Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jan.2017, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnicima i radnicima u institucijama BiH za kafu i sokove izdvajaju 315.000 KM!

SARAJEVO - Služba za zajedničke poslove institucija BiH naručila je nove količine ugostiteljskih proizvoda i robe za dvogodišnje potrebe za zvaničnike, državne službenike i uposlenike u institucijama BiH, koji će, prema prvim ulaznim podacima, ove i naredne godine popiti velike količine kafe.

Prema podacima iz javnog natječaja, Služba je naručila espreso i mljevenu kafu za 140.000 KM, što, ako ovaj novac podijelimo sa prosječnom cijenom jedne kafe (0,80 KM), ispada >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 175.000 doza ovog napitka.

Sve ovo će biti raspoređeno na oko 36 šankova kojima gazduje Služba u zgradama zajedničkih institucija, Predsjedništva BiH, Ministarstva vanjskih poslova, SIPA, itd.

Na pitanje ima li narudžba kafe za 140.000 KM svoju ekonomsku i opravdanost u potrošnji, Siniša Perković, direktor Službe, odgovara kako postoji "realna potreba za ovim proizvodom, naročito zbog povećanog broja objekata institucija i bifea unutar tih objekata".

Istovremeno, kroz više pojedinačnih lotova naručene su i druge potrepštine, ali još ne i alkohol, čija je nabavka zbog samih količina u proteklim godinama izazivala dosta polemika i kontroverzi.

Služba je zato već sklopila ugovor za svježe voće i povrće, koje će u periodu 24 mjeseca iz budžeta biti plaćeno 146.000 KM.

Također, sušeno i konzervirano voće i povrće naći će se na svakodnevnom meniju u institucijama BiH, a za njega će biti izdvojeno nešto više od 80.000 KM.

Sokovi će (nakon mesa i još nekih artikala) pojedinačno biti među najskuplje plaćenim proizvodima. Tako je za nabavku prirodnih (82.000 KM) i gaziranih sokova (93.000) planiran utrošak 175.000 KM.

Raspisani su lotovi i za šećer u kesicama (35.000 KM), čajeve u filter vrećicama (14.000 KM)... Još se, kako smo to već naveli, očekuje narudžba alkohola, mesa i mesnih prerađevina, konzervi, kolača, sladoleda, itd.

Naprosto, našim zvaničnicima i državnim službenicima ničega ne smije nedostajati u njihovoj misiji obnašanja odgovornih dužnosti i funkcija.

Na pitanje koliko je ukupno planirano sredstava za ovu dvogodišnju nabavku, iz Službe nisu mogli da odgovore, navodeći da spisak još nije konačan, te da su svi podaci dostupni, transparentni i javni na portalu javnih nabavki BiH.

"Što se tiče alkoholnih pića, postupak je u toku, nije još objavljen, te stoga ne možemo znati unaprijed kada i po kojoj cijeni će ona biti naručena", rekao je Perković.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Zvaničnicima i radnicima u institucijama BiH za kafu i sokove izdvajaju 315.000 KM!

Izvor: Cafe.ba, 25.Jan.2017

Služba za zajedničke poslove institucija BiH naručila je nove količine ugostiteljskih proizvoda i robe za dvogodišnje potrebe za zvaničnike, državne službenike i uposlenike u institucijama BiH, koji će, prema prvim ulaznim podacima, ove i naredne godine popiti velike količine kafe.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.