Moguće izopštenje Artemija iz crkve

Izvor: B92, 12.Apr.2011, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguće izopštenje Artemija iz crkve

Beograd -- Raščinjeni vladika Artemije, koji uporno ignoriše prošlogodišnju odluku Sabora i drži verske službe, uskoro bi mogao da bude izopšten iz crkve.

Patrijarh Irinej je rekao da će se na Saboru u maju najverovatnije raspravljati o bivšem vladiki Artemiju i njegovom izopštenju.

Patrijarh je istovremeno apelovao na vernike da ne slede Artemija na njegovom putu jer je to što on čini, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao, anticrkveni akt.

"Nama će biti jako teško, jer ovo je jako bolna odluka, da ga izopštimo iz crkvene zajednice, jer ovo što čini i što radi je potpuno antikanonska radnja, za koju se kanonima predviđa najstrožija kazna, a to je isključenje iz zajednice", kazao je patrijarh Irinej.

"Ovakav slučaj naša crkva nikada nije imala, niti je pretpostavljala da će to učiniti jedan obrazovani školovani monah Vasilije vladika Artemije, koji to što čini graniči sa sa zdravim razumom i najosnovnijim poimanjem crkve i njene organizacije", dodao je on.

Patrijarh je rekao i da bi Crkva bila spremna da pređe preko mnogih propusta i učinjenih akata, ukoliko bi se Artemije pokajao.

Raščinjavanjem, bivši vladika je vraćen u red monaha, ali je on uprkos tome nastavio da nosi vladičansku odeždu i obeležja, kao i da činodejstvu, što je suprotno crkvenim kanonima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.