Ðorđević razgovarao sa delegacijom Krfa: U planu obnova i uređenje Mauzoleja i Srpskog spomeničkog kompleksa na ostrvu Vido

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2020, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ðorđević razgovarao sa delegacijom Krfa: U planu obnova i uređenje Mauzoleja i Srpskog spomeničkog kompleksa na ostrvu Vido

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević sastao se sa delegacijom Krfa koju je predvodila gradonačelnica Centralnog Krfa i Diapontijskih ostrva Meropi Indreu kako bi razgovarao o planovima za obnovu i uređenje Mauzoleja i Srpskog spomeničkog kompleksa na ostrvu Vido.

Ministar Ðorđević istakao je da je ova tema pokrenuta tokom njegove prethodne posete ostrvu Krf i naglasio da su navedeni prostor i spomenici od izuzetnog značaja za srpsku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << istoriju i očuvanju sećanja na hrabrost i požrtvovanje srpskih boraca u Prvom svetskom ratu, saopštilo je ministarstvo.

"Vlada Srbije je odlučna da se pomenuti spomenici urede s dužnim pijetetom i da svim posetiocima ostrva Vido ispričaju dostojanstvenu priču o stradanju srpskih vojnika. Plan rekonstrukcije podrazumeva uređenje prostora ispred Mauzoleja, staze koja vodi do istog, postavljanje ambijentalnog osvetljenja, kao i dodatne radove na samom Mauzoleju i stalnu izložbeno-informativnu postavku", rekao je ministar.

On je istakao zahvalnost srpskog naroda stanovnicima Krfa na pruženom utočištu srpskim vojnicima tokom rata i na dosadašnjem očuvanju tradicije i sećanja na srpske žrtve.

Gradonačelnica Indreu zahvalila se ministru na dobrodošlici i izrazila zadovoljstvo produktivnim razgovorima tokom svoje prve posete Beogradu.

"Krf je spreman da podrži Republiku Srbiju u svim planiranim aktivnostima za uređenje ostrva Vido kako bi ono ostalo sveto mesto sprske istorije i srpsko - grčkog prijateljstva. Pružićemo svu potrebnu podršku srpskoj strani kako bi se predstojeća pripremna faza, a zatim i sami radovi, odvijali blagovremeno i uz osiguranje najviših standarda kvaliteta", poručila je Indreu.

Pored ministra Ðorđevića, sastanku je prisustvovao državni sekretar Nenad Nerić, a u delegaciji Krfa zamenik gradonačelnika za turizam Panajotis Baruksas i zamenica gradonačelnika za razvoj Panajota Tzane.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.