[FOTO REPORTAŽA] Sloboda 2019: Novi helikopteri, poručnici u MiG-ovima i najrazovrsnija vojna tehnika na jednom mestu do sada

Izvor: TangoSix.rs, 20.Okt.2019, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[FOTO REPORTAŽA] Sloboda 2019: Novi helikopteri, poručnici u MiG-ovima i najrazovrsnija vojna tehnika na jednom mestu do sada

Nakon što je ove godine velikom paradom u Nišu obeležen Dan pobede u Drugom svetskom ratu, Srbija je juče još jednim vojnim događajem proslavila podjednako važan datum iz svoje istorije – 75 godina od oslobođenja Beograda. Manifestacija “Sloboda-2019“ kojoj je prisustvovao najviši državni i vojni vrh Srbije kao i visoka ruska delegacija na čelu sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim, bila je u mnogo čemu vrlo slična “Slobodi-2017“ održanoj dve godine ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << na istom mestu – vojnom aerodromu u Batajnici koji od skoro nosi ime “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“.
Iako su se Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije zaista potrudili da budu dobri domaćini i organizatori, mnogo toga juče je već viđeno na sličnim ili gotovo istim priredbama koje u poslednje vreme često nose naziv – prikaz sposobnosti ili prikaz dela sposobnosti Vojske Srbije. To se naročito odnosi na prikaze protivterorističke borbe kao i borbenog traganja i spasavanja koje su obično praćene bukom šok bombi, zadimljavanjem i eksplozijama unapred postavljene pirotehnike.

Jedan od tri nova helikoptera Mi-17V-5. U odnosu na prva dva ovakva helikoptera nabavljena 2016. godine, novi primerci imaju nosače naoružanja, oklop i bacače mamaca / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six RV i PVO sada u inventaru ima pet ovih letelica / Foto: Adrian Vukojević, Tango Six I ovoga puta je to takođe bilo izvedeno precizno, efektno i sinhronizovano uz dobru koordinaciju i saradnju svih učesnika vežbe. Čitav program bio je veoma dinamičan, gotovo bez pauza što je konstantno držalo pažnju prisutnih. Šira javnost je imala  priliku da prvi put u akciji vidi najnoviji tip letelice iz sastava RV i PVO, višenamenski helikopter H145M koji je učestvovao u borbenom traganju i spasavanju, zašta je konkretno i namenjen primerak koji je upotrebljen (helikopter sa ev. brojem 14501). Takođe prvi put su pred publikom u nekoj vežbi učestvovali i oklopni izviđački automobili BRDM-2MS koje je Rusija donirala Vojsci Srbije.
Osnovni borbeni tenk T-72B3 sa posadom Oružanih snaga Ruske Federacije. Iza njih vidi se dolazak MiG-a 29 koji se sa još dva aviona parkirao između tenka i 4 nova helikoptera / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Kao što su na “Slobodi-2017“ prvi put prikazani lovački avioni MiG-29 koje je Ruska Federacija takođe donirala Srbiji, na stajanci batajničkog aerodroma glavna atrakcija bila su tri ruska srednja transportna helikoptera Mi-17V-5 koji su isporučeni 16. oktobra, a pored njih se nalazio i drugi za sada isporučeni vojni H145M koji je u Srbiju stigao istoga dana kada i Mi-17V-5. Gosti događaja su, sada se može reći već tradicionalno, bili Rusi koji su ponovo kao i na paradi u Nišu, učestvovali sa dva desantno-jurišna helikoptera Mi-35M i tenkom T-72B3. Treba naglasiti da od tri nova Mi-17V-5 samo jedan ima zadnju pokrentu rampu (helikopter 12493) dok ostala dva imaju klasična tzv. “školjka“ vrata.
Ove godine drugi put u Srbiji, Mi-35M bort 17 žuti Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Ne samo da su Rusi opet došli sa dva Mi-35M već su to bili identični primerci koje smo već videli na ovogodišnjoj vojnoj paradi u maju, sivo ofarbani helikopteri sa evidencijskim brojevima 17 žuti (RF-13010) i 18 žuti (RF-13012) iz sastava 15. brigade Armijske avijacije, 6. armije VVS i PVO, Zapadna vojna oblast, vazduhoplovna baza Ostrov (Веретье). Zanimljivo je da su za vreme događaja, pre nego što su učestvovali u preletu vazduhoplovnog ešelona, oni bili parkirani daleko od očiju javnosti. Tenk T-72B3 je takođe bio zanimljivo postavljen, usamljen na stajanci pored aviona i helikoptera RV i PVO Vojske Srbije što je bio vrlo neobičan prizor.
Prilazak objektima dejstva izviđačko-diverzantskih timova u borbenom vozilu Lazar-3. U pozadini se vidi poletanje dva Super Galeba / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six U napadu na teroriste korišćeno je besposadno borbeno vozilo Mali Miloš / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Desant svojnika iz helikoptera Mi-8T tehnikom brzog spuštanja / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Dinamički deo prikaza započeo je prilaskom objektima dejstva izviđačko-diverzantskih timova Specijalne brigade koji su se nalazili u borbenim vozilima HMMWV, Lazar 3, M-86 i BRDM-2MS koji su prvo izvršili prepad na teroriste u objektima infrastrukture a potom su protivteroristički timovi upadom u objekte započeli uništenje terorističke grupe. Deo ljudstva prebačen je helikopterima Gazela kao i jednim transportnim Mi-8T iz kog je izvršen desant specijalaca tehnikom brzog spuštanja (tzv. fast rope). U vatrenim dejstvima na teroriste upotrebljeno je i bespossadno borbeno vozilo Mali Miloš.

