U hramovima SPC služena jutarnja Božića liturgija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U hramovima SPC služena jutarnja Božića liturgija

BEOGRAD - U hramovima Srpske pravoslavne crkve (SPC) Božić je danas obeležen jutarnjim bogosluženjima, a u beogradskoj Sabornoj crkvi arhijerejsku liturgiju je služio vikar patrijarha Pavla episkop Atanasije hvostanski. U manastiru Gračanica služena je božićna liturgija kojom je činodejstvovao vladika raško-prizrenski Artemije sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

Liturgija u jednom od najvećih beogradskih hramova služena je po blagoslovu patrijarha Pavla i u prisustvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mnogobrojnih vernika.

Božicnu poslanicu koja je pročitana na svim prazničnim liturgijama u Sabornoj crkvi pročitao starešina tog hrama protojerej stavrofor Petar Lukić.

Proslava praznika Rođenja Isusa Hrista i najradosnijeg događaja za hrišćanski svet počela je tačno u ponoć kada su zvona pravoslavnih hramova oglasile čas rođenja Spasitelja.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji kao najstariji po rukopoloženju član Sinoda SPC zamenjuje patrijarha, u ponoć je služio prvu Božićnu liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru.

Božicno slavlje nastupilo je posle večernjih službi na Badnje veče kojima se uz obred paljenja badnjaka u portama hramova najavljuje praznik Rođenja Hristovog i završava poslednji dan 40-todnevnog božićnog posta.

Na Božicnim liturgijama su se pričestili vernici koji su poštovali šestonedeljni Božicni post.

Božić danas slave SPC, Ruska pravoslavna crkva, Sveta gora i Jerusalimska patrijaršija koje praznično vreme određuju prema Julijanskom, prvom hrišćanskom kalendaru.

Hrišćanske crkve koje su prihvatile novo računanje vremena i Gregorijanski kalendar, među kojima i većina pravoslavnih crkava, Božić su proslavile pre 13 dana.

Prema predanju, Bogomladenac Isus rođen je 25. decembra u Vitlejemu i taj datum, uz razlike u kalendarina, do danas prihvataju sve hrišćanske crkve.

Prva godina Nove ere

Za hrišćane je Roždestvom Gospoda Isuša Hrista počela i prva godina nove ere, Novog zaveta i nove vere.

Proslava Božića počela je u 4. veku, kada je ozvaničena hrišćanska vera.

U hrišćanskoj veri se smatra da je praznik Roždestva Hristovog izvor za sve praznike i da bez Hristovog rođenja ne bi bilo ni Vaskrsenja ni drugih praznika.

Prema Jevanđeljima, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć u pećini kraj Vitlejema.

Predanje kaže da je "Prečista deva Marija od roda Davidova" rodila Sina Božjeg "kada je nastupila punoća vremena i kada u Jerusalimu carovaše Irod tuđin".

Jutarnje slavlje u pravoslavnim hramovima počelo je liturgijom Svetog Jovana Zlatosustog čije se propovedi o značenju Božića pominju na ovaj praznik.

U srpskom narodu postoji običaj da na Božić treba zaboraviti sve nesuglasice.

Pravoslavni vernici, ujedinjeni oko kolevke Bogomladenca, izmenjuju tradicionalni božićni pozdrav - "Mir božji Hristos se rodi" i "Vaistinu se rodi".

Božić se kao jedan od najvećih hrišćanskih praznika slavi tri dana.

Drugog dana Božića, SPC slavi Sabor Presvete Bogorodice u znak zahvalnosti što je rodila Hrista, a trećeg dana svetog arhiđakona i velikomučenika Stefana.

Liturgija u manastiru Gračanica

Liturgiji je prisustvovalo nekoliko stotina vernika, koliko ih je bilo i sinoć na okupljanju na Badnje veče. Vladika Artemije je sa sveštenstvom sinoć ispred manastira založio badnjak.

U obraćanju povodom Božića vladika raško-prizrenski Artemije je ranije naveo da uslovi u kojima pravoslavni vernici na Kosovu dočekuju Božić u mnogome se razlikuju od onih uslova u kojima se taj praznik dočekivao i dočekuje u bilo kom mestu u Srbiji izvan Kosova i Metohije.

"To je poznata bezbednosna situacija i getoistički način našeg života u kome smo lišeni mnogih mogućnosti, osnovnih ljudskih prava pa i slobode kretanja (čak i slobodnog odlaska po badnjak u šumu). No i u takvim (ne)prilikama ništa ne može da pomuti unutrašnju radost koju donosi sam praznik Božića, te se i danas na Kosovu i Metohiji Rođenje Hristovo slavi i dočekuje po tradicionalnom srpskom običaju", naveo je Artemije.

Vladika je kazao da se dugo radilo, planski i sistematski na sekularizaciji srpskoga naroda, na njegovom odvajanju od svetih predaka i pravoslavnog temelja.

"Početak 21. veka je početak otrežnjenja Srba od opijenosti komunističkom ideologijom. Tom otrežnjenju našeg naroda doprinose nevolje i stradanje Srba i srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, koje traje već deset godina, i koje je dobilo zastrašujuće razmere. To je bol i briga Naše svakodnevnice", napisao je vladika.

Proslava Božića na Kosovu za pravoslavne vernike protiče u miru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Božić po julijanskom kalendaru

Izvor: BBC na srpskom, 07.Jan.2009

Pravoslavne crkve koje poštuju taj kalendar slave Božić. Liturgiju u hramu Svetog Save služio mitropolit Amfilohije.

Nastavak na BBC na srpskom...

Praznična atmosfera u RS povodom Božića

Izvor: Kurir, 07.Jan.2009

BANJA LUKA, 7. januara (Tanjug) - U svim pravoslavnim hramovima u Republici Srpskoj (RS) i Federaciji BiH jutros su služena sveta liturgija povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića posle koje je prčitana posalnica patrijarha srpskog Pavla. U banjalučkom sabornom hramu božićnu litrugiju...

Nastavak na Kurir...

Božić na Kosmetu prošao bez incidenata

Izvor: Politika, 07.Jan.2009

U severnom delu Kosovske Mitrovice pojačano prisustvo Kfora, Euleksa i KPS-a ..Kosovska Mitrovica – U svim pravoslavnim hramovima na Kosovu i Metohiji svečano je proslavljen Božić, a centralna proslava održana je u manastiru Gračanica, gde je božićnu liturgiju služio vladika raško-prizrenski...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.