„Zoki” iz Švajcarske kontrolisao isporuku kokaina

Izvor: Politika, 23.Apr.2010, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Zoki” iz Švajcarske kontrolisao isporuku kokaina

U optužnici protiv Darka Šarića i njegove grupe navodi se da su članovi klana imali specijalne šifre i pseudonime koje su koristili

Kokain zaplenjen u Urugvaju bio je izuzetne čistoće (od 74 do 97 odsto), piše u optužnici protiv grupe Darka Šarića, prvooptuženog za šverc ukupno 2,4 tone kokaina, zaplenjenog u dve akcije. Optužnica je podignuta pre nekoliko dana, a „Politika” prenosi njene najzanimljivije delove. U optužnici se precizira da je Darko Šarić u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vreme zaplene kokaina u Urugvaju boravio u Švajcarskoj, odakle je telefonom bio u kontaktu s drugim članovima grupe i kontrolisao isporuku rekordne isporuke droge u Evropu. Optužnica Specijalnog tužilaštva tek treba da se potvrdi ili opovrgne u predstojećem sudskom procesu.

Interesantno je da u ličnim podacima Darka Šarića piše da je on čak šest puta bio osuđivan presudama Opštinskog suda u Pljevljima zbog pet različitih krivičnih dela. Prvi put je osuđen kao maloletnik 1988, kada mu je izrečena vaspitna mera pojačanog nadzora roditelja. Sledeći put je osuđen 1992. na uslovnu kaznu, treći put je 1994. osuđen na kaznu od četiri godine zatvora. Izgleda da tu kaznu nije odležao do kraja, pošto je već 1996. ponovo osuđen na kaznu od četiri meseca zatvora. Već dve godine kasnije, 3. septembra 1998. je osuđen na kaznu od dva meseca, a već posle tri meseca, 31. decembra iste godine, osuđen je na kaznu od tri meseca zatvora.

Optužnica ima tri tačke, gde je u prvoj opisan način funkcionisanja optužene grupe, u drugoj je objašnjen način na koji je zaplenjeno 235 kilograma kokaina u Italiji, dok se treća tačka optužnice bavi zaplenom 2,1 tone kokaina u Urugvaju.

Prva tačka optužnice tereti Darka Šarića, Gorana Sokovića i Željka Vujanovića da su početkom 2008. na teritoriji Srbije, više zemalja bivše SFRJ, zapadne Evrope i Južne Amerike organizovali kriminalnu grupu koja je delovala do 15. oktobra prošle godine, kada je u Urugvaju zaplenjena 2,1 tona kokaina. U toj grupi se, prema navodima optužnice, nalazilo još 18 osoba.

U optužnici se navodi da su Šarić, Soković i Vujanović napravili plan da nabavljaju kokain na teritoriji zemalja Južne Amerike, smeštaju u iznajmljena skladišta, prebacuju na prekookeanske brodove, a potom transportuju do Evrope. Plan je, kako se navodi, bio da se kokain prodaje na tržištu zemalja zapadne Evrope preko mreže preprodavaca.

Optužnica tereti suorganizatore grupe da su osmislili da svaki član klana ima lažno ime, radi korišćenja u međusobnoj komunikaciji, o čemu su se sačinjavali pisani tabelarni prikazi takvih imena. Tako je, primera radi, Šarićevo šifrovano ime bilo „Zoki”, dok je Soković koristio pseudonim „Gog” i „Popola”.

Optužnica tereti članove grupe i da su osmislili posebne šifarnike za razmenjivanje telefonskih brojeva koji su korišćeni u komunikaciji. Šifre su, kako se navodi u optužnici, prethodno na papiru deljene pripadnicima grupe, a na njima su brojevi od 0 do 9 označavani određenim slovima abecede. U optužnici se objašnjava da su, upućivanjem naizgled nerazumljivih poruka, pripadnici grupe obaveštavani o brojevima telefona koji će biti korišćeni u međusobnoj komunikaciji.

– Tako su pojedini pripadnici grupe imali komunikaciju sa unapred tačno određenim suorganizatorom, od kojeg su primali naloge, uputstva i informisali ga o svojim aktivnostima. Preuzetim ulogama, pojedini članovi grupe su koordinirali aktivnosti drugih pripadnika, prenoseći naloge organizatora, drugi su nabavljali kokain, treći transportovali do zemalja zapadne Evrope, a pojedinci ga dalje prodavali pod kontrolom i po nalozima organizatora. Radi dalje prodaje nabavili su ukupnu količinu od najmanje dve tone 409 kilograma i 840 grama kokaina – navodi se u dokumentu Specijalnog tužilaštva u Beogradu.

U drugoj tački optužnice je opisana zaplena 235 kilograma i 158 grama kokaina u Italiji. Prema navodima Specijalnog tužilaštva, optuženi Darko Šarić je tokom 2008. i 2009. osmislio plan i sa teritorije Srbije organizovao da se u Italiji iznajmi kuća u koju se droga dopremala i skladištila. Sve je organizovano tako da se izbegne direktan pristup kupaca kokaina ovom skladištu. Tužilaštvo tereti Šarića da je dao nalog Goranu Sokoviću i Željku Vujanoviću da iznajme kuću u mestu Tirenija, opština Piza, u ulici Vija dela Salvije broj 42. Kuću je na lažno ime iznajmio optuženi član grupe Stanislav Udrih. Prema navodima optužnice, u januaru 2009. u ovoj kući je čuvano 235 kilograma i 158 grama kokaina. Italijanska policija zaplenila je najpre 20 kilograma u automobilu „mercedes” u trenutku primopredaje, a zatim je našla i ostalih 215 kilograma i 158 grama kokaina u kući – skladištu. Tom prilikom je i uhapšen Stanislav Udrih.

Najobimnija tačka optužnice, razumljivo, odnosi se na rekordnu zaplenu kokaina u Urugvaju. Navodi se da je grupa u toku 2009. od nepoznate osobe nabavila 2,1 tonu kokaina. Grupa se tereti da je delovala na teritoriji Argentine, Brazila i Urugvaja. U optužnici se kaže da su Darko Šarić, Goran Soković i Željko Vujanović organizovali i finansirali kupovinu i transport kokaina i dali nalog optuženim pripadnicima grupe da otputuju u Argentinu i Brazil. Prema navodima optužnice, u ovu južnoameričku državu otputovali su Anastasije Martinčić, Marko Pandrc, Boško Nedić, Nenad Novaković, Draško Vuković i nepoznate osobe sa pseudonimima „Kalipso” i „Maja”.

Oni su, po navodima optužnice, kupili drogu od nepoznate osobe, a zatim je uskladištili u iznajmljenoj kući u blizini argentinske obale, naspram urugvajskih teritorijalnih voda. U toj kući su kokain spakovali u ukupno 1.917 paketa od gumenih balona različitih boja i raspodelili ih u 55 vodonepropustivih torbi. U noći između 12. i 13. oktobra prošle godine ceo tovar su preneli gumenim čamcima na jahtu „Maui” koju je prethodno kupio Anastasije Martinčić za 265.000 dolara u kešu. Plan je bio da se kokain gumenim pomoćnim čamcima sa jahte „Maui” preveze do prekookeanskog broda „Pirgos” koji je 12. oktobra 2009. uplovio u urugvajske teritorijalne vode. Osoba za kontakt na brodu „Pirgos” je bio optuženi Miloš Cajić, pomorac koji je na ovom brodu bio prvi oficir zadužen za kargo i posadu na brodu. Ovim brodom je trebalo da se kokain preveze do Evrope, preko Atlantskog okeana.

Ipak, u dva navrata su propali njihovi pokušaji da prevezu kokain do broda „Pirgos”. Prvi put zbog procene da to nije bezbedno, jer je Martinčić previše blizu prišao brodu „Pirgos” lako uočljivom jahtom „Maui”, a plan je bio se kokain prebaci gumenim pomoćnim čamcima. Drugi pokušaj je propao zbog loših vremenskih uslova, kada je u nevremenu izgubljen jedan pomoćni gumeni čamac.

Konačno ostvarivanje plana bilo je sprečeno 15. oktobra, kada je intervencijom urugvajske policije u mestu Rio Santa Lucija, u Santijago Vaskezu, blizu Montevidea, pronađena i zaplenjena droga u ukupnoj količini 2.177.682 grama.

Dušan Telesković

[objavljeno: 23/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.