Raskol u Crkvi, Artemije upada u kosovske manastire

Izvor: Politika, 20.Nov.2010, 01:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raskol u Crkvi, Artemije upada u kosovske manastire

Umi­ro­vlje­ni epi­skop raško-prizrenski Artemije sinoć je raščinjen odlukom Svetog arhijerejskog sabora i vraćen u čin monaha

Umirovljeni vladika raško-prizrenski Artemije pokušajem „nasilne uzurpacije crkvene vlasti” u Eparhiji raško-prizrenskoj „i formalno je ušao u raskol sa Svetim arhijerejskim saborom, odnosno sa Srpskom pravoslavnom crkvom”, saopšteno je juče sa jesenjeg zasedanja najvišeg crkvenog tela. U saopštenju Sabora navodi se da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vladika Artemije i pored zabrane sveštenodejstva koju mu je izrekao Sinod služio liturgiju u manastiru Duboki potok, a sasluživala mu je grupa klirika, koji su takođe pod zabranom sveštenodejstva.

„Episkop Artemije, zajedno sa svojim sledbenicima, ovim krajnje nerazumnim postupkom stupio je na put otvorenog raskola i ustao na saborno jedinstvo Srpske pravoslavne crkve. Sveti arhijerejski sabor obaveštava javnost da episkop Artemije u svojim samovoljnim, nekanonskim i po jedinstvo Crkve razornim aktivnostima nema podršku episkopata, kao ni sveštenstva i monaštva SPC”. U pisanom obraćanju javnosti, navodi se da vladiku Artemija podržava četrdesetak odbeglih monaha i monahinja, kao i „mali broj putujućih pristalica” i da su sve delatnosti vladike Artemija posle samovoljnog napuštanja manastira Šišatovac „kanonski ništavne i neblagodatne”. U saopštenju sabora arhijereja ističe se i da je sveštenstvo i monaštvo Eparhije raško-prizrenske ostalo verno SPC, a verni narod se poziva da „ne prihvata neistine i manipulacije sektaški nastrojenih pristalica episkopa Artemija”. Takođe, Sabor je pozvao episkopa Artemija i njegove istomišljenike „na pokajanje i povratak blagodatnom crkvenom jedinstvu i kanonskom poretku”.

Posle ulaska u manastir Duboki potok, monasi koji podržavaju vladiku Artemija ušli su i u manastir Devine vode juče u ranim popodnevnim časovima.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da su pristalice umirovljenog episkopa raško-prizrenskog nasilno ušle u oba manastira, da se radi o „zloupotrebi objekata Eparhije”, kao i da je u Dubokom potoku neovlašćeno služena liturgija u ranim jutarnjim časovima.

– Nelegalnim aktom vladika Artemije je Devine vode proglasio za ženski manastir. Eparhija raško-prizrenska podneće krivične prijave zbog uzurpacije imovine Srpske pravoslavne crkve od lica koja više nisu u jedinstvu sa srpskom Crkvom. Stvar će, dakle, biti predata i srpskim sudovima, a ukoliko bude bilo potrebno, tražiće se i intervencija policije – kažu u sedištu Eparhije raško-prizrenske.

U Eparhiji kažu i da su se tokom jučerašnjeg dana kod drugih manastira na Kosmetu okupili sveštenici i deo vernika kako bi sprečili njihovo preuzimanje od strane pristalica vladike Artemija. Na Kosmet se juče ujutru vratio i vladika Teodosije, kojeg je Sabor u četvrtak izabrao za novog episkopa raško-prizrenskog. Istog dana kada je saopštena ova odluka, vladika Artemije napustio je manastir Šišatovac u sremskoj eparhiji, gde je boravio posle odluke Sinoda o njegovom umirovljenju, i sa grupom monaha krenuo put Kosmeta. Na sajtu „Crnorečkog bratstva u egzilu” objavljeno je i saopštenje u kojem se navodi da je imenovanjem „tobožnjeg episkopa raško-prizrenskog, pored živog kanonskog episkopa raško-prizrenskog Artemija... stvoren raskol u SPC”. Monasi koji podržavaju vladiku Artemija, juče su se ponovo oglasili pisanim putem i saopštili da se vladika Artemije „posle višemesečnog izgnanstva” vratio u Eparhiju raško-prizrensku, kao i da su monasi„ koji su nekanonskim odlukama Administratora bili kažnjeni” razrešeni kazni odlukom vladike Artemija. „Delovanjem Episkopa raško-prizrenskog g. Artemija svaka eventualna druga vlast koja bi pokušala da se uspostavi u Eparhiji raško-prizrenskoj neminovno postaje nekanonska i anticrkvena”, navodi se u ovom saopštenju.

Jelena Čalija

-----------------------------------------------------------

Tucić: Artemije stavio do znanja da se odvojio od crkve

Ovo je raskol „de fakto”, ali ne i „de jure”. Tačnije, Crkva još uvek nije zvanično rekla da se neki episkop odvojio od nje, da više nije član SPC, iako je Sabor naveo da je vladika Artemije stupio na put otvorenog raskola, kaže verski analitičar Živica Tucić.

- Igonirisanjem zabrane sveštenosluženja, napuštanjem mesta koje mu je određeno za boravak, vraćanjem u Eparhiju raško-prizrensku, vladika Artemije je dao do znanja da se odvaja od Crkve. Iscrpele su se, uglavnom sve predviđene mere i manevarski prostor vrlo je mali, budući da je sada odvojenost vladike Artemija i Sinoda postala veoma velika. Ne treba, ipak, dramatizovati stvari. Stanje je takvo kakvo jeste, toga je bilo i u drugim pravoslavnim crkvama i to više puta. Međutim, uvek se završavalo tako što bi onaj koji se izdvojio ubrzo postao marginalizovan. Unositi izmene u Crkvu je moguće, ali samo iz Crkve, ne i van nje – kaže Tucić.

J. Č.

-----------------------------------------------------------

Oformljena Kruševačka eparhija

Vladika bački Irinej, portparol Svetog arhijerejskog Sabora, saopštio je juče novinarima u Patrijaršiji u Beogradu, da je najviše crkveno telo u četvrtak popodne razmatralo podelu pojedinih eparhija.

– Od delova niške, šumadijske, braničevske i žičke eparhije osnovana je nova eparhija sa sedištem u Kruševcu. Na sledećem zasedanju Sabora, Kruševačka eparhija biće popunjena imenovanjem arhijereja koji će njome upravljati, a do tada dužnost administratora nove eparhije obavljaće vladika žički Hrizostom – rekao je episkop bački.

Vladika Irinej dodao je da su arhijereji raspravljali i o potrebi podele Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, kao i da je ostavljeno da patrijarh, koji njome upravlja, razmotri na koji bi način ona mogla biti podeljena. Najverovatnije je da će od Arhiepiskopije biti izdvojene još dve nove eparhije ili za početak jedna, rekao je vladika bački.

– Razgovaralo se i o organizovanju života na američkom kontinentu i eventualnim novim granicama tamošnjih eparhija, ali je to ostavljeno episkopima sa američkog kontinenta koji bi u narednom periodu trebalo da sačine predlog koji će podneti Saboru – kazao je vladika Irinej.

J. Č.

objavljeno: 20/11/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.