Preminuo raščinjeni vladika Artemije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2020, 18:09

Preminuo raščinjeni vladika Artemije

Raščinjeni vladika Artemije, nekadašnji episkop raško-prizrenske eparhije, preminuo je danas od posledica korona virusa u bolnici u Valjevu, prenose beogradski mediji.

Podsećaju da je vladiku Artemija je 2010. godine smenio Sinod SPC zbog finansijsko-materijalnog vođenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslovanja Eparhije raško-prizrenske, 2015. godine izopšten je iz crkve, a on je nekoliko meseci kasnije formirao Eparhiju raško-prizrensku u egzilu.

Živeo je u manastiru Šišatovac na Fruškoj Gori.

Artemije (Marko) Radosavljević rođen je u 1935. godine selu Lalić kod Valjeva.

Zamonašio se 1960. godine u manastiru Ćelije.

Teološki fakultet završio je u Atini gde je i doktorirao.

Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1991. godine, a tu dužnost je pre njega obavljao patrijarh Pavle.

Osim monaške, navode mediji, Artemije je imao je veliku društvenu i političku ulogu nakon ratnih sukoba na Kosovu i sastajao se sa brojnim domaćim i stranim političkim zvaničnicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo raščinjeni vladika Artemije od posledica kovida

Izvor: JUGpress.com, 21.Nov.2020

BEOGRAD-VALJEVO..Preminuo danas u 14.45 časova u 85. godini života u bolnici u Valjevu, saznaje Danas iz crkvenih izvora...Artemije (Marko) Radosavljević rođen je u 1935. godine selu Lalić kod Valjeva. Zamonašio se 1960. godine u manastiru Ćelije. Teološki fakultet zavrišio je u Atini gde je...

Nastavak na JUGpress.com...

Raščinjeni vladika Artemija biće sahranjen sutra u Leliću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2020, 16:53

Raščinjeni episkop raško - prizrenski u egzilu Artemije (Marko Radosavljević) biće sahranjen u ponedeljak u svojoj zadužbini, manastiru Nova Nikeja, u Leliću kod Valjeva...To je za agenciju RINA potvrđeno danas iz manastira Svetog Nikolaja Mirlikijskog na Jelici kod Čačka...Artemije je preminuo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.