi zločine koje su Srbi počinili priznali, a Srbe koji su...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.