Božić na Kosmetu prošao bez incidenata

Izvor: Politika, Tanjug, 07.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božić na Kosmetu prošao bez incidenata

U severnom delu Kosovske Mitrovice pojačano prisustvo Kfora, Euleksa i KPS-a

Kosovska Mitrovica – U svim pravoslavnim hramovima na Kosovu i Metohiji svečano je proslavljen Božić, a centralna proslava održana je u manastiru Gračanica, gde je božićnu liturgiju služio vladika raško-prizrenski Artemije uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije. Vernici i sveštenstvo molili su se za za mir i bolji život, a potom je pročitana Božićna poslanica patrijarha >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Pavla.

Srbi s Kosmeta su proslavili badnje veče u krugu porodice. Srpsko stanovništvo u enklavama u centralnim delovima Kosova i Metohije tradicionalnu seču badnjaka obavilo je u pratnji policije. Jake policijske snage pratile su juče ujutru i Srbe iz severnog dela Kosovske Mitrovice koji su prisustvovali božićnoj liturgiji u hramu Svetog Save u južnom delu grada, zapaljenom 2004. godine. Nisu zabeleženi nikakvi incidenti.

Kako za „Politiku” kaže Veton Eljšani, portparol komande KPS-a u Prištini, nije bilo incidenata osim što je preksinoć, na badnje veče, policija „uhapsila, pa pustila jednog Srbina, zbog ilegalnog nošenja oružja”. Reč je o mladiću iz Donje Gušterice kod Lipljana protiv koga će, kako je naveo Eljšani, „procedura biti nastavljena”. On kaže da je u vreme badnjeg dana i Božića bilo intenzivnije prisustvo KPS-a u svim srpskim sredinama, ali i podseća da policija „vodi opsežnu istragu povodom incidenata u severnom delu Kosovske Mitrovice, počev od 30. decembra do danas”.

U severnom delu Kosovske Mitrovice situacija je mirna, ali napeta, a u dane praznika, na badnje veče zabeležen je incident u selu Suvi Do nadomak Kosovske Mitrovice. Kako za „Politiku” kaže Milija Milošević, komandir Severne policijske stanice, incident se dogodio u utorak nešto pre 20 sati, kada je kamenovano jedno srpsko, a potom jedno albansko vozilo. Brzom intervencijom KPS-a, specijalnih jedinica Euleksa i pripadnika Kfora sprečeno je da dođe do sukoba između grupe Srba i Albanaca koji inače žive u ovom mešovitom selu.

Lokalna vlast u severnoj Kosovskoj Mitrovici formirala je krizni štab „sa ciljem preventivnog delovanja i sprečavanja eventualnih sukoba”, a, kako kaže Ljubiša Petrović, zamenik predsednika opštine Severna Kosovska Mitrovica, danas će biti održan sastanak sa Mišelom Jakovljevim, komandantom multinacionalnih taktičkih snaga „sever”. Od njega će se zatražiti objašnjenje za odsustvo reakcije pripadnika Kfora u vreme kada su napadnuti Srbi u Bošnjačkoj mahali, 3. januara. Razmatraćemo, navodi Petrović, i opštu izuzetno problematičnu bezbednosnu situaciju.

U severnom delu Kosovske Mitrovice ovih dana su primećene izuzetno jake snage Kfora, specijalnih jedinica Euleksa i KPS-a. Na Glavnom gradskom mostu koji razdvaja grad na srpski severni i južni albanski deo nalaze se tri transportera Kfora, a most je u toku jučerašnjeg dana obezbeđivalo i dvadesetak vojnika. Na svim kritičnim mestima u gradu – u Bošnjačkoj mahali, kod Tri solitera, u naselju Brdo i u Mikronaselju stacionirani su fiksni punktovi na kojima danonoćno dežuraju francuski i belgijski vojnici.

B. Radomirović

[objavljeno: 08/01/2009]
Pogledaj vesti o: Vladika Artemije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.