Zvanično; Oglasio se DPS: Vlada izgubila našu podršku

Izvor: B92, 10.Jul.2022, 17:43

Zvanično; Oglasio se DPS: "Vlada izgubila našu podršku"

Podgorica -- Predsedništvo Demokratske partije socijalista saopštilo je da je Vlada Crne Gore izgubila podršku te stranke zbog, kako se tvrdi, napuštanja evropske agende.

U saopštenju posle sednice Predsedništva DPS-a izraženo je žaljenje zbog promene političkog kursa Vlade Crne Gore kojom je, kako se ocenjuje, "suprotno političkom sporazumu o njenom formiranju, Vlada napustila prioritete iz agende evropskih integracija i ishitreno, bez konsultacija sa stručnom javnošću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ušla u zaključivanje Ugovora sa SPC".

DPS smatra da je Vlada time nanela neprocenjivu štetu državnim interesima Crne Gore i da je takvom promenom prioriteta od strane Vlade propuštena prilika da se obezbedi snaženje konsenzusa proevropske politike, a umesto toga, bespotrebno i autodestruktivno, potencirane stare podele u Crnoj Gori.

U saopštenju se ocenjuje da je time ozbiljno ugrožena iznenadno ukazana šansa da Crna Gora, kao država koja već dugo prednjači u procesu pregovora sa EU, u dogledno vreme postane i njena prva sledeća članica.

Navodi se da će DPS, bez odlaganja, u Skupštini Crne Gore nastaviti komunikaciju sa svim parlamentarnim partijama u cilju dolaska do optimalnih rešenja u vezi sa pitanjima koja zahtevaju širi politički konsenzus.

DPS smatra da je ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom "izglasan bez prethodne javne rasprave, uz mnogobrojne manjkavosti koje su javno saopštene od stručne javnosti, predstavnika NVO sektora i brojnih političkih subjekata" i da njegova sadržina, kako se navodi, "značajno ugrožava državne interese Crne Gore" i dodaje da je on pitanje od najvišeg nacionalnog značaja, preko koga ta stranka nema pravo da pređe bez adekvatnog i jasnog političkog odgovora.

U saopštenju se dodaje da je DPS, kako bi bio izbegnut današnji scenario, više puta upozoravala da je bilo nužno uključivanje stručne i naučne javnosti, ali da je iskazano, kako se navodi, "neshvatljivo odsustvo volje za sadržajnim dijalogom i nije ostavljen prostor za dalje pružanje podrške manjinskoj Vladi.

Milo ruši Dritanovu vladu? "Nema više podrške DPS-a"

DPS ukazuje da je zato Predsedništvo stranke jednoglasno odlučilo da uskrati podršku 43. Vladi Crne Gore i ovlastilo Klub poslanika da u toku naredne neđelje preduzme adekvatne pravne radnje u Skupštini.

Iz Vlade Crne Gore u petak je zvanično saopšteno da je usvojen Prijedlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.