Zveri se ne zaboravljaju: Piloti opisali kakav je osećaj upravljati F-35 VIDEO

Izvor: B92, 18.Jun.2023, 14:13

"Zveri" se ne zaboravljaju: Piloti opisali kakav je osećaj upravljati F-35 VIDEO

"Kao da vam gorila od 360 kilograma sedi na grudima", test pilot Toni 'Brik' Vilson opisuje osećaj pritiska gravitacije kada leti u F-35.

To je jedan od najnaprednijih borbenih aviona na planeti.

Piloti su govorili o tome kako je kontrolisati takve zveri tokom vebinara koji je organizovao Lokid Martin, a Biznis insajder prenosi da F-35 dostiže brzinu od 1,6 macha, odnosno skoro 2.000 kilometara na sat.

Piloti su okršaje, odnosno sukobe jedan na jedan u ovim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naprednim avionima pete generacije, opisali kao naporan trening svih mišićnih grupa u telu, nakon čega su bili potpuno iscrpljeni. Naime, na njih deluje gravitaciona sila od 9 g, dok, na primer, prosečni voz smrti u zabavnom parku deluje na osobu sa 3 ili 4 g.

"Ili da pojednostavim, rekla je test pilot Monessa 'Sirena' Balzhiser, ako imate 50 kilograma, sila od 1g deluje na vas takvom silom. A sada zamislite 9 g, a koliko je posebnih preparata potrebno da se izdrži", kaže ona.

Posle misije, dodaje, piloti izgledaju kao da imaju sto godina.

Toni Vilson je objasnio koliko daleko F-35 zapravo može da leti, što zavisi od različitih količina goriva u novim modelima.

Tako F-35A drži skoro 9 tona goriva, F-35B 5,8 tona, a F-35C preko devet tona.

"Tokom misije, avion u proseku ne putuje više od 500 do 700 nautičkih milja do cilja, a kada se misija završi, isto toliko putuje nazad", rekao je Vilson.

F-35 su obično korišćeni na početku ruske invazije na Ukrajinu, kada su ih SAD poslale na granicu NATO-a da patroliraju i traže ruske rakete koje bi mogle da ugroze putničke avione. Skoro 20 zemalja sveta kupuje ove borbene avione.

Zbog svoje napredne opreme, naoružanja i sposobnosti, F-35 se često naziva vazdušnim kvoterbekom, posebno zbog količine informacija na bojnom polju u realnom vremenu koje može da prikupi i distribuira ostatku flote.

U najmoćnijoj borbenoj varijanti, koja se zove 'zverski' F-35, na krilima nose četiri laserski navođene bombe GBU-12, ukupne težine 9 tona, i još dve u trupu i jednu AIM- 9 raketa vazduh-vazduh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

„Kao da ti gorila od 360 kg sedi na grudima“: Pilote najsavremenijeg borbenog aviona na svetu muči gravitacija

Izvor: Piplmetar.rs, 19.Jun.2023, 07:31

F-35 dostiže brzinu od skoro 2.000 kilometara na sat, a u njega stane skoro 9 tona goriva .. Foto: Tanjug/AP. .. Kao da vam gorila od 360 kilograma sedi na grudima, test pilot Toni ‘Brik’ Vilson opisuje osećaj pritiska gravitacije kada leti u F-35, jednom od najnaprednijih...

Nastavak na Piplmetar.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.