Sinod SPC razrešio vladiku Artemija

Izvor: Politika, 13.Feb.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sinod SPC razrešio vladiku Artemija

Atanasije preuzeo upravljanje Eparhijom raško-prizrenskom

Vladika raško-prizrenski Artemije privremeno neće upravljati svojom eparhijom, a protiv nekih njegovih najbližih saradnika biće podnete krivične prijave zbog sumnje da postoje zloupotrebe u poslovanju eparhije. Za administratora, do okončanja postupka pred Svetim arhijerejskim saborom, postavljen je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije (Jeftić), saopšteno je juče na konferenciji za novinare u Patrijaršiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Beogradu.

Posle sednice Svetog arhijerejskog sinoda, kojoj je prisustvovao i vladika Artemije, vladika bački Irinej rekao je novinarima da ovakva odluka ne znači suspendovanje episkopa raško-prizrenskog, što bi bila teška kanonska mera koja podrazumeva zabranu sveštenodejstva.

Vladika Artemije i dalje je punopravni episkop naše Crkve i nije uskraćen za episkopska prava, osim što privremeno ne može upravljati eparhijom – rekao je vladika Irinej.

On je objasnio da će se na narednom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora voditi postupak za utvrđivanje kanonske odgovornosti episkopa raško-prizrenskog, budući da je sinodska komisija, koja je u sredu boravila u privremenom sedištu eparhije u Gračanici, pronašla brojne nepravilnosti u poslovanju eparhije.

– U problematičnim transakcijama nema prisustva episkopa raško-prizrenskog, ali je njegova odgovornost u tome što je dao prevelika ovlašćenja pojedinim ljudima, čije je poslovanje, i to Sinod odgovorno tvrdi, problematično i izaziva mnoge nedoumice – izjavio je vladika bački.

Episkop Irinej objasnio je da je na sednici Sinoda razmotren izveštaj komisije koja je u sredu boravila u Gračanici, kao i izveštaj i dokumenta koja je „crkvenoj vladi” podneo vladika Artemije, te su posle toga usledile ovakve odluke Sinoda.

– Vladika Artemije bio je pozvan da učestvuje na sednici Sinoda pre nekoliko dana, a povod su bile neizvršene odluke Sabora. Poziv mu je uputio patrijarh Irinej, ali se episkop raško-prizrenski nije odazvao zbog čega je Sinod uputio u Gračanicu svoju komisiju – objasnio je vladika bački.

On je naveo da su dva člana „crkvene vlade” mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i vladika zahumsko-hercegovački Grigorije imali da saslušaju episkopa u vezi sa neodazivanjem na poziv da prisustvuje sednici Sinoda, kao i u vezi sa neizvršavanjem saborskih odluka, a da je nekoliko sveštenih lica imalo zadatak da ispita finansijsko poslovanje eparhije.

– Oni su uz protivljenje vladike Artemija izvršili delimičan pregled materijalnog poslovanja eparhije i o tome odmah podneli izveštaj Sinodu. Posle uvida u taj izveštaj, saslušanja vladike i uvida u dokumentaciju koju je on podneo, donete su ovakve odluke. To je vladici odmah i saopšteno i od tog trenutka upravljanje eparhijom preuzeće umirovljeni episkop Atanasije – rekao je vladika bački.

Obrazlažući odluku da za privremenog administratora postave umirovljenog vladiku zahumsko-hercegovačkog, episkop bački rekao je da je vladika Atanasije decenijama bio prisutan na Kosmetu i da je dobro upoznat sa životom eparhije.

Vladika bački podsetio je da nesporazumi između jednog arhijereja, vladike Artemija, i Sinoda, odnosno Sabora traju duže vreme, kao i da su tokom niza godina vođene rasprave i donošene odluke u vezi s raznim vrstama problema, poput obnove svetinja na Kosmetu, ali i nekih organizacionih rešenja u Eparhiji raško-prizrenskoj koje je Sinod, odnosno Sabor, smatrao neodgovornim i zahtevao od nadležnog arhijereja da ih reši.

„Crkvena vlada”, međutim, nije saopštila o kojim se nedoumicama u poslovanju radi niti koja su lica pozvana na krivičnu odgovornost. U medijima se spekulisalo da je komisija, između ostalog, ispitivala rad narodnih kuhinja na Kosmetu, kao i poslovanje Eparhijskog centra „Rade Neimar”, osnovanog 2003. godine, kao preduzeće za građevinarstvo trgovinu i usluge. Preduzećem je upravljao Predrag Subotički, koji je u nezvaničnim krugovima dovođen u vezu s ličnim sekretarom vladike Artemija, protosinđelom Simeonom (Vilovskim), igumanom manastira Banjska. Sabor je 2006. godine umolio vladiku Artemija da svog ličnog sekretara razreši svih crkvenih dužnosti i protiv njega povede postupak pred crkvenim sudom, između ostalog i zbog „dosadašnjih prekršaja crkveno-kanonskog poretka” kao i „unošenja nemira među klir Eparhije raško-prizrenske”, što vladika Artemije nije učinio.

Ispred Patrijaršije juče se okupilo više stotina ljudi koji su davali podršku vladici Artemiju – sveštenstva, monaštva i vernika. Pred ulazom u Patrijaršiju oni su pevali crkvene pesme sve vreme zasedanja Sinoda i razišli su se tek kada je iz zgrade izašao episkop Artemije koji ih je zamolio da se raziđu što su okupljeni i poslušali.

Jelena Beoković

-----------------------------------------------------------

Artemije bez komentara

Vladika raško-prizrenski Artemije do zaključenja ovog izdanja „Politike” nije bio dostupan za komentar odluke Sinoda SPC. Kako kažu u Informativnoj službi Eparhije raško-prizrenske, vladika Artemije za sada neće se oglašavati ni saopštenjima.

J. B.

[objavljeno: 14/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.