Artemijev sekretar uskoro na poternici

Izvor: S media, 19.Feb.2010, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artemijev sekretar uskoro na poternici

Međunarodna poternica protiv Simeona Vilovskog, najbližeg saradnika vladike Artemija, najverovatnije će biti raspisana početkom naredne nedelje, saznaje "Blic".

Vlasnik preduzeća "Rade neimar" i blizak saradnik Vilovskog Predrag Subotički prilikom saslušanja u policiji nije želeo da bilo šta kaže o spornim poslovima u Eparhiji raško-prizrenskoj.

Subotički je uhapšen pre dva dana zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sumnje da je protivpravno prisvojio 300.000 evra. Vilovski je pobegao u Grčku prošlog petka, pre nego što je protiv njega podignuta krivična prijava. On je napustio zemlju praktično dan pre nego je saopšteno da će u Eparhiji raško-prizrenskog biti uveden administrator i od tada se nije vraćao. Prema dostupnim podacima, on je napustio Srbiju u 22.40 časova u kolima makedonskih tablica SK40408RU na prelazu Blace, a potom je u subotu ujutro u 6.52 časova preko prelaza Đevđelija automobilom registarskih oznaka BG 996-933 prešao u Grčku. Vilovski je glavni osumnjičeni za proneveru novca iz humaniratnih fondova namenjenih gladnima na Kosovu, ali je istraga sinodske komisije pokazala i da je uzimao novac iz ostalih eparhijskih fondova za lično bogaćenje i lagodan život njemu bliskih ljudi.

Njegov prijatelj i bliski saradnik Predrag Subotički (45) prilikom saslušanja u policiji nije želeo da bilo šta kaže o spornim poslovima.

- Pričao je uopšteno o svojoj firmi "Rade neimar" i njenom poslovanju. Potvrdio je da poznaje Simeona Vilovskog, ali nije želeo da bilo šta kaže o poslovnom odnosu sa njim - kaže sagovornik "Blica" iz policije.

Subotički ni u jednom izveštaju o poslovanju svog preduzeća nije proknjižio 300.000 evra koje je dobio na ruke. Inspektori za suzbijanje privrednog kriminaliteta nastavljaju provere poslovanja firme Subotičkog, a posebno ulaz i izlaz novca u firmu, kao i da li su računi "naduvani". Subotičkom, koji je imao monopol na gradnju i obnovu svetinja na Kosovu, ali i na prodaju kartica i dopuna za mobilne telefone, juče je određen pritvor od 48 sati, a danas će biti priveden istražnom sudiji. Policija ga je uhapsila u kući u Surčinu koja se vodi na ime njegove supruge.

Subotički je bio član Eparhijskog upravnog odbora, a nedavno je postavljen i za posebnog nadzornika za sva finansijska pitanja eparhije. Međutim, Sinod SPC je vladiki Artmiju još 2006. godine naložio da obustavi saradnju sa firmom "Rade neimar". Umesto toga, saradnja se nastavlja, a preduzeće prošle godine zamenjuje sa "Eparhijskom građevinskom komisijom", na čijem je čelu je takođe bio Subotički.

S druge strane, detaljne provere finansijskog poslovanja Raško-prizrenske eparhije nastavljaju se i u okviru SPC, a na čemu radi finansijska komisija Sinoda kako bi za narednu, prolećnu sednicu Sabora bio sačinjen sveobuhvatan izveštaj. Vikarni episkop lipljanski Teodosije rekao juče da je pred sveštenstvom veliki ispit jer, ako oni kao sveštenoslužitelji ne slede jevanđeljske principe, ne mogu ni očekivati da ih sledi verni narod.

Subotički je, iako stalno nastanjen u Beogradu, postavljen za člana Eparhijskog upravnog odbora Eparhije raško-prizrenske, a nedavno i za posebnog nadzornika za sva finansijska pitanja eparhije. Firma "Rade neimar", koja je ugašena krajem prošle godine, samo je zamenjena "Eparhijskom građevinskom komisijom", na čije je čelu je takođe bio Subotički.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.