Beseda Vladike Artemija na praznik Pedesetnice 2003.godine u manastiru Sopoćani

Izvor: KMnovine.com, 07.Jun.2020, 08:30

Beseda Vladike Artemija na praznik Pedesetnice 2003.godine u manastiru Sopoćani

„Ali, kao što je Crkva pobedila sve svoje neprijatelje u toku duge istorije od dve hiljade godina, sigurno je da će ona izaći kao pobednik i iz ove sadašnje borbe i stradanja. Ma ko da ustane na Crkvu biće pobeđen…“



U ime Oca i Sina i Svetoga Duha,

Blagodat Svetoga Duha danas nas sabra u ovoj našoj obitelji svetoj sopoćanskoj, braćo i sestre. Sabra nas Sveti Duh iz bliza i iz daleka da zajedno ovde danas sa bratijom ovoga svetoga manastira >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << proslavimo hramovni praznik, Svete Duhove, kojima je ovaj Manastir posvećen od svojih svetih ktitora. Danas je Sveta Trojica, praznik kada se proslavlja Otac, Sin i Sveti Duh, Bog jedini i istiniti.

Na današnji dan, braćo i sestre, završilo se delo spasenja roda ljudskoga koje je Gospod Hristos izvršio svojim dolaskom na Zemlju, svojim životom među ljudima i svojom propoveđu, svojim stradanjem i vaskrsenjem i svojim uzlaskom na Nebo. Jer, odlazeći na Spasovdan, kada smo slavili Vaznesenje Njegovo, odlazeći od svojih učenika na Nebo On im je obećao: „Sedite u gradu Jerusalimu dok se ne obučete u silu s visine.“ I, učenici Njegovi deset dana sedeli su u Jerusalimu u Sionskoj gornici, provodili vreme u molitvi i u sećanju na svoga Božanskog Učitelja. I, gle, u deseti dan, a u pedeseti dan od Vaskrsenja Hristovoga, desilo se ovo veliko čudo pred tada velikim brojem naroda koji se bio sabrao u Jerusalimu, sišao je Duh Sveti na apostole u vidu ognjenih jezika. I, gle čuda! Oni, prosti ljudi, oni galilejski ribari, oni koji nisu nikakve škole završili, ispunivši se Duha Svetoga počeše govoriti na raznim jezicima veličine Božije. A u gradu Jerusalimu bio je tada jevrejski praznik Pedesetnice, bilo se sabralo naroda sa svih krajeva sveta i raznih jezika i svi su sada oni čuli da ovi apostoli, ovi obični ljudi govore stranim jezicima, govore njihovim jezicima i beše im to čudo, a neki iz onih koji su gonili Gospoda Hrista, koji su ga osudili na raspeće, koji su pokušali da sakriju Njegovo Vaskrsenje i sada pokušavaju da ovo čudo Božje objasne time što će optužiti apostole. „Napili su se vina, kaže, a tek je deveti čas ujutru. Kad stigoše da se napiju?“, a apostol Petar ustade pred svima i obrati se i kaže: „Nisu oni, braćo, pijani od vina nego od sile Duha Svetoga.“ I, počevši od proroka Joilja, koji je predvideo ovo preslavno čudo, poče im propovedati sveti apostol, a svi oni razumevahu na svojim jezicima. Propovedaše im o Gospodu Hristu, o Njegovome stradanju, o Njegovome Vaskrsenju i o svemu onome čemu ih je On učio i što im je govorio za četrdeset dana, od Vaskrsenja do Vaznesenja. Tada, tada veliki broj naroda, čuvši i videvši ovo što se pred očima njihovim događa, poverovali su u Gospoda Hrista, njih oko tri hiljade.

