Izvor: Nezavisne Novine, 24.Mar.2016, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvjezdana biciklistička staza koja sija u mraku (VIDEO)

Inspirisan poznatom slikom Vinsenta van Goga "Zvjezdana noć", holandski dizajner Dan Rosgard (Daan Roosegaarde) kreirao je spektakularnu stazu za bicikle pomoću inovativne tehnologije dizajnirane za puteve.

Studio "Roosegaarde" poznat je po impresivnim projektima među kojima su autoput koji sija u mraku i toranj koji prečišćava vazduh.

Svijetleća staza dio je Rosgardovog šireg projekta "pametnih puteva" čiji je cilj razvijanje bezbjednijih puteva i efikasnijeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << saobraćaja upotrebom različitih tehnologija.

Staza dugačka jedan kilometar dio je već postojeće biciklističke staze u Brabantu, u regiji u kojoj je odrastao Van Gog.

Projekat je razvijen u saradnji sa kompanijom "Heijmans" povodom obilježavanja 125 godina od rođenja umjetnika.

Na hiljade svjetlucavih "kamenčića" osvjetljava stazu, preslikavajući zvjezdano nebo na zemlju.

Svjetlosne diode napajaju se solarnom energijom tokom dana, pa se za osvjetljenje ove ekološke staze za bicikle ne troši električna energija.

(NN, kućastil.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.