Dvostruki aršini vladike Artemija

Izvor: Blic, 10.Sep.2009, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvostruki aršini vladike Artemija

Manastir Gračanica nije u mraku iako vladika raško-prizrenski Artemije odbija da plaća struju Kosovskoj energetskoj korporaciji. Prema episkopu, taj čin bi bio priznanje nezavisnosti Kosova. Kako ističe, on nikada nije tražio ni intervenciju Euleksa niti se obraćao drugim međunarodnim organizacijama, jer oni su na Kosovo došli „da probleme stvaraju”. Međutim, vladičine reči na delu izgledaju drugačije.

Tamošnji episkop ima snažan agregat pa je manastir >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Gračanica u kome boravi bio osvetljen čak i kada lokalni Srbi danima i nedeljama nisu imali struju. Iako vladika tvrdi da koriste kandila i sveće i da će živeti kao i monasi pre hiljadu godina, gračanički Srbi odgovaraju za „Blic”: „Ma kakva kandila i sveće"”.

- Agregat se čuje i noću i manastir nije u mraku. Koliko se vidi iza zida, svetla ima i u delu gde je vladika - pričaju u Gračanici.

Vladika ističe da ugovor sa Kosovskom energetskom korporacijom neće potpisati, jer na njemu stoji „Republika Kosovo”, a zahteva se i ogroman novac za izmirenje duga. Otuda bi potpisivanje ugovora sa KEK značilo priznanje nezavisnosti Kosova.

„Blic” je kontaktirao sa Srbima po enklavama koji su potpisali ugovor o struji sa KEK. Na ugovorima nigde ne piše „Republika Kosovo” već samo Kosovska energetska korporacija. Takođe, nikome nije traženo da izmire dosadašnja dugovanja za struju koja nije plaćana gotovo deset godina. Pristižu samo računi za trenutno utrošenu energiju, a stari dug je zamrznut, i biće po odredbi ugovora aktiviran samo ako selo iznova mesecima ne bude

[+] uveličaj

plaćalo struju. Za razliku od vladike, preostali narod ne smatra da je potpisivanjem ugovora i plaćanjem računa priznao nezavisnost Kosova, iako nedeljama ili mesecima nisu imali struju jer nemaju agregate, a oni koji ih imaju vrlo često su bez novca za gorivo da bi ga uključili.

- Ako vladika smatra da je jedini preostali Srbin na Kosovu i Metohiji, posle svega što smo preživeli, neka dođe da živi kod nas. Neka bude naš gost makar jedan dan kada je redovna restrikcija, a kamoli onaj period kada struju uopšte nismo imali - kaže za „Blic” četrdesetogodišnja majka, povratnik u selo Osojane u Metohiji, čije je ime poznato redakciji.

Vladika je kritikovao državu jer ne nudi rešenje za problem sa strujom. Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović kaže za „Blic” da je protiv toga da se manastirima isključuje struja i dodaje da to pitanje ne treba politizovati. Ivanović kaže da „plaćanje energije kao robe nikako ne može biti priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije”.

- Ministarstvo niti hoće niti može da se meša, niti da sugeriše bilo šta Eparhiji, jer je pitanje za Sinod SPC, odnosno Sabor kako će se Crkva ponašati. Mi smo lokalne samouprave uputili da samostalno rešavaju pitanje struje na nižem tehničkom nivou, jer su predsednici opština ti koji treba da rešavaju komunalne probleme, a ovo jeste taj nivo problema. Pitanje vlasništva nad termoelektranama je nešto sasvim drugo i o tome će se pitati međunarodni sud. Međutim, to ne treba dovoditi u vezi sa samim plaćanjem utrošene struje, jer energiju u ovom trenutku, objektivno, proizvode kosovski Albanci - ističe Ivanović.

Pećka patrijaršija je, međutim, potpisala ugovor sa KEK. Na pitanje da li to znači da su time priznali nezavisnost, u beogradskoj Patrijaršiji su „zgranuti”.

- Potpuno je iluzorno i besmisleno postaviti takvo pitanje, uopšte i pomisliti tako nešto. Naravno da ne - ističu za „Blic” u Patrijaršiji.

Episkop raško-prizrenski tvrdi u izjavama medijima i da nikada nije tražio intervenciju međunarodnih institucija. „Ne, ne, ne. Oni nisu došli dole da rešavaju naše probleme nego da ih stvaraju naravno”, ističe vladika Artemije. U međunarodnoj civilnoj kancelariji Pitera Fejta, koju vlasti u Beogradu ne priznaju, saznajemo da vladika, kada mu se oni obrate, odbija kontakt. Međutim, episkop se njima po potrebi obrati. Greškom ili ne, vladika se obratio Kancelariji specijalnog predstavnika Pitera Fejta, o čemu „Blic” poseduje dokument. Tako „nepriznatom” predstavniku EU, vladika kritikuje obnovu objekata SPC iza koje su stali i država Srbija i Sabor SPC.

Iako tvrdi da se nikada nije obraćao Euleksu, vladika raško-prizrenski sve vreme ima pratnju EU misije. U vrhu Euleksa za „Blic” potvrđuju da su policajci ove misije u pratnji vladike Artemija i da se on u nekoliko navrata i susretao sa šefom misije Ivom de Kermabonom.

Artemije: Agregat nije trajno rešenje

Vladika raško-prizrenski Artemije tvrdi za „Blic” da neće odustati od svoje namere da ignoriše institucije na Kosovu jer bi suprotno, kako kaže, značilo priznanje njegove nezavisnosti. On tvrdi da nikada nije komunicirao sa međunarodnim institucijama na Kosovu i Piterom Fejtom.

Da li ste dobili struju?

- Ne, ma jok.

Da li nešto preduzimate?

- Ne, mi jednostavno dalje ne radimo ništa, živimo svoj život i čekamo da država reši to pitanje ili da nam da odgovore na naše zahteve šta da radimo, kako da postupimo. Sada mi ništa drugo ne preduzimamo.

I kakav odgovor oče­kujete?

- Ništa ne mislim, neću da prognoziram.

Kako živite bez struje?

- Lepo, kao u srednjem veku, sveća, kandilo" Svi smo mi navikli na život sa strujom, blagodeti koje struja daje. Sada smo toga lišeni, ali bože moj"

Čujemo da imate agregat iako ga retko ko od stanovništva ima?

- Doduše ima agregat, ali povremeno se uključuje da bi se spasavala hrana u zamrzivačima. Naravno, to ne može da bude trajno rešenje.

I dalje ne želite nikakvu komunikaciju sa KEK?

- Ne želimo samo da prihvatimo njihove uslove i potpisivanje ugovora, što znači posredno priznavanje nezavisnog Kosova jer to je ustanova takozvane države nezavisnog Kosova. Ne možemo sa njima da potpisujemo nikakav ugovor.

Ipak, obraćate se Piteru Fejtu?

- Nikada nikako nismo odgovarali, razgovarali niti bilo kako komunicirali.

Imate li saglasnost SPC o takvom postupanju?

- E, sada smo dosta razgovarali.

T. N. Đaković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.