Vladika Artemije zauzeo manastir Duboki potok

Izvor: Press, 19.Nov.2010, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Artemije zauzeo manastir Duboki potok

Penzionisani vladika Artemije sinoć je sa desetak monaha zauzeo manastir Duboki potok kod Zubinog Potoka, gde bi danas od 7 sati trebalo da služi i liturgiju, saznaje Press!
Ovaj potez tumači se kao njegov odgovor Saboru SPC koji je juče imenovao vladiku lipljanskog Teodosija za novog episkopa raško-prizrenskog.
Dolazak vladike Artemija pozdravilo je nekoliko desetina građana, između ostalih i predsednik Srpskog nacionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << veća severnog Kosmeta Milan Ivanović. Među okupljenima su bili i šurak Marka Jakšića Dragan Jašić, Marijan Ilinčić, raščinjeni jeromonah Benedikt, inače bivši vođa navijača FK "Rad", Dragan Velić...
Milan Ivanović rekao je za naš list da se ne radi ni o kakvom zauzeću manastira, a da je razgovor sa tamošnjim sveštenstvom i monasima bio prijatan i bez tenzija:
- Vladika Artemije je ovim činom ispoštovao ranije odluke Svetog sinoda, kojima su monasi pozivani da se vrate na Kosovo i Metohiju. Oni su se sada vratili, a očekujem da će im se pridružiti i drugi. Gnusna je laž da je vladika Artemije najavljivao kako će osnovati nekakvu novu crkvu, kad on nije ni video, a ni razgovarao sa novinarom koji je to napisao. Vladika se upravo zalaže za jedinstvo Srpske pravoslavne crkve - naveo je Ivanović.
Kako saznaje Press, vladika Artemije je sa svojim sledbenicima juče oko 20 sati krenuo iz manastira Šišatovac na Fruškoj gori, u kome je po odluci Sinoda SPC trebalo da provede penzionerske dane. Sinoć je oko 40 monaha, koji ga podržavaju, takođe prešlo administrativnu granicu sa Kosovom i Metohijom i uputilo se ka Dubokom potoku...
opširnije u štampanom izdanju

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.