Izvor: Piplmetar.rs, 19.Jun.2023, 07:31

„Kao da ti gorila od 360 kg sedi na grudima“: Pilote najsavremenijeg borbenog aviona na svetu muči gravitacija

F-35 dostiže brzinu od skoro 2.000 kilometara na sat, a u njega stane skoro 9 tona goriva

Foto: Tanjug/AP


Kao da vam gorila od 360 kilograma sedi na grudima, test pilot Toni ‘Brik’ Vilson opisuje osećaj pritiska gravitacije kada leti u F-35, jednom od najnaprednijih borbenih aviona na planeti. F-35 dostiže brzinu od skoro 2.000 kilometara na sat.
O tome kako je kontrolisati takve zveri govorili su piloti koji su okršaje „jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << na jedan“ u ovim naprednim avionima pete generacije, opisali kao naporan trening svih mišića u telu, nakon čega su bili potpuno iscrpljeni i isceđeni. Naime, na njih deluje gravitaciona sila od 9 g, dok, na primer, prosečni voz smrti u zabavnom parku deluje na osobu sa 3 ili 4 g.
– Ili da pojednostavim, rekla je test pilot Monessa ‘Sirena’ Balzhiser, ako imate 50 kilograma, sila od 1g deluje na vas takvom snagom. A sada zamislite 9 g i koliko je posebnih preparata potrebno da se izdrži, kaže.
Posle misije, dodaje, piloti izgledaju kao da imaju sto godina.
Toni Vilson je objasnio koliko daleko F-35 zapravo može da leti, što zavisi od različitih količina goriva u novim modelima. Tako u F-35A stane skoro 9 tona goriva, F-35B 5,8 tona, a F-35C preko devet tona, piše Jutarnji list.
– Tokom misije, avion u proseku ne putuje više od 500 do 700 nautičkih milja do cilja, a kada se misija završi, isto toliko putuje nazad, rekao je Vilson.
foto: Lockheed Martin/Andy Wolfe


F-35 su obično korišćeni na početku ruske invazije na Ukrajinu, kada su ih SAD poslale na granicu NATO-a da patroliraju i traže ruske rakete koje bi mogle da ugroze putničke avione. Inače, skoro 20 zemalja sveta kupuje ove borbene avione.
Zbog svoje napredne opreme, naoružanja i sposobnosti, F-35 se često naziva vazdušnim kvoterbekom, posebno zbog količine informacija na bojnom polju u realnom vremenu koje može da prikupi i distribuira ostatku flote.
U najmoćnijoj borbenoj varijanti, koja se zove ‘zverski’ F-35, na krilima nose četiri laserski navođene bombe GBU-12, ukupne težine 9 tona, i još dve u trupu i jednu AIM- 9 raketa vazduh-vazduh.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.