SPC: Vladika Artemije rasčinjen

Izvor: Studio B, 19.Nov.2010, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Vladika Artemije rasčinjen

Vladika Artemije rašcinjen je večeras odlukom Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), saznaje Beta u Patrijaršiji.

Kako je rečeno, Artemiju je oduzet čin vladike i on je vraćen u red monaha. Vladika Artemije penzionisan je na majskom Saboru SPC-a pošto su utvrđene finansijske malverzacije u eparhiji raško-prizrenskoj koju je vodio, a Sinod mu je u septembru zabranio sveštenodejstva pošto je odbio poslušnost crkvenom vrhu.

Sa svojim pirstalicama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << vladika je sinoć i danas ušao u manastir Duboki potok i Devine vode na severu Kosova, dok su njegove pristale pokušale da uđu u još dva manastira. Njegov naslednik na mestu eparhije raško-prizrenske vladika Teodosije zbog toga je danas posle podne napustio zasedanje Sabora SPC i hitno otišao na Kosovo.

Sabor SPC optužio je ranije danas Artemija da je služenjem liturgije u manastiru Duboki potok na Kosovu i formalno ušao u raskol sa SPC. Artemije (Radosavljević) rođen je 15. januara 1935. u mestu Lelić kod Valjeva kao Marko Radosavljević. Školovao se u Leliću i Valjevu, a Bogoslovsku školu i Bogoslovski fakultet završio je u Beogradu. Na poslediplomskim studijama bio je u Atini gde je i doktorirao 1975. godine.

Zamonašio se 1960. u manastiru Ćelije, kod oca Justina Popovića, jednog od najvećih pravoslavnih teologa prošlog veka, koji mu je bio uzor i inspiracija. Iguman manastira Crna Reka na granici Sandžaka i Kosova postao je 1978. gde je okupio preko 20 monaha i napravio duhovni centar. Tu je proveo 13 godina, do izbora za episkopa. Na redovnom zasedanju Sabora SPC 22. juna 1991. izabran je za vladiku raško-prizrenskog. Na tom položaju nasledio je patrijarha Pavla, koji je na Kosovu proveo 33 godine.

Zbog nepravilnosti u poslovanju Eparhije, vladika raško-prizrenski privremeno je razrešen dužnosti upravnika eparhije odlukom Sinoda od 13. februara 2010. godine, a za administratora postavljen je penzionisani episkop Atanasije (Jevtić). Sabor SPC na redovnom zasedanju od 26. aprila do 5. maja 2010. trajno je razrešio dužnosti i penzionisao episkopa Artemija. Artemije je 8. juna 2010. napustio Kosovo i Metohiju i otišao u manastir Šišatovac u eparhiji Sremskoj.

Eparhija: Uzurpatori će krivično odgovarati

Eparhija Raško-prizrenska i kosovsko-metohijska upozorila je da će biti krivično gonjeni episkop Artemije i oni koji su zajedno sa njim "uzurpirali" manastire Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

"U ovom nezakonitom osvajanju kanonskih manastira SPC i njihovog stavljanja pod kontrolu raskolničke grupe oko episkopa Artemija koja se već izdvojila iz jedinstva SPC posebno je važno napomenuti da je i ovom prilikom došlo do uzurpiranja imovine Srpske Pravoslavne Crkve za što će počinioci biti krivično gonjeni pri srpskim sudovima", saopštila je Eparhija.

Pristalice "odmetnutog" episkopa Artemija danas su provalile u manastir Devine Vode kod Zvečana, koji se nalazi nedaleko od Zubinog Potoka, gde su juče nasilno zauzeli manastir Duboki Potok.

"Uzurpatori u ovim manastirima se ne mogu tretirati kao kanonska crkvena lica jer žive i deluju van kanonskog jedinstva Srpske Pravoslavne Crkve kao sekta i nemaju ni zakonska ni kanonska prava da raspolažu imovinom Crkve iz čijeg su se jedinstva izdvojili", navela je eparhija raško-prizrenska.

Vladika Artemije sa monaštvom služio liturgiju

Vladika u penziji Artemije rekao je danas, nakon liturgije u manastiru Duboki potok na severu Kosova, da nije u raskolu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, već da pokušava da vrati poredak u Eparhiju raško-prizrensku.

Vladika Artemije, koji je na majskom Saboru penzionisan i razrešen dužnosti u Eparhiji raško-prizrenskoj, juče je ušao u manastir Duboki potok sa pedesetak monaha koji ga podržavaju, a jutros je sa njima služio liturgiju.

Sinod SPC-a kaznio je vladiku Artemija zabranom sveštenodejstva jer je odbio poslušnost vrhu Crkve.

Episkop Artemije je liturgiju služio u trpezariji konaka manastira jer mu iguman Romilo nije dozvolio da bogosluženje obavi u crkvi. Otac Romilo je u svoj keliji i nije prisustvovao službi, niti je želeo da se obrati novinarima.

Vladika Artemije je posle liturgije okupljenima kazao: "Sabrali smo se da udarimo novi početak, odnosno da vratimo poredak, mir i jedinstvo u Eparhiju raško-prizrensku koja devet meseci prolazi svoju Golgotu".

"Mi se nismo odvojili ni od koga, nismo nikakvi raskolnici i ne stavaramo ništa novo. Mi se samo trudimo da održimo ono što su nam naši slavni i drevni preci predali", rekao je Artemije.

On je kazao da očekuje nove napade na njega i odane mu monahe, ali da ih se ne plaši. "Svaki početak je težak, svako probuđenje dolazi iz pustinje, a ovo je jedna od naših pustinja u kojoj smo se sabrali. Umesto u crkvi, u hramu Božjem, mi smo u ovoj tesnoj trpezi jer su oni koji imaju vlast naredili da ne možemo da uđemo u crkvu", rekao je Artemije.

Prema njegovim rečima, jutrošnja služba liči na "sabranje hrišćana iz prvih vekova". "Sigurno je da su hramovi osvećena mesta za bogosluženja, ali u nevolji i rimske katakombe bile su sveta mesta. Čuvajmo svoju veru i jedinstvo sa svetom sabornom i apostolskom crkvom i onda će i Bog blagosloviti naše domove, sela i gradove, naše Kosovo i Metohiju i celu našu zemlju", rekao je vladika Artemije.

Umirovljeni vladika Srpske pravoslavne crkve Artemije sa oko 50 monaha služi jutros od osam časova liturgiju u manastiru Duboki potok u Ibarskom Kolašanu, u opštini Zubin potok.

Liturgiji je prisustvovao i veliki broj vernika koji su stigli tokom noći i jutros. U Duboki potok prema saznanjima agencije Beta došli su i igumani iz nekoliko drugih manastira na Kosovu i Metohiji.

Vladika Artemije umirovljen je na majskom Saboru Srpske pravoslavne crkve (SPC) pošto su utvrđene finansijske malverzacije u raško-prizrenskoj eparihiji koju je vodio, a Sinod mu je u septembru zabranio sveštenodejstva pošto je odbio poslušnost crkvenom vrhu.

Episkop lipljanski Teodosije izabran je pre dva dana za novog episkopa raško-prizrenske eparhije, odnosno prvog dana jesenjeg zasedanja Sabora SPC.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POČELA LITURGIJA ARTEMIJA U MANASTIRU DUBOKI POTOK

Izvor: Kurir, 19.Nov.2010

ZUBIN POTOK - Umirovljeni vladika Srpske pravoslavne crkve Artemije sa oko 50 monaha služi jutros od osam časova liturgiju u manastiru Duboki potok u Ibarskom Kolašanu, u opštini Zubin potok. Liturgiji prisustvuje veliki broj vernika stigli tokom noći i jutros...U Duboki potok, prema saznanjima...

Nastavak na Kurir...

Vladika Artemije služio liturgiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2010

BEOGRAD, ZUBIN POTOK -..Srpska pravoslavna crkva najdrastičnije će reagovati na nasilni upad penzionisanog vladike Artemija u manastir Duboki potok na severu Kosmeta gde je u manastirskom konaku služio liturgiju, pa se očekuje da će ga Sveti arhijeresjki sabor u zasedanju, danas raščiniti, rečeno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Devine vode pod kontrolom SPC

Izvor: B92, 19.Nov.2010

Beograd -- Eparhija raško-prizrenska saopštila da je u manastiru Devine vode u koji su tokom dana ušle pristalice rašcinjenog vladike Artemija vraćen kanonski poredak SPC... U saopštenju se navodi i da je policija privela nekoliko pristalica Artemija tokom pokušaja ulasaka u manastir Crna reka...Eparhija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.