Ðilas: Maksimalne kazne za nasilje u porodici (VIDEO)

Izvor: S media, 08.Mar.2012, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ðilas: Maksimalne kazne za nasilje u porodici (VIDEO)

Gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas posetio je danas jednu od tri sigurne kuće u Beogradu i tom prilikom rekao da od sudstva i policije očekuje da kazne za nasilje u porodici budu maksimalne, jer je to jedini način da se spreči porodično nasilje.

Čume na sudu zbog nasilja u porodici

S media saznaje: Srbija dobija Sigurnu kuću za gejeve!

Čedomorstvo u Srbiji: Šta navodi majke da ubiju svoju decu?

Ðilas je naveo da ne misli da nasilja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u porodicama danas ima više nego pre, ali da se danas o tome javno priča, što je dobro, jer se tako nešto i može rešiti.

"Podaci su zastrašujući - više od 70 odsto žena u Srbiji doživi maltretiranje ili u porodici ili na poslu. Apelujem na sve muškarce da na poslu ženama ne rade ono što ne bi voleli da neko radi njihovoj ženi", rekao je Ðilas, navodeći da projekat sigurnih kuća, koji je počeo pre skoro deset godina, daje odlične rezultate.

Gradonačelnik je istakao da je strašno što je danas najnormalnije da ženu koja traži posao poslodavac pita da li je udata i ima li decu, te pozvao poslodavce da kao uslov za posao ne postavljaju decu, objavljeno je na sajtu gradske uprave.

"U Srbiji ima mnogo slučajeva da čak u toku trudničkog ili porodiljskog bolovanja žene ostaju bez posla, što je protivzakonito, a i u domaćim i u stranim preduzećima ustalila se praksa da žena dobija otkaz kada se na posao vrati sa porodiljskog bolovanja", naveo je Ðilas, koji je stanarkama sigurne kuće poklonio cveće, tortu, televizor i DVD plejer.

U sigurnim kućama trenutno borave 24 žene i 21 dete.

Koordinatorka sigurnih kuća Vesna Stanojević istakla je da je zapošljavanje žena, njihov samostalni život i mogućnost da ih nasilnik ne maltretira kada izađu iz sigurne kuće imperativ, ukoliko društvo želi da nastavi da ide ispravnim putem.

Jedna od stanarki sigurne kuće zahvalila je gradonačelniku Beograda i na poseti i na brizi koju o njima vodi grad Beograd, navodeći da bi stanarke, da nema sigurne kuće, završile verovatno na ulici.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.