Ponovo je naglašeno da su pripadnici Specijalne brigade opremljeni po projektu “1500“ i “1500+“ odnosno novim automatskim puškama M21, SCAR-L i G36, puškomitraljezima Minimi Mk3, pištoljima Glock G17, noćnim pasivnim monokularima DVS-8 Dedal, laserskim daljinomerima MOSKITO, optičkim nišanima M-10 za AP M21, reflesknim nišanima Aimpoint Comp, termovizijskim dvogledima sa laserskim daljinomerima, borbenim balističkim prslucima MD-12, zaštitnim maskama M3, kompletima zaštine-balističke opreme T-18, čizmama LOWA i drugim naoružanjem i opremom.

Prvi put na vežbi otvorenoj za javnost, vojni H145M u verziji za borbeno traganje i spasavanje / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six „502“ jedini vojni sa meteo-radarom / Foto: Adrian, Vukojević, Tango Six Rusko-srpsko-američko-nemački kadar / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six CSAR rutina sa novim Erbasom / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six U ruskim helikopterima i dalje ventilatori, u Erbasu klima / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Najraznovrsniji skup helikoptera do sada / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Usledila je zatim demonstracija borbenog traganja i spasavanja u kojoj je za evakucaiju povređenih korišćen helikopter H145M čiji je rejon sletanja obezbeđivao specijalni tim koji je prevezen i iskrcan iz helikoptera Mi-17V-5. Iznad njih su kao obezbeđenje iz vazduha kružili laki borbeni helikopteri GAMA dok su vazduhoplovnu vatrenu podršku pružale posade školsko-borbenih aviona G-4 Super Galeb.
Jurišnici Orao u neposrednoj vatrenoj podršci Kopnenoj vojsci / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Nastup lovačko-bombarderske avijacije nastavio se takođe vazduhoplovnom vatrenom podrškom Kopneno vojsci, vrlo efektan prikaz dejstva izvršili su jurišni avioni Orao J-22 i NJ-22. Grupa aviona je nakon dolaska u rejon objekta dejstva u brišućem letu izvršila napad izvođenjem različitih manevara među kojima su bili bombardovanje iz brišućeg leta i napad iz niske šeme “preko leđa“ i “skice“ uz veoma atraktivno izbacivanje IC mamaca.
Prvi put su na jednom ovakvom događaju najmlađi piloti, među kojima je bio i jedan poručnik, izveli prikaz sposobnosti lovačke avijacije / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Povratak dvoseda / Foto: Adrian Vukojević, Tango Six Lovačka avijacija je takođe imala svoj prikaz, prema planiranom scenariju piloti dva MiG-a 29 su nakon uočavanja cilja iz zone očekivanja uvedeni u blisku manevarsku vazdušnu borbu tokom koje su primenili različite odbrambene i ofanzivne manevre u vertikalnoj, kosoj i horizontalnoj ravni. Letenje lovaca ipak nije bilo toliko impresivno jer nije bilo energično i agilno, u nekim trenucima se čak činilo da uopšte i nije reč o tzv. “dogfajtu“. Opšti utisak je kvario i dim nastao prethodnim dejstvom specijalnih snaga na zemlji koji je dugo smetao i zaklanjao pogled prisutnih gledalaca. Međutim mora se naglasiti da su se u 29-tkama nalazili naši najmlađi piloti na ovom tipu aviona koji su preobuku na MiG-29 završili 2018. a naprednu obuku u Rusiji tek ove godine.
Priprema za početak defilea pešadijskih ešelona. U pozadini se vidi jedan od dva teška transportna aviona Il-76MD ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga  / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Nakon dinamičkog dela usledio je defile jedinica VS ali i MUP-a koji se sastojao od pešaijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona. Pešadijski ešalon imali su čak 13 podešalona, nakon komandira ešalona prodefilovao je ešalon Kadetske brigade čiji pripadnici su, malo paradoksalno nosili replike pukovskih ratnih zastava i iz Prvog i iz Drugog svetskog rata. Posle njih je prošao ešalon vojnih veterana iz ratnih sukoba 90-tih godina a zatim i ešaloni svake od četiri brigade Kopnene vojske, potom ešaloni 72. izviđačko-diverzantskog i 63. padobranskog bataljona, bataljona za protivteroristička dejstva, 3. i 5. bataljona Vojne policije i na kraju dva ešalona vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka iz ovogodišnje septembarske klase.
Srpska GAMA HN-42M predvodi dva ruska Mi-35M / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Četvorka “četvorki“ u preletu jednog od vazduhoplovnih podešelona / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Najimpresivniji vazduhoplovni podešelon, formacija 7 Orlova, 5 J-22 i dva NJ-22 / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Ništa bez Gazela / Foto: Adrian Vukojević, Tango Six Svakako većini posmatrača najinteresantniji bili su naleti avijacije, vazduhoplovni ešalon započeo je svoj nastup preletom prve formacije koju su činili helikopter GAMA i dva ruska Mi-35M. Potom su preletele još tri laka borbena helikoptera GAMA a zatim i tri Gazele. Helikopter H145M predvodio je po jedan Mi-8T i Mi-17V-5 nakon kojih je preletela četvorka Super Galebova. Najveću formaciju napravili su Orlovi, čak 7 J-22 i NJ-22 su leteli besprekorno, kao jedan. Poslednji su bili lovci, 6 MiG-ova 29 u tri formacije po dva aviona.
Srbija je za sada od Rusije dobila na poklon 10 oklopnih modernizovanih izviđakih automobila BRDM-2MS. U planu je isporuka još 20 / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Posle vazduhoplovnih, prisutni su posmatrali prolazak 8 motorizovanih podešalona u kojim se međutim nalazio veći deo tipova naoružanja i vojne oprmee koji nisu uvedeni u operativnu upotrebu. U prvom podešalonu su se nalazili ruski donirani modernizovani oklopno izviđački automobili BRDM-2MS, potom iza njih vojno policijska borbena vozila BOV-VP M-86, zatim podešalon sa naoružanim terenskim vozilima HMMWV (što je kako već znamo donacija SAD). Veoma interesantan bio je podešalon sa borbenim vozilima Lazar, predvođen komandno-izviđačkim vozilom BOV-KIV a u ovom podešalonu se osim obične verzije Lazara-3 nalazila i sanitetska varijanta ovog vozila kao i primerak Lazara 2 sa kupolom Kerber u kojoj se nalazi trocevni protivavionski top M-55A4 kalibra 20 mm koga smo imali prilike da vidimo na pokazno-taktičkoj vežbi MUP-a “Povratak-2019“.
Višecevni rotirajući mitraljez Dillon Aero M134D kalibra 7,62 na jednom od vozila BOV M16 Miloš / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Dron sa protivoklopnim raketnim bacačima M80 Zolja / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Bespilotna letelica Vrabac / Foto: Adrian Vukojević, Tango Six Dron-ometač. Novi projekat kompanije Jugoimport prikazan prvi put na ovogodišnjem Partneru / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Nova samohodna haubica Aleksandar / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Samohodna haubica Nora sada ima montiran jednocevni top kalibra 20 mm / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Sledeći podešalon činila su borbena oklopna vozila BOV M16 Miloš od kojih je jedan bio naoružan višecevnim rotirajućim mitraljezom Dillon Aero M134D kalibra 7,62 mm koga smo takođe videli na vežbi “Povratak-2019“. Pored Miloša tu su bila i terenska vozila Zastava NTV u dve verzije, protivoklopna lansirna oruđa M-83 POLO sa novim PO raketama 2T5 kao i mobilni komunikacijski čvor. U šestom podešelonu prodefilovali su besposadna borbena vozila Miloš (tzv. Mali Miloš) u više verzija, bespilotne letelice Vrabac i bespilotne letelice sa raketnim bacačima M80 Zolja. Iza njih se nalazio podešalon artiljerije na čijem čelu je bila samohodna haubica Aleksandar koja je predvodila samohodne haubice Nora B52 M-15, univerzalnu pokretnu artiljerijsku računarsku stanicu UPARS, oklopno vozilo komandira artiljerijske baterije i logistička vozila za Noru. Ono što je veoma interesantno je da su haubiuce Nora imale montirane jednocevne topove kalibra 20 mm.
Jedan od dva prototipa artiljerijsko-raketnog PVO sistema PASARS. Primetne su nove GSn na raketama RLN-IC / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Artiljerijski podešelon, u prvom planu samohodni višecevni lanser raketa modularni Oganj, na slici desno je višecevni lanser raketa Tamnava a levo raketni sistem zemlja-zemlja Šumadija / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six U poslednjem podešalonu na čijem čelu se takođe nalazilo komandno-izviđačko vozilo BOV-KIV, nalazila su se isključivo sredstva koja su u razvoju, samohodni višecevni lanseri raketa Oganj u modernizvanim verzijama digitalni Oganj i modularni Oganj, potom takođe višecevni lanseri raketa Morava i Tamnava, raketni sistem zemlja-zemlja Šumadija, zatim ponovo univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica UPARS, logistička vozila za sistem Morava, artiljerijsko-raketni sistemi za protivvazduhoplovna dejstva PASARS i modernizovani osmatračko-akvizicijski radar Žirafa. U podešelonu su se nalazila dva prototipa PASARS-a, jedan je imao rakete RLN-IC sa novim GSN dok je drugi umesto pomenutih raketa imao raetni PVO sistem Igla.
Modernizovani raketni PVO sistem MTU-4 malog dometa sa po dva lansera raketa Strela-2M/A i Igla / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Strelac modernizovanog PVO sistema sa lanserom Igla, na šlemu se nalazi okular na kome se može pratiti slika dobijena od termovizijske kamere i prijemnika podataka o cilju / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Ono što je u tom podešalonu prvi put viđeno je modernizovani raketni PVO sistem malog dometa MTU-4 sa četiri lansera raketa i to po dva sistema Strela-2M/A i Igla postavljenih na terensko vozilo Zastava NTV u kome se, kako je zvanični spiker objasnio, nalazi modul sa prijemnikom podataka o cilju, termovizijska kamera, digitalni kompas i digitalni uređaj kojim je sistem povezan sa radarom Žirafa. Pored njega se nalazilo terensko vozilo HMMVW u kome je bio strelac sa lakim prenosivim raketnim PVO sistemom Igla a rečeno je da se u vozilu nalaze uređaji iste namene kao na prethodno pomenutom sistemu MTU-4.
Sletanje tri Gazele prilikom postroijavanja ljudstva i tehnike koja je učestvovala u prikazu / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Laki borbeni helikopter GAMA slece iza pripadnika specijalnih snaga / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Početak razdvajanja formacije Orlova u pripremi za sletanje / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six G-4, MiG-29 i Orao čiji su piloti nakon sletanja parkirali svoje letelice ispred publike / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Poslednja aktivnost učesnika ovog prikaza bilo je postrojavanje, ispred publike su bili postrojeni svi vojnici i veći deo tehnike. Od vazduhoplova su se skoro direktno ispred novinara spustile tri Gazele, veoma blizu njih i tri GAMA-e. Između četiri nova helikoptera (tri Mi-17V-5 i H145M) i tenka T-72B3 ostavljeno je prostora gde su se parkirali po jedan MiG-29UB, Orao i G-4. Pre samog postrojavanja izuzetno je bilo interesantno videti još jedan prelet formacije 7 Orlova uz pojedinačno razdvajanje aviona koji su kretali u zaokrete pred sletanje.

 

The post [FOTO REPORTAŽA] Sloboda 2019: Novi helikopteri, poručnici u MiG-ovima i najrazovrsnija vojna tehnika na jednom mestu do sada appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.