Ponovo neredi u Brazilu

Izvor: B92, 07.Sep.2013, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo neredi u Brazilu

Rio de Ženeiro -- Brazilska policija upotrebila je suzavac i gumene metke da bi rasterala grupu od stotinak demonstranata, koji su prekinuli vojnu paradu u Rio de Žaneiru.

Vojna parada je organizovana u okviru proslave Dana nezavisnosti. Do nereda je došlo i u drugim gradovima.

Kako je prenela agencija AFP, pet osoba je povređeno i prebačeno u bolnicu, a najmanje 10 demonstranata je privedeno. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ovo je jedna od više planiranih demonstracija širom zemlje. Demonstracije su organizovali udruženja sindikata, studenti, anarhisti i druge grupe. Demonstranti, među kojima su neki nosili maske na licima, došli su u centar Rio de Žaneira gde se održavala parada i počeli da uzvikuju slogane i sukobljavaju se s policijom.

Povod za proteste je nezadovoljstvo zbog korupcije u politici i lošeg stanja u zdravstvenom sektoru, javnom saobraćaju, obrazovanju i bezbednosti.

Bezbednosne snage su bacile suzavac, zbog čega su pobegli mnogi ljudi koji su posmatrali paradu, posebno oni s decom. Policija je jurila neke od demonstranata i ispalila gumene metke, a najmanje jedna ekspozitura banke je vandalizovana, objavljeno je na sajtu G1.

Kako je ranije objavljeno, antivladini protesti se očekuju u više od 100 gradova.

U prestonici Braziliji na protestu se okupilo oko 1.000 ljudi. Taj protest je završen uglavnom mirno, iako je i tamo bilo sukoba između policije i demonstranata. Današnji protesti po obimu su daleko manji od onih u junu, kada je na ulice izašlo milion ljudi.

Fudbalska reprezentacija Brazila danas će u Braziliji odigrati prijateljski meč sa Australijom, u okviru priprema za Svetsko provenstvo.

Očekuje se da će to biti novi povod za okupljanje demonstranata. Oni se protive ogromnim troškovima koje država izdvaja za organizaciju tog Svetskog prvenstva u fudbalu, koje će se 2014. godine održati u Brazilu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest tokom proslave nezavisnosti

Izvor: Akter, 07.Sep.2013

Brazilska policija upotrebila je danas suzavac da bi rasterala grupu od stotinjak demonstranata, koji su prekinuli vojnu paradu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.