Toga prvoga dana Pedesetnice Crkva Božija se rodila i odmah počela da raste i da se umnožava. Zato se današnji praznik računa, braćo i sestre, kao završetak dela spasenja koje je Gospod izvršio, ali i kao rođendan Crkve Božije u ovome svetu, Crkve koja je kroz vekove, evo dve hiljade godina Crkva Božija živi u ovome svetu osnovana na Gospodu Hristu a vođena Duhom Svetim, ona je prošla kroz mnoge nevolje, kroz mnoga stradanja, kroz mnoga gonjenja, ali je ostala nepobediva, onakva kao što je Gospod i rekao: „Osnovaću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati.“ I, zaista, Crkva je posle svakog gonjenja, posle svakoga stradanja izlazila jača, izlazila čistija, izlazila svetlija kao što zlato, kad prođe kroz oganj, izlazi još svetlije nego što je bilo. Tako i danas, braćo i sestre, Crkva Božija u ovome svetu strada. Strada, ne samo ovde kod nas, u licu našega pobožnoga naroda na Kosovu i Metohiji i u svim mestima u kojima Srbi žive, nego strada i u svim ostalim pravoslavnim narodima gonjena od spoljnih neprijatelja i gonjena od unutrašnjih neprijatelja, od raznih jeresi, od raskola, od sektaša, od svih onih koji Hrista nisu primili kao Sina Božijega i nisu poverovali u Njega. Ali, kao što je Crkva pobedila sve svoje neprijatelje u toku duge istorije od dve hiljade godina, sigurno je da će ona izaći kao pobednik i iz ove sadašnje borbe i stradanja. Ma ko da ustane na Crkvu biće pobeđen, biće poražen jer Gospod Hristos je taj kamen, na koga padne satrće ga a ko na njega padne razbiće se, kaže u Svetome pismu.

Današnji sveti veliki praznik koji nas je sabrao ovde, braćo i sestre, u ovako lepome broju, on nas ispunjuje nadom i radošću, nadom u istinitost reči Hristovih da će Crkva Njegova odoleti svim neprijateljima, a i nadom da će Duh Sveti, koji je sišao na apostole, sići i na nas ovde sabrane, na ceo naš pobožni narod, da nas preporodi, da nas očisti od naših grehova, da nam ulije snage i revnosti da istrajemo na putu Božjem, da živimo onako kao što su naši slavni sveti preci živeli, da držimo veru kao što su oni držali, da prenosimo našu veru našim mlađim pokoljenjima, deci i omladini, jer na mlađima svet ostaje, na njima treba da ostanu ove naše svetinje i ovi naši običaji i naša Krsna slava svakoga doma našega, da bi se ime Božje slavilo u našem narodu kroz buduće vekove kao što se slavilo i kroz prošle vekove, da bismo svi, živeći u ovoj veri i ovom verom, udostojili se kada pođemo odavde da se i mi nađemo tamo gde se svi svetitelji Božiji nalaze, u Carstvu Hristovome, da i mi tamo sa njima i sa anđelima Božijim slavimo Svetu jednosuštnu Trojicu, Oca, Sina i Svetoga Duha kroza sve vekove i svu večnost. Amin.




PROČITAJTE JOŠ:
Da li ste se zapitali šta znači kad čestitate neki muslimanski (inoverni) praznik? - KM NovineDa li ste se zapitali šta znači kad čestitate neki muslimanski (inoverni) praznik? #Vera #Praznik #ISlam #Pravoslavlje #Čestitanje #Saglasnost Pred Vama je tekst Sveštenomučenika Danila Sisojeva, koji je jedan od onih koji su životom platili što su i rečima i životom propovedali Vaskrslog Gospoda!


PROČITAJTE JOŠ:
Horepiskop Naum: Pravoslavlje i informacione tehnologije - KM NovineHorepiskop Naum: Pravoslavlje i informacione tehnologije #Pravoslavlje #Vera #Internet #Beseda #Duhovnost Trojični Bog je Tvorac svega vidljivog i nevidljivog. Sve što je Bog stvorio dobro je po samoj prirodi svojoj. I On sam je izrekao Svoju ocenu, da sve što je stvorio „beše dobro veoma" (Post. 1, 31).

PROČITAJTE JOŠ:
Objasnite đakonu (N. Iliću) da napuštanje pravoslavnog predanja neće privući inoverne, već suprotno - KM NovineObjasnite đakonu (N. Iliću) da napuštanje pravoslavnog predanja neće privući inoverne, već suprotno Đakon Nenad Ilić, naročito popularna ličnost među laicima i neutvrđenim vernicima zbog svoje lažne "umerenosti", objavio je tekst u kome lukavo podmeće ideju o napuštanju "zastarelog kalendara".


KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: Pastir dobri    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Vladika Artemije

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.