Proslava Uskrsa na Kosovu

Izvor: B92, 19.Apr.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava Uskrsa na Kosovu

Priština -- U većini pravoslavnih hramova na Kosovu održana je uskšnja liturgija, u prisustvu nekoliko hiljada vernika.

Centralna liturgija, koju je služio vladika raško-prizrenski Artemije, održana je u manastiru Gračanica. Obraćajući se vernicima, on ih je pozvao da ne napuštaju Kosovo. U Gračanici, Visokim Dečanima, Pećkoj patrijaršiji, Svetim Arhangelima i drugim manastirima i crkvama pročitana je poslanica patrijarha srpskog Pavla.

Predsednik Kosova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fatmir Sejdiu čestitao je Uskrs svim pravoslavnim vernicima na Kosovu.

Večernjim bdenijem koje je počelo u ponoć u manastiru Gračanica svečano je dočekan najradosniji hrišćanski praznik Uskrs, a prazničnu liturgiju pred nekoliko stotina vernika služio je vladika raško-prizrenski Artemije sa sveštenstvom i monaštvom eparhije.

Tradicionalno je pročitana poslanica patrijarha srpskog Pavla, a vernicima koji su stigli iz gotovo svih krajeva Kosova i centralne Srbije po završetku liturgije deljena su uskršnja jaja.

Uz prisustvo mnogobrojnih vernika u hramovima širom Kosovskog Pomoravlja služena je uskršnja liturgija.

U ovom delu Kosova svake godine za Uskrs organizuju se prigodne kulturno-umetničke manifestacije, kao što su narodne igre, pozorišne predstave i slično.

Crkva Svetog Nikole u Prištini za Uskrs bila je zatvorena, a liturgiju niko nije služio.

Oko 100 vernika je posetilo hram Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, u pratnji Kosovske policijske službe.

"Već šesti Vaskrs, vezani za ovu svetinju, dođosmo da molimo vaskrslog Gospoda da nam pomogne i da nam da snage i da imamo vere kao što su vere imali njegovi učenici i žene mironosice. Neka bi nam Bog pomogao i da uvek slavimo vaskrsenje Hristovo mnogo godina", rekao je vernicima protojerej Milija Arsović, starešina hrama Svetog Dimitrija u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Vernici su do hrama Svetog Save, zapaljenog u martu 2004. godine, stigli u pratnji Kosovske policijske službe, a incidenata nije bilo.
Pogledaj vesti o: Vladika Artemije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vladika Artemije: Što više Srba na svojim ognjištima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2009

GRAČANICA - Vladika raško-prizrenski Artemije služio je u manastiru Gračanica jutarnju liturgiju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa..."Kao što je posle tri dana Isus Hristos vaskrsnuo, tako ćemo i mi vaskrsnuti posle desetogodišnjeg stradanja koje preživljavamo na Kosovu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Liturgije u većini pravoslavnih hramova na Kosovu

Izvor: Kurir, 19.Apr.2009

GRAČANICA, 19. aprila (Tanjug) - U većini pravoslavnih hramova na Kosovu i Metohiji održana je vaskršnja liturgija, u prisustvu nekoliko hiljada vernika. Centralna liturgija, koju je služio vladika raško-prizrenski Artemije, održana je u manastiru Gračanica. Obraćajući se vernicima, on je...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.