Zoran Đorđević izabran za novog ministra odbrane

Izvor: B92, 02.Mar.2016, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Đorđević izabran za novog ministra odbrane

Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije izabrali su Zorana Đorđevića za novog ministra odbrane.

Za njegov izbor glasalo je 165 poslanika, dok ih je osam bilo protiv, a uzdržanih nije bilo.

Đorđević će tu funkciju obavljati do formiranja nove vlade nakon vanrednih parlamentarnih izbora koji će biti održani 24. aprila.

Nakon što su saopšteni rezultati glasanja, Zoran Đorđević je položio zakletvu.

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije", glasi tekst zakletve. Podsećamo, bivši ministar odbrane Bratislav Gašić smenjen je sa te funkcije nakon uvrede novinarki B92 kada je rekao da "voli novinarke koje kleče", a funkciju ministra do izbora Zorana Đorđevića obavljao je ministar finansija Dušan Vujović.

Osim toga, nakon Gašićeve izjave prvo u Beogradu, a potom i u nekoliko gradova širom Srbije održani su protesti novinara.

Đorđević je rođen u Beogradu 11. februara 1970. godine.

U njegovoj biografiji piše da je master ekonomskih nauka – oblast: Međunarodno bankarstvo i finansije, zajednički program na engleskom jeziku Univerziteta Panteion, Atina i Fakulteta za društvene i političke nauke i Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, Beograd.

Završio je Školu nacionalne odbrane – Visoke studije bezbednosti i odbrane, a pohađa i doktorske studije iz oblasti ekonomskih nauka, sa usmerenjem na finansijsku kontrolu, upravljanje, izveštavanje i reviziju, Univerzitet Privredna akademija, Novi Sad.

Profesionalno iskustvo sticao je, kako je navedeno, na rukovodećim pozicijama u oblasti finansijskog i izvršnog menadžmenta u renomiranim domaćim i međunarodnim kompanijama, poput Comtrade i Kabel-X.

Zoran Đorđević je predsednik Političkog saveta Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost i Nacionalni direktor za naoružanja.

Stekao je više uglednih profesionalnih sertifikata. Dobitnik je i nagrade “Mihailo Petrović-Alas” iz oblasti matematike.

Član je udruženja Mensa Srbija, navodi se u njegovoj biografiji. Govori engleski i ruski jezik. Oženjen je, otac je sina i ćerke